• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

De ce bărbații tineri sunt atrași de femei mai în vârstă. Ce poate ascunde o astfel de legătură

De ce bărbații tineri sunt atrași de femei mai în vârstă. Ce poate ascunde o astfel de legătură
Specialiștii au convingerea că bărbații se simt în siguranță lângă o femeie matură, pentru că o percep ca pe o mamă. De multe ori însă, aceste relații pot avea la bază motive ce nu pot fi înțelese.

„Din perspectivă psihanalitică putem spune că bărbatul vede într-o femeie matură „o mamă” sau toate acele calități care i-au lipsit în copilărie și care sunt oferite de o mamă fiului ei. Astfel, este posibil ca un bărbat să se simtă atras sau îndrăgostit de o femeie cu 20 de ani mai în vârstă, pentru că aceasta îl face să se simtă dorit, alintat, mângâiat, echilibrat. De asemenea, într-o astfel de relație se simte motivat pentru a atinge un anume scop, ce poate consta într-o familie unită, un rol social sau profesional.

Sexualitatea poate fi un alt motiv important pentru bărbatul respectiv. Din această perspectivă, acesta se poate simți mult mai împlinit sau mai satisfăcut decât s-a simțit vreodată”, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Astfel, bărbatul se poate îndrăgosti de ceea ce primește de la acea femeie, dar nu a primit de la mamă sau de la alte femei pe care le-a întâlnit.

„Să nu uităm un alt aspect psihologic important, o astfel de femeie va dori, poate mai mult decât una mai tânără, să țină acel bărbat pentru ea. Și, pentru  a-și realiza visul, aceasta va fi dispusă să facă eforturi infinit mai mari, pe toate planurile.

În concluzie, un bărbat poate vedea într-o femeie mai mare decât el „o mamă”, metaforic vorbind, cu tot ceea ce poate oferi aceasta. Un model care îl va face să se simtă deosebit și astfel să obțină rezultate cu mult peste ceea ce și-a imaginat el că va putea realiza vreodata. Sau îl poate securiza afectiv, sexual, prin eforturile pe care le face și pe care nu le-a mai întâlnit la o persoană de aceeași vârstă cu el.

Dacă te îndrăgostești de o persoană mai tânară sau mai mare ca tine, nu ține de maturitate, ci mai degrabă de oportunitate””, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea.

În general, sentimentele se nasc și evoluează o dată cu noi. „Primele sentimente le deprindem în relația cu mama sau cu persoana care joacă în viața noastră acest rol. De aceea, este foarte important, încă din acele prime momente de viață, cum percepem aceste trăiri. O mamă îți poate prezenta lumea ca fiind caldă și iubitoare, protectoare, sau te poate face face să simți emoții ciudate: singurătate, lipsa afecțiunii. Astfel, putem să simțim încurajare sau devalorizare și neîncredere. Sensibilitatea unei persoane ține foarte mult de modelele pe care le vede și le simte, în relație cu el sau cu cei din jur. Astfel se formează în cadrul personalității o matrice prin care ajunge să perceapă lumea, dar și ce anume are nevoie pentru a se simți complet, echilibrat, dorit sau iubit. Această matrice se naște o dată cu individul și suferă transformări, mai mari sau mai mici, în funcție de experiențele acestuia de viață”, mai spune Constantin Cornea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inchide