De ce persoanele care citesc zilnic trăiesc mai mult

De ce persoanele care citesc zilnic trăiesc mai mult
Publicat: 09/08/2016, 16:12

Un studiu numit „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărți cu longevitatea”, realizat pe un eșantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărți, cel puțin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc.

Potrivit The Guardian, studiul, publicat în revista „Științe Sociale & Medicină”, a analizat modelele de citire a 3.635 de persoane, cu vârsta de cel puțin 50 de ani. În medie, cititorii de cărți trăiesc cu aproape doi ani mai mult decât persoanele care nu citesc.

Respondenții au fost împărțiți în 3 categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână și cei care nu citesc deloc, fiind luați în considerare factori precum sex, rasă și educație.

Cercetătorii au descoperit de-a lungul celor 12 ani (durata studiului), cei care citeau cel mai mult aveau șanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.

Per total, de-a lungul studiului, 33% dintre cei care nu citeau au decedat, comparativ cu 27% dintre cititori, potrivit cercetătorilor Avni Bavishi, Martin Slade și Becca Levy de la Școala de Sănătate Publică din cadrul universității Yale.

„Când cititorii sunt comparați cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supraviețuire de 23 de luni”, au notat cercetătorii în studiu.

Bavishi a declarat că un consum prelungit de literatură are un randament mai mare, dar „chiar și 30 de minute pe zi sunt benefice în termeni de supraviețuire”.

De asemenea, lucrarea asociază citirea cărților, mai degrabă decât revistele, cu longevitatea.

„Am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescând durata de viață”, a declarat Bavishi.

În studiu, specialiștii au menționat că există două procese cognitive implicate în citire, care creează un „avantaj în supraviețuire”. În primul rând, cititul promovează „procesul încet, captivant de citire profundă”, o angajare cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găsește aplicabilitatea în lumea reală, și pune întrebări despre conținutul prezentat”.

„Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raționaamentul, concentrarea și abilitățile de gândire critică sunt îmbunătățite de expunerea la cărți”, au mai subliniat cercetătorii.

În al doilea rând, cărțile „promovează empatie, percepție socială, inteligență emoțională – procese cognitive ce duc la o supraviețuire mai bună”.

Deși respondenții nu au specificat genul de literatură citită, potrivit studiului, cel mai probabil aceștia citeau ficțiuni. Academicienii sugerează că analizele viitoare ar putea verifica „dacă există și alte beneficii în urma cititului, în afara longevității; dacă există efecte similare în urma cititului de cărți electronice sau audio, ce ar putea fi citite într-o manieră mai puțin sedentară; și dacă diferitele tipuri de cărți generează efecte diferite”.

Specialiștii au concluzionat că „beneficiile cititului de cărți – longevitatea, în special – nu înseamnă numai personaje și idei interesante descoperite în romane, ci mai mult timp de a citi”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase