De Dragobete, IUBEȘTE ROMÂNEȘTE! Tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea DRAGOSTEI la români și ceva BONUS

De Dragobete, IUBEȘTE ROMÂNEȘTE! Tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea DRAGOSTEI la români și ceva BONUS
Dragobete 2021. Tradiții și superstiții pe 24 februarie. Ce este bine să faci de Dragobete
Publicat: 23/02/2019, 13:53
Actualizat: 25/03/2019, 19:14

Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei și al bunei dispoziții. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară și era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, și cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos și iubăreț nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile.

O altă tradiție spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană numită năvalnic de Maica Precista, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce și ei cărările.

În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 și 28 februarie sau pe 1 și 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile și mituri”. Probabil că, în vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezește, ursul iese din bârlog, păsările își caută cuiburi, iar omul trebuia să participe și el la bucuria naturii.

În ziua respectivă, semnalul era dat de păsările nemigratoare, care se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau și începeau să-și construiască cuiburile. Despre „păsările” neînsoțite la Dragobete știa toată lumea că rămân singure și fără pui până în aceeași zi a anului viitor.

După modelul zburătoarelor, fetele și băieții se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiți pe parcursul întregului an. Dacă timpul era favorabil, îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci flori de primăvară.

În sudul României (Mehedinți), fata se întorcea în sat alergând, obicei numit „zburătorit”, urmărită de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunți se mai pregătesc pentru toamnă. Din zăpada netopită fetele strângeau de cu seara ultimile rămășițe – zăpada zânelor -, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste.

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea în care urmau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar și de păsările cerului. În această zinu se sacrificau animalepentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.

Tot de această sărbătoare, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala: „Dragobetele sărută fetele”, cea mai cunoscută expresie care însotește sărbătoarea iubirii la români.Expresia provine de la cea mai cunoscută și profundă tradiție de Dragobete: imediat după prânz, în satele românești unde se celebra iubirea, tinerii se întorceau de la pădure, cu buchețelele de flori de primăvară.

Sunt multe credințele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelșugat.

Steaua acestui flăcău, a cărui evocare acționa direct asupra fibrelor erotice ale tinerilor, a început să apună în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Într-un fel, Dragobetele a fost și el o victimă a comunismului. După Revoluție, locul lui a fost luat treptat de Sfântul Valentin, care a fost importat din lumea occidentală și care este sărbătorit conștiincios pe 14 februarie. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferențiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiția catolică, fiind un bărbat chipeș și neastâmpărat.

Evenimente la care să mergi de Dragobete

Nu știi ce să faci de această sărbătoare? Dacă ești un fan al filmelor sau îți plac concertele, avem evenimenutul perfect pentru tine.

Filmul care a făcut senzație în cinematografe la lansarea de Ziua Îndrăgostiților, comedia „Oh, Ramona!”, de Cristina Jacob, rămâne opțiunea de bază pentru programul de gen al cinematografelor și pentru sărbătoarea sentimentală autohtonă.

În ajun de Dragobete, în J’ai Bistrot din București, sunt invitați la pupitrul de DJ „bandiții” Craioveanu & Nicolai. Bogdan Nicolai ne-a mai încântat și iarna trecută cu muzicile din playlist-ul său, ritmuri de hip-hop, funk, r&b, neo soul, reggae. Craioveanu Vlad a semnat cu prezența în toamna anului trecut în grădina J’ai la Silent Party, pe canalul roșu, cu multe melodii eclectice. Hai să vedem ce muzici scot la înaintare.

Trupa Hara își susține cântarea de Dragobete în Berăria H. Clujenii vin în Herăstrău de la ora 20:00, cu piese lente, ca „Mai frumoasă” sau „Mai stai”, dar și cu ritmuri care animă dansul, cum sunt „Nu-mi mai pasă”, „Totaya Ye” și „Cine”.

Teatrelli a pregătit un program special de Dragobete: un concert care aduce pe scenă muzica trupei Urma, în aranjamente semnate de Simona Strungaru. Evenimentul are loc de la ora 19:00.

Spectacolul „Dragostea celor trei portocale”, produs în această stagiune de Primăria Municipiului București, prin Teatrul „Stela Popescu”, va fi prezentat într-un nou spațiu, la Sala Gloria, tot de la ora 19:00.

Muzeul Municipiului București invită publicul, duminică, de la ora 19:00, la concertul „Dar Muzical de Dragobete”, cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet.

Un Concert de Dragobete e programat de la ora 17:00, și la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). Protagoniști sunt interpreta de muzică veche Doina Lavric Parghel și actorul Vlad Rădescu, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). De asemenea, de-a lungul întregii zile, cu ajutorul muzeografilor, MNLR vizitatorii pot descoperi poveștile de iubire ale scriitorilor români.

Doi iepuri dintr-un foc vor să prindă cei care organizează „Drago-mărțișor” în Vintage Pub din Centrul Vechi. La târgul care unește și sărbătoarea românească a iubirii – Dragobetele, cât și tradiționalul Mărțișor, vin creatorii de produse handmade unice. Aceștia vor pune pe tarabe accesorii, broșe, bijuterii, tablouri, decorațiuni și haine pentru cadourile de primăvară. Târgul este deschis duminică, între orele 12:30 și 19:30, iar intrarea este gratuită.

Taraful de la Clejani a rezervat sala Baroq a centrului Boema din Târgoviște pentru o „Petrecere de Dragobete”, sâmbătă, de la ora 23:00.

La Cluj-Napoca, cei de la Holograf își cântă duminică, de la 22:30, la Casa de Cultura a Studenților, hiturile „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Ochii tăi”, „Vine o zi”, „Și băieții plâng câteodată” și „Ți-am dat un inel”, pentru un Dragobete care acoperă mai bine de 40 de ani petrecuți pe scenă.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...