De ziua lui Eminescu. Pânză lungă de 7 metri, cu toate strofele poemului „Luceafărul”, cusută de o femeie din Cugir

Redactor:
Luiza Paraschivu
O femeie de 73 de ani, din Cugir, județul Alba, a cusut pe o pânză lungă de 7 metri, toate cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul". Opera unicat a fost expusă miercuri la Biblioteca Județeană „Teodor și Aristia Aman"din Craiova, la 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Maria Todor, în vârstă de 73 de ani, spune despre ea că este o femeie simplă, fără prea multă carte, dar care iubește poeziile lui Mihai Eminescu. Prin opera sa, afirmă că a vrut să-i aducă un omagiu marelui poet și să lase în urma ei o moștenire culturală tinerilor și s-a apucat să imprime pe pânză versurile poeziilor scrise de Eminescu.

Pentru poezia „Luceafărul”, pe care o consideră cea mai frumoasă, Maria Todor a ales o pânză foarte veche, țesută în casă, cu o lungime de 7 metri și o lățime de aproximativ 50 de centimetri.

„Îl iubesc foarte mult pe Eminescu. La fiecare poezie aproape că plâng pentru că a fost viața lui tumultoasă și în același timp a dorit mult să facă ceea ce a trebuit pentru țara lui, pentru oamenii lui, pentru cultura, cuvântul lui românesc. Și asta am apreciat. Așa am gândit eu în mintea mea, în simplitatea mea. Fiecare poezie, fiecare vers e o învățătură pentru toată lumea , pentru toți copiii care ar trebui să învețe. Și atunci ar trebui citite poeziile lui, dar și altele…Tot ce este în cultură, să citiți, nu numai să memorați așa… puțin. Să citiți de la A-Z că așa o să descoperiți multe „, a spus Maria Todor.

Femeia povestește că trei ani a cusut cu acul și ața cele 98 de strofe ale poeziei, iar pentru fiecare împusătură de ac a făcut multe calcule matematice.

„Nu-mi intrau cuvintele și literele. Am unele care sunt de tipar, că numai de tipar am putut să le fac, literă de tipar mare care seamănă cu literă mică. N-am putut să fac altfel… Puteam, dar măream spațiul și atunci nu-mi intra. Și atunci, matematic a trebuit să socotesc fiecare fir. Aici sunt numărate toate firele. Litera are 24 de împunsături de ac și alea a trebuit să pot să le așez aici, că altfel nu intrau, nu aveau spațiu bine conturat pentru a putea citi”, a povestit Maria Todor.

Pânza inedită a fost apreciată și de cei mai mici elevi ai Colegiului Național Carol I din Craiova care s-au străduit să citească versurile poeziei scrise cu altfel de litere decât cele învățate de ei la școală.

Maria Todor are și alte pânze pe care a scris versuri din poeziile marelui poet, dar și strofele poeziei „Hora Unirii”. Femeia spune că, dacă instituțiile de cultură apreciază munca sa, este dispusă să doneze operele sale unor biblioteci sau școli.

 

Inchide