Corina Vârlan
07.04.2013
Magazin

Decizie fără precedent în Suedia. Medicii refuză să mai opereze fumătorii care nu renunță la viciu

Decizie fără precedent în Suedia. Medicii refuză să mai opereze fumătorii care nu renunță la viciu
Premieră mondială

Reprezentanții Uniunii medicilor și cei ai Uniunii chirurgilor din Suedia au anunțat, printr-un comunicat de presă, că din primăvara acestui an nu îi vor mai opera pe pacienții fumători decât în cazul în care intervențiile chirurgicale vor fi necesare pentru salvarea vieții acestora.

Această hotărâre a fost motivată de către medicii suedezi ca fiind o modalitate prin care vor putea să reducă din costurile de recuperare a bolnavilor, având în vedere că statisticile arată că pacienții fumători sunt expuși unui risc dublu de apariție a complicațiilor postoperatorii.

În cazul unei intervenții chirurgicale de urgență, doctorii din Suedia le vor cere bolnavilor să renunțe la fumat înainte de operație, în timp ce în cazul unei proceduri planificate, fumătorii vor fi nevoiți să scape de acest viciu cu șase până la opt săptămâni înainte de a ajunge pe masa de operații.

Cei care vor hotărî să se lase de fumat vor primi, potrivit anunțului cadrelor medicale suedeze, „susținere morală și psihologică sub forma unor discuții cu specialiștii”.

Aceasta nu este prima inițiativă luată în Suedia pentru a forța fumătorii să renunțe la acest viciu. În paralel cu ea însă, membrii mai multor organizații cer interzicerea totală a fumatului începând cu anul 2025 și punerea în practică a unui program prin care suedezii să fie obligați să nu mai fumeze.

VREMEA – VREMEA ÎN ȚARĂ. Prognoza meteo pentru duminică

Inchide