Descoperire incredibilă a savanților care au studiat erupția unui supervulcan. Ce s-a întâmplat cu omenirea în timpul iernii vulcanice

Descoperire incredibilă a savanților care au studiat erupția unui supervulcan. Ce s-a întâmplat cu omenirea în timpul iernii vulcanice
Publicat: 14/03/2018, 13:12

A declanșat supervulcanul Toba o iarnă vulcanică de o mie de ani, ce a exterminat animalele și plantele? Sau fenomenul a reprezentat un punct izolat pe radarul istoric?

Un studiu Nature, citat de popsci.com, a stabilit că populația din Africa de Sud modernă nu doar că a supraviețuit, dar s-a dezvoltat excelent după erupția supervulcanului Toba.

Acolo unde cândva era un munte, acum se află o calderă uriașă, cu un lac în interior și o insulă. Dovezile lor arată că resturile de cenușă din explozie au aterizat la 9.000 de km distanță, cea mai îndepărtată distanță înregistrată în cazul erupției Toba. „Oare populația modernă a Africii de Sud a fost singura care a supraviețuit timp de zeci de ani, în iarna vulcanică?”, se întreabă savanții.

Nu se cunoaște impactul erupției istorice Toba asupra climei. Un lucru este sigur: a fost o explozie apocaliptică. În anii 1990, cercetătorii au susținut că Toba a avut un rol semnificativ asupra răcirii globale, care a urmat în următorul mileniu. Omenirea s-a confruntat cu o iarnă vulcanică pe termen scurt, ținând cont de magnitudinea exploziei.

Este dificil de „cântărit” impactul unei asemenea explozii. Unele dovezi sugerează că multe specii de animale au fost exterminate. Același lucru s-ar fi putut întâmpla și cu oamenii. Paleoantropologii studiază fenomenul de ani de zile. Un studiu arată ceva, altul vine să-l contrazică. Și tot așa.

Noile descoperiri nu fac lumină în cazul științific. Ce fac ele este să „unească” două idei în timp. Multe situri paleo sunt datate cu erori de mii de ani. Savanții nu pot spune exact că un sit arheologic a fost sau nu locuit într-o perioadă exactă, ci lucrează cu aproximări. De exemplu, ai putea să observi dovada marii ciume în două locuri situate la câțiva kilometri distanță, dar nu vei putea stabili dacă boala a lovit în același an.

Cercetătorii au reușit însă să coreleze două situri arheologice cu o „fereastră” de două săptămâni. Atunci au căzut „bucățile de sticlă” din cer, călătorind mii de kilometri, pentru a ajunge din Sumatra în Africa. Din cauza gravității fenomenului, savanții au putut alege momentul exact în care erupția a avut loc și să „lege” punctele între ele.

Când fac săpături în Africa, savanții pot folosi aceleași tehnici, pentru a stabili când anume în istoria acelui sit a avut loc erupția supervulcanului Toba. Este ca o versiune vulcanică a identificărilor istorice făcute cu ajutorul eclipselor solare. Acestea reprezintă o experiență fabuloasă, chiar și astăzi, astfel încât nu-i de mirare că strămoșii noștri le-au datat, studiat, au scris despre ele, precum și despre alte evenimente cosmice misterioase sau religioase.

Erupțiile vulcanice sunt similare, deoarece au loc din senin și lasă urme adânci în pământ. Rocile și cenușa care se formează în interiorul vulcanilor nu se regăsesc altundeva, astfel încât elementele pot fi datate. Dacă oamenii au trăit în apropiere, cu siguranță au scris sau au relatat despre aceste fenomene naturale extreme. Același lucru se aplică în cazul cutremurelor și a tsunamiurilor. Datăm evenimentele istorice prin intermediul acestor fenomene.

Ținând cont că oamenii din aceste situri s-au dezvoltat după erupția supervulcanului Toba, cercetătorii vin cu o concluzie uimitoare: evenimentul nu i-a afectat atât de mult. Indiferent de condițiile grele, omenirea a supraviețuit și s-a extins. Rămâne de văzut dacă alte situri arheologice vor dovedi că oamenii au putut supraviețui și în alte condiții extreme. Și totuși, dacă au reușit să supraviețuiască unei ierni vulcanice, ar fi putut reuși oriunde, conchide sursa citată.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...