Descoperire semnificativă a oamenilor de știință. NOUL ORGAN din corpul uman, ignorat zeci de ani de cercetători

Publicat: 28/03/2018, 09:12

În trecut, cercetătorii credeau că aceste straturi de țesut formau un strat dens de colagen – o proteină structurală puternică, regăsită în țesuturile conjunctive, scrie livescience.com. Noul studiu relevă că, în loc să fie un „perete”, țesutul reprezintă mai degrabă „o autostradă deschisă, plină cu lichid”, a declarat dr. Neil Theise, unul dintre autorii studiului și totodată profesor de patologie la New York University Langone School of Medicine. Aceste țesuturi conțin spații interconectate, pline de fluide, susținute de formațiuni subțiri de colagen, a declarat Theise.

Cercetătorii au spus că spațiile pline de lichide nu au fost descoperite în ultimii zeci de ani, deoarece nu apar la microscopul clasic, folosit pentru analiza universului celular. Când cercetătorii au pregătit mostre de țesut, le-au tratat cu chimicale, le-au tăiat în felii foarte subțiri și le-au vopsit, pentru a sublinia principalele lor trăsături. Acest proces de fixare drenează lichidul și determină ca spațiile nou-identificate să se „prăbușească”.

În loc să folosească plăcuțele microscopice clasice, savanții au descoperit aceste spații noi cu ajutorul unei noi tehnologii, care permite examinarea țesutului viu la nivel microscopic.

Cercetătorii spun că noile spații reprezintă un organ denumit INTERSTIȚIU (interstitium). Totuși, definiția este neoficială. Pentru ca o parte anatomică să devină organ, este necesar un consens. Prezența spațiilor cu fluid trebuie confirmată și de alte surse științifice, a adăugat Theise.

Descoperirea ar putea avea un impact în zona cercetării cancerului, de exemplu. Ea explică de ce tumorile canceroase care invadează acest strat de țesut pot migra spre ganglionii limfatici. Potrivit cercetătorilor, acest lucru survine deoarece aceste spații sunt sursele unui lichid denumit limfă (un lichid care conține celule albe care luptă cu infecția).

Un nou organ?

Corpul uman conține apă în procent de 60%. Două treimi din apă se regăsește în interiorul celulelor, dar cealaltă treime este în exteriorul celulelor și reprezintă fluidul interstițial. Chiar dacă savanții știau că acest fluid există între celulele individuale, ideea unui interstițiu mare, interconectat a fost descrisă vag în literatura de specialitate.

Intersitium poate fi considerat un organ, a mai spus Theise. Noua cercetare se bazează pe tehnologia de ultimă oră pCLE (probe-based confocal laser endomicroscopy). Instrumentul combină un endoscop și un laser, precum și senzori care analizează tiparele fluorescente și astfel savanții pot vedea la microscop țesuturile vii.

În urmă cu trei ani, doi dintre autorii studiului – Dr. David Carr-Locke și Dr. Petros Benias, din cadrul Mount Sinai-Beth Israel Medical Center din New York, foloseau tehnologia, când au descoperit ceva neobișnuit, în timp ce analizau un pacient bolnav de cancer. Ei au observat câteva cavități în stratul de țesut, care nu se potriveau cu niciun element anatomic studiat.

Când un medic a tăiat țesutul, cavitățile au dispărut – un mister pus pe seama procedurii de studiu. În noul studiu, cercetătorii au utilizat pCLE în cazul pacienților cu cancer, cărora le-au fost extirpate pancreasul și canalul biliar. Când mostrele de țesut au fost îndepărtate din corp, medicii le-au înghețat și au putut observa astfel spațiile pline de lichid.

Ulterior, savanții au observat că aceleași spații pline de lichid se regăsesc și în țesutul oamenilor sănătoși. Aceste spații acționează ca niște amortizoare de șoc, pentru a proteja țesuturile, în timpul funcționării zilnice, au precizat medicii.

Cercetătorii au recunoscut că „nu au știut unde să se uite”. Cercetătorii vor realiza o revizuire a literaturii de specialitate, „pentru a reanaliza tot ceea ce știam despre corpul uman, dar nu ne-am dat seama de importanța informației”.

foto: captură LiveScience.com

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani