DESCOPERIREA ANULUI 2011, potrivit revistei Science: antiretroviralele care împiedică infectarea cu virusul HIV

DESCOPERIREA ANULUI 2011, potrivit revistei Science: antiretroviralele care împiedică infectarea cu virusul HIV
Publicat: 27/04/2012, 09:22
Actualizat: 27/04/2012, 09:59

Studiul clinic care a demonstrat că antiretroviralele permit eliminarea aproape totală a riscului de transmitere a virusului HIV de către persoanele seropozitive a fost desemnat descoperirea științifică a anului 2011, a anunțat joi, revista Science, în palmaresul ei anual, citat de AFP.

La 30 de ani de la debutul epidemiei de SIDA, acest studiu clinic internațional realizat pe 1.736 de cupluri, dintre care cele mai multe erau heterosexuale, din nouă țări, a demonstrat faptul că persoanele seropozitive care iau antiretrovirale (ARV) într-un stadiu incipient al bolii beneficiază de o reducere – care merge până aproape de zero – a riscului de transmitere a virusului HIV la partenerii lor de viață.

Aceste rezultate, publicate în Statele Unite în luna mai, au pus capăt controverselor dintre savanți, care doreau să afle dacă ARV pot în același timp să trateze persoanele infectate și să împiedice transmiterea virusului HIV.

Virusologii susțin că ARV-urile pot nu numai să încetinească evoluția infectării unei persoane cu HIV, reducând încărcătura virală a persoanelor infectate, ci și să împiedice transmiterea acestui virus la persoanele sănătoase.

Revista Science a publicat și alte nouă lucrări științifice, considerate semnificative pentru 2011, care sunt enumerate mai jos:

● Misiunea sondei japoneze Hayabusa, care a permis aducerea pe Terra a unor particule de praf provenind de la suprafața unui asteroid.

● Analizele ADN-ului unui „verișor” străvechi al lui Homo sapiens, misteriosul „Om de Denisova”, care au dezvăluit faptul că mulți oameni din prezent au moștenit trăsăturile genetice ale acestor oameni primitivi.

● Studiile cercetătorilor japonezi care au identificat structura unei proteine fotosintetice, folosită de plante pentru a separa atomii de hidrogen și de oxigen pentru a forma apă. Această descoperire ar putea permite dezvoltarea unor tehnici de producere ieftină a hidrogenului, o sursă de energie nepoluantă.

● Descoperirea de astronomii americani a doi nori de hidrogen, care, timp de 2 miliarde de ani și-au păstrat compoziția originală, datând din primele momente de după Big Bang, care a demonstrat astfel faptul că „buzunarele” de materie originală au rămas neschimbate foarte mult timp după nașterea cosmosului.

● Studiile asupra faunei microbiene la oameni, care au demonstrat că anumite bacterii prosperă în intestin, grație unei alimentații bogate în proteine, în timp ce altele preferă regimul vegetarian.

● Un studiu clinic a permis obținerea primului vaccin promițător contra malariei, denumit RTS,S, despre care se spune că va impulsiona cercetările medicale din domeniul vaccinurilor contra malariei, o boală care face încă multe victime în rândul copiilor din Africa.

● Descoperirea făcută cu ajutorul telescopului spațial american Kepler a mai multor sisteme stelare îndepărtate și ciudate. Într-unul dintre ele există o planetă care gravitează în jurul a două stele, iar altul este alcătuit din 10 planete care par că plutesc libere prin spațiu, fără a gravita în jurul niciunei stele.

● Fabricarea unei noi game de zeoliți mai puțin scumpi, mai fini și mai bine adaptați pentru tratarea moleculelor organice mai mari. Zeoliții sunt minerale poroase, folosite pe post de catalizatori și de filtre moleculare, pentru a preschimba petrolul în benzină, pentru purificarea apei, pentru a filtra aerul și pentru producerea detergenților.

● Experimentele care au evidențiat faptul că eliminarea celulelor senescente – care nu se mai divid – la șoareci întârzie efectele îmbătrânirii, ceea ce ar putea permite, eventual, la oameni, creșterea numărului de ani sănătoși pe care îi are o persoană, fără a-i prelungi neapărat viața.
În 2010, prima poziție în topul anual alcătuit de revista Science a revenit unei descoperiri a fizicienilor americani, care au creat o punte de legătură între universul cuantic (microcosmos) și cel vizibil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”