Descoperirea care ar putea duce la crearea unor contraceptive pentru bărbați

Descoperirea care ar putea duce la crearea unor contraceptive pentru bărbați
Publicat: 29/05/2012, 10:09
Actualizat: 29/05/2012, 10:09

După ani de zile de cercetări în care au încercat să creeze contraceptivele cu efect reversibil pentru bărbați, soluția mult așteptată ar putea deveni realitate, grație descoperirii unei gene cu un rol crucial în produccerea de spermă, se arată într-un studiu din Plos Genetics, citat de BBC.

Gena, numită Katnal1, a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, după mai multe studii de laborator efectuate pe rozătoare. Un medicament care să oprească temporar producția de Katnal1 s-ar transforma într-un contraceptiv oral cu efect reversibil destinat bărbaților.

Singurele metode de contracepție masculină disponibile deocamdată sunt prezervativul și vasectomia.

Inițial, cercetătorii voiau să descopere cauzele care duc la infertilitate în cazul bărbaților. După ce au modificat aleatoriu materialul genetic al mai multor rozătoare, au supus animelele la mai multe teste, pentru a vedea care dintre ele au devenit infertile. Așa au ajuns la concluzia că gena Katnal1 este decisivă în reproducere.

„Am putea face un contraceptiv oral care să nu fie pe bază de hormoni. Cel mai important lucru este acela că efectul lui ar fi reversibil, deoarece gena Katnal1 este implicată în stadiul final al procesului de producere a spermei, ceea ce înseamnă că alterarea ei nu va avea consecințe definitive”, a explicat dr. Lee Smith, unul dintre cercetători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase