Descoperirea care ar putea revoluționa fizica

Descoperirea care ar putea revoluționa fizica
Publicat: 23/12/2012, 13:13
Actualizat: 03/09/2019, 14:45

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au descoperit un nou tip de magnetism, care ar putea schimba modul în care stocăm informații pe calculator, scrie Daily Mail.

„Există o a treia stare fundamentală a magnetismului: este vorba despre quantum spin liquid (QSL)”, a declarat Young Lee, profesor de fizică la MIT.

QSL acționează complet diferit față de celelalte două forme de magnetism cunoscute până în prezent: feromagnetismul (folosit, spre exemplu, la busole și magneții de frigider) și antiferomagnetismul (în care câmpurile magnetice opuse dintr-un metal se anulează reciproc, modificând structura metalului – cea mai cunoscută aplicație a antiferomagnetismului fiind hard-disk-urile).

Astfel, oamenii de știință de la MIT au creat un cristal în care particulele fluctuează continuu, precum moleculele care trec una pe lângă alta într-un lichid. Spre deosebire de celelalte forme de magnetism, în QSL nu există momente statice, cunoscute drept momente magnetice. Deși oamenii de știință au prezis încă din anii ’80 că acest al treilea tip de magnetism există, ei nu reușiseră să demonstreze asta până acum.

Daily Mail scrie că, în ciuda entuziasmului, ar putea trece ani întregi până proprietățile QSL să fie puse în practică. Cel mai probabil, noul tip de magnetism va fi folosit în stocarea datelor și în comunicații, datorită unui fenomen numit „long-range entaglement”, în care două particule aflate la mare distanță una de cealaltă își influențează reciproc stările. De asemenea, proprietățile QSL ar putea fi folosite și pentru superconductori, utilizați astăzi în aparatele RMN, în stațiile de telefonie mobilă sau pentru dezvoltarea de trenuri foarte rapide.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase