Andrei Luca Popescu
08.05.2016
Magazin

Descoperirea care explică apariția oamenilor

Descoperirea care explică apariția oamenilor
Cercetătorii chinezi au anunțat, recent, o descoperire senzațională care ar putea completa golurile din lanțul evolutiv. Este vorba despre mai multe fosile aparținând unor creaturi cu blană care locuiau în zonele situate în sudul Chinei acum 34 de milioane de ani și care clarifică etapele de dezvoltare ale primatelor, grupul din care, mai târziu, s-a constituit specia umană.

Un studiu publicat în revista „Science” dezvăluie informații despre fragmentele remarcabile scoase la iveală de cercetători. Aceștia au arătat că fosilele aparțin unui număr de șase specii dispărute de primate, care până acum nu au fost cunoscute lumii academice. Oamenii de știință citați de Reuters arată că patru dintre ele seamănă cu lemurienii din Madagascar, una este similară primatelor nocturne cu ochii mari, specie localizată în Filipine, iar o alta se apropie ca aspect de maimuțe.

În Asia își au originea și primatele antropoide, cele mai vechi rămășițe datând de acum 45 de milioane de ani. Abia mai târziu, însă, cu aproximativ 38 de milioane de ani în urmă, unele dintre aceste exemplare au migrat în Africa, dar ele nu s-au concretizat în evoluții către specia umană decât la circa 200.000 de ani de la acest moment.

Este interesant, însă, de văzut de ce, dacă antropoidele au apărut mai întâi în Asia, maimuțele și oamenii s-au dezvoltat în cu totul alte părți ale lumii. Răspunsul vine de la paleontologul Xijun Ni, cercetătorul în cadrul Institutului de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie, care aparține de Academia Chineză de Științe.

Pe scurt, specialistul descrie că răspunsul la aceste întrebări este chiar marea glaciațiune de acum 34 de milioane de ani, un moment-cheie în evoluția primatelor. Dacă înainte ca temperaturile să scadă specia era dominată de antropoide, mai târziu aceasta a fost compusă în mare parte din primate asemănătoare lemurienilor, maimuțele fiind mult mai rare. 

Continentul african a fost, în acest scenariu, mai puțin afectat de temperaturile scăzute, ceea ce a determinat evoluția antropoidelor în unele mai mari și mai diverse. „Dacă antropoidele timpurii din Asia nu ar fi fost capabile să colonizeze Africa înainte de răcirea climei, atunci noi nu am mai fi fost cu siguranță aici pentru a gândi astfel de lucruri. în plus, dacă antropoidele din Asia nu ar fi suferit o așa de mare pierdere evolutivă, strămoșii noștri îndepărtați ar fi evoluat în Asia, în loc Africa””, a spus Chris Beard, paleontolog la Universitatea din Kansas citat de Reuters.

„Bahinia banyueae”, o maimuță mică asemănătoare primatelor, ar fi singurul antropoid din grup care semăna, cel mai probabil cu unele dintre maimuțele de mici dimensiuni care trăiesc în America de Sud, precum marmosetele, a adăugat Beard, iar dinții lor sugerează că dieta sa a fost bazată, în principal, pe fructe și insecte.

Inchide