Descoperirea cercetătorilor canadieni: Creierul uman funcționează și după moartea clinică

Redactor:
Letitia Provian
Descoperirea cercetătorilor canadieni: Creierul uman funcționează și după moartea clinică
Creierul uman are capacitatea de rămâne activ și după 10 minute după decesul clinic, activitatea cerebrală fiind similară somnului profund, au descoperit cercetătorii canadieni care au studiat activitatea cerebrală la mai mulți pacienții decedați, potrivit rezultatelor unui studiu recent.

Descoperirea aduce o mare schimbare față de perspectiva anterioară a cercetătorilor, bazată pe un studiu cu șoareci decapitați, care au observat un val intens de activitate după ce au murit. Noile descoperiri, relatate într-un studiu publicat de cercetătorii Universității de Vest din Ontario, indică că pentru oameni, activitatea cerebrală este mult mai complicată.

Studiul s-a bazat pe cazurile a patru pacienți bolnavi în fază terminală care fuseseră deconectați de la aparatele secției de terapie intensivă dintr-un spital din Ontario. Oamenii de știință au descoperit că fiecare pacient avea diferite nivele de actvitate cerebrală la momentul de dinainte și după moarte. De exemplu, unii au încetat să mai gândească chiar înainte de a muri.

În mod misterios, în cazul unui pacient s-a înregistrat un nivel de activitate cerebrală atât înainte de a muri, cât și după deces. Timpul activității cerebrale după ce medicii au constatat decesul a fost de 10 minute și 38 de secunde, potrivit studiului.

Deși este deocamdată doar un caz înregistrat de medici, acesta sugerează necesitatea cercetării activității creierului după ce o persoană moare, luând în considerare și etica privind donarea de organe.

Studiul mai sugerează că creșterea bruscă a activității cerebrale înainte de moarte poate fi o avertizare că decesul este aproape, mai spun medicii care au condus cercetarea.

Inchide