Destinații INTELIGENTE. Care sunt CAPITALELE europene ale turismului SMART pentru 2019

Destinații INTELIGENTE. Care sunt CAPITALELE europene ale turismului SMART pentru 2019
Publicat: 07/10/2018, 10:17

În competiție au participat 38 de orașe din 19 țări ale Uniunii Europene, dar Helsinki și Lyon au fost preferatele juriului, datorită măsurilor inovative promovate în domeniul turismului, atât pentru programele prin care și-au sărbătorit realizările, cât și pentru că au oferit modele pentru orice altă destinație care își propune să aibă o abordare inteligentă a turismului.

Helsinki rămâne fără îndoială evadarea perfectă în timpul verii într-un city break sau o vacanță de vis pe timpul iernii în așa numita țara lui Moș Crăciun, unde puteți retrăi magia Crăciunului. Ce puteți vizita? Printre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratați se numără: Ateneul și Muzeul de Artă; Catedrala Luterană; Piața Senatului; Suomenlinna,denumită și „Gibraltarul Nordului”, ofortificațiece a fostconstruită la jumătatea secolului al XVIII-leadeAugustin Ehrensvard și Muzeul în aer liber din Seurasaari.

Lyon este recunoscut de multă vreme drept un oraș modern prin excelență.Orașul este definit de sintagma „ridică-te și pleacă”, unde nimeni nu stă niciodată, care are de la trenuri ecofriendly și până la uriașe parcuri industriale de înaltă tehnologie, ce găzduiesc companiile internaționale. Trebuie neaparat să vedeți centrul orașului, renumit pentru cele două cartiereBellecour si Perrache. Dacă vreți să aflați arta țesăturii, neaparat trebuie să mergeți pe La Croix-Rousse, vechiul drum al țesătorilor de mătase. Chiar daca este o zonă muncitorească, vă recomandam să vizitațiSoierie Vivante,un atelier autentic. Și nu în ultimul rând, nu plecați din Lyon până nu faceți niște poze în Vechiul Oraș. Vieux Lyoneste unul dintre cele mai extinse cartiere renascentiste din Europa.

Juriul a fost alcătuit din reprezentanți ai Comisiei și ai Parlamentului European, ai Comitetului European al Regiunilor, cât și ai deținătorilor președinției Consiliului Uniunii Europene în 2018, Bulgaria și Austria.

Alte patru orașe au fost desemnate câștigătoare pentru fiecare categorie luată în seamă la jurizare.

Pentru Accesibilitate, juriul a remarcat Malaga, orașul andaluz care și-a propus un proiect de regenerare urbană pornind de la artă și cultură, aici găsindu-se Muzeul Picasso și o filială a Centrului Pompidou pentru artă contemporană.

La capitolul Sustenabilitate, a fost premiat centrul cultural, științific, economic, politic și administrativ al Sloveniei,Ljubljana, unde tehnologia este folosită intens pentru valorificarea obiectivelor turistice, iar primăria a investit 27 de milioane de euro (11% din buget) pentru artă și cultură.

Digitalizarea va fi domeniul dominat în anul 2019 de Copenhaga, capitala daneză fiind considerată un adevărat laborator în aer liber pentru testarea tehnologiilor inteligente.

Categoria Moștenire culturală și creativitate a avut drept câștigător orașul Linz, orașul austriac străbătut de Dunăre, fiind cunoscut atât pentru clădirile cu arhitectură barocă, cât și pentru muzeul Lentos de artă modernă și Centrul Ars Electronica.

Cele patru destinații vor primi Premii Turism European Smart pentru realizările lor la aceste categorii.

Helsinki și Lyon vor primi instrumente pentru dezvoltarea vizibilității la nivelul Uniunii Europene. Ambele orașe vor primi sprijin din partea experților în comunicare și branding prin producția de clipuri de promovare și prin evenimente dedicate.

Orașele câștigătoare vor fi premiate în cadrul unei festivități organizate pe 7 noiembrie, de Ziua Europeană a Turismului.

Procesul de desemnare a destinațiilor europene smart a început în primăvară. Conceptul de turism inteligent are în vedere folosirea tehnologiilor digitale pentru îmbunătățirea experienței turistice, asigurând accesibilitatea, mai ales pentru turiștii cu mobilitate redusă, și adoptarea unor abordări sustenabile în ceea ce privește valorificarea resurselor naturale și protejarea mediului. Între finalistele concursului s-au mai numărat Buxelles, Nantes, Palma de Mallorca, Poznan, Tallinn și Valencia.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?