Detaliul incredibil despre moartea lui Hitler. Femeia care a ținut în mână dinții Fuhrerului și-a scris memoriile. „Este mai puțin probabil să te îmbeți și să-i pierzi”

Redactor:
Silviu Bănilă
Detalii pe gândul

Elena Rzhevskaia era una dintre angajatele lui Stalin, scrie Daily Mail. În contextul în care principala sa ocupație era să-i interogheze pe prizonierii germani, ar fi putut crede în acea dimineață, când a fost chemată în biroul comandantului Gorbușin, că va face același lucru.

Dinții lui Hitler. „Dacă îi pierzi, vei răspunde cu capul”

Gorbușin i-a dat însă Elenei o cutie. „Era o cutie acoperită în satin”, și-a amintit Elena. L-a întrebat pe Gorbușin ce conține. „Dinții lui Hitler”, i-a răspuns acesta. „Dacă îi pierzi, vei răspunde cu capul”.

Ceea ce a urmat a devenit una din cele mai stranii misiuni din cel de-al Doilea Război Mondial. Chiar dacă radioul german a anunțat că liderul nazist s-a sinucis, cu opt zile înainte, în 30 aprilie 1945, confirmarea era în continuare necesară.

Mulți au suspectat că Fuhrerul a fugit în Alpii Bavarezi sau chiar într-un stat sud american. Elena trebuia să dovedească, fără echivoc, că dinții respectivi îi aparțineau lui Adolf Hitler. În prezent, datorită publicării memoriile lui Elena în engleză, lumea va afla povestea adevărată a modului în care rușii au confirmat moartea Fuhrerului. Memoriile doamnei Elena vor demonta, probabil, câteva din teoriile conspirației, legate de supraviețuirea lui Hitler după război.

De ce a fost aleasă Elena pentru misiunea istorică? „Pentru că nu avem niciun seif aici”, a declarat colonelul Gorbușin. „Și, ca femeie, este mai puțin probabil să te îmbeți și să îi pierzi”.

Elena a fost aproape copleșită de responsabilitatea de a ține dinții lui Hitler și a recunoscut că a pălit toată, temându-se să nu piardă prețioasa cutie. Obiectivul ei primordial a fost să-l găsească pe dentistul lui Hitler – o misiune dificilă în capitala germană răvășită de război. La volanul limuzinei Ford 8 se afla șoferul Serghei, iar în spate Elena și doi ofițeri ruși.

„Fumul încă se ridica și aerul orașului mirosea a război”, a scris Elena. „Baricadele, distruse de tancuri, nu fuseseră înlăturate”. După mai multe ore, echipa a ajuns la spital și au căutat persoana care să analizeze dinții Fuhrerului.

Medicul de serviciu nu știa mare lucru și singurul nume pe care i l-a furnizat a fost cel al renumitului laringolog profesor Carl von Eicken, care conducea clinica Charite și l-a tratat pe Hitler. Acesta le-a spus că nu cunoaște exact identitatea dentistului lui Hitler, dar altcineva i-ar putea ajuta.

Kathe Heusermann, cheia misterului

Un student le-a zis că dentistul purta numele Hugo Blaschke și le-a arătat unde lucrează. Cabinetul acestuia era situat în Kurfurstendamm, unul din cele mai șic străzi din Berlin.

Totul era în ruine, dar clădirea în care lucra dentistul rămăsese, cumva, în picioare. Un doctor pe nume Bruck i-a informat însă că doctorul Blaschke a fugit în Bavaria. La rândul său, colonelul Gorbușin l-a întrebat pe Bruck dacă ține legătura cu vreunul dintre angajații lui Blaschke.

„Desigur! Vă referiți la Kathchen? Kathe Heusermann? Este în apartamentul ei”. O femeie atrăgătoare în rochie albastră și-a făcut apariție rapid. Aceasta purta o eșarfă peste părul blond și nu părea desprins din „filmul războiului”.

Ca multe alte femei, Kathchen fusese violată de soldații ruși. Totuși, Bruck a asigurat-o că rușii din fața ei nu o vor agresa. Heusermann a adus o cutie cu fișe stomatologice, inclusiv a lui Hitler. Din păcate, informațiile privind dinții Fuhrerului lipseau și s-ar fi putut afla în cancelaria celui de-al Treilea Reich, distrusă de bombardamente.

Echipa a intrat pe ușă, iar deasupra încă mai flutura emblema nazistă. Heusermann i-a condus într-o cameră mică, slab iluminată. După ce au răvășit cabinetul, au găsit radiografiile dinților lui Hitler și fișele acestuia.

În dimineața următoare, ofițerii ruși cu rugat-o pe Heusermann să descrie dinții lui Hitler „din memorie”. Cuvintele sale au fost comparate cu radiografiile respective și s-au potrivit. Se potriveau însă și cu dinții din cutie? Elena i-a oferit cutia lui Heusermann. „Aceștia sunt dinții lui Adolf Hitler”, a confirmat, tremurând, femeia.

Mușamalizarea lui Stalin

După descoperire a urmat însă un moment ciudat. Ceea ce s-a întâmplat în ruinele Berlinului, în mai 1945, a fost o mușamalizare, comandată chiar de Stalin, care dorea să păstreze pentru el secretul morții lui Hitler. Stalin a decis să mențină presiunea existentă cu ajutorul zvonurilor legate de posibila supraviețuire a Fuhrerului.

Adevărul nu a fost singura victimă în acest caz incredibil. Kathe Heusermann a ajuns să fie tratată timp de zece ani „ca un deținut periculos” și ar fi murit de foame, dacă un alt coleg de celulă nu i-ar fi dat din hrana lui.

Ce s-a întâmplat însă cu dinții lui Hitler? Elena i-a văzut ultima oară în Berlin, în mai 1945, când au fost puși într-un container special și au ajuns la Moscova. În anul 2000, rușii au expus dinții în cadrul aniversării celor 55 de ani de la încheierea războiului. După război, Elena s-a întors la Moscova și a devenit scriitoare. Aceasta a murit în aprilie 2017. Mai mult, Elena a aflat de abia în 1996 ce a pățit Kathe Heusermann.

„Știu că, dacă nu am fi găsit-o pe Kathe, planul lui Stalin ar fi avut succes și Hitler, așa cum și-a dorit Stalin, ar fi rămas învăluit în mit și mister”, a scris Elena în memoriile ei, „Memoriile unui translator de război”, publicate recent de editura Greenhill Books.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Despărțire secretă în showbiz. Și-au spus ADIO după 16 ani de mariaj: ”Viața merge...
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Maria Ilioiu, de nerecunoscut! A renunțat de tot la părul roșcat
Inchide