Discursurile lui Hitler, sursă de inspirație pentru discursul lui Putin la anexarea Crimeei. Un jurnalist ucrainean are dovada

Discursurile lui Hitler, sursă de inspirație pentru discursul lui Putin la anexarea Crimeei. Un jurnalist ucrainean are dovada
Discursul susținut de Vladimir Putin la anexarea Crimeei a fost inspirat dintr-un discurs susținut de Adolf Hitler.

După ce televiziunea rusă de stat a difuzat, duminică, documentarul în care Vladimir Putin vorbește despre planul secret de anexare a Crimeei, euromaidanpress.com a publicat, în replică, un articol dur.

Este vorba despre un material în care se arată că discursul susținut de liderul de la Kremlin în urmă cu un an a fost inspirat din discursul susținut de Adolf Hitler referitor la „încorporarea” Danzing-ului în Reich.

Comparația între cele două discursuri, realizată de jurnalistul ucrainean Savik Shuster, pune în evidență câteva puncte comune:

1. Crimeea este și rămâne a Rusiei, Danzig este și rămâne a Germaniei

Putin: „În inimile și mințile oamenilor, Crimeea a fost întotdeauna o parte inseparabilă din Rusia.

Hitler: „Dansig a fost și este un oraș german. Coridorul a fost și este german.”

2. Istoria comună și dezvoltarea culturală

Putin: „Pentru a înțelege motivul din spatele unei asemenea alegeri este suficient că cunoști istoria Crimeei și ceea ce Rusia și Crimeea au însemnat întotdeauna una pentru cealaltă. Totul în Crimeea vorbește despre istoria comună și mândrie.”

Hitler: „Ambele teritorii își datorează dezvoltarea culturală în mod exclusiv poporului german.”

3. Problema istorică

Putin: „Odată ce colapsul (Uniunii Sovietice) a devenit legal, toată lumea a uitat de Crimeea și Sevastopol (…). Am auzit oameni din Crimeea care spuneau că în 1991 erau manevrați precum niște saci de cartofi. Așa ceva e greu de negat.”

Hitler: „Timp de luni de zile am suferit tortura provocată de o problemă pe care Tratatul de la Versailles a creat-o. O problemă care a deteriorat totul până când a devenit intolerabilă pentru noi.”

4. Pierderea teritoriilor importante

Putin: „Doar în momentul în care Crimeea a devenit o țară separată Rusia a realizat că a fost jefuită. (…) Țara aceasta a trecut prin vremuri atât de grele atunci, încât în mod real a fost incapabilă să-și protejeze interesele.”

Hitler: „Tratatul de la Versailles nu este lege pentru noi. O semnătură a fost pusă cu pistolul la tâmplă și cu amenințarea că milioane de oameni vor suferi de foame. Și atunci, acest document, cu semnătura noastră, obținută cu forța, a fost proclamată ca lege solemnă.”

5. Respectarea minorităților

Putin: „Avem un mare respect pentru membrii tuturor etniilor care trăiesc în Crimeea.”

Hitler: „Minoritățile care trăiesc în Germania nu sunt persecutate.”

6. Pașii făcuți spre cooperare nu au fost reciproci

Putin: „Noi în mod constant am propus cooperarea în anumite probleme cheie. Noi vrem să ne întărim nivelul de încredere și vrem ca relațiile să fie egale, deschise și corecte. Dar nu am văzut o atitudine reciprocă în acest sens.”

Hitler: „În mod repetat mi-am manifestat prietenia și, dacă este necesar, colaborarea strânsă cu Marea Britanie, dar acest lucru nu se poate face doar de una dintre părți.”

 7. Mulțumirile adresate celor care „înțeleg”

Putin: „În același timp, suntem recunoscători celor care au înțeles toate acțiunile noastre în Crimeea. Apreciem foarte mult obiectivitatea și atitudinea rezervată a Indiei. (…). Cred că europenii, în primul rând, și mai ales germanii, mă vor înțelege.”

Hitler: „Celelalte state europene înțeleg, în parte, atitudinea noastră. Ar trebui aici, înainte de toate, să mulțumesc Italiei, care ne-a sprijinit, dar trebuie să înțelegeți că pentru a duce această luptă nu avem de gând să apelăm la ajutor străin.”

8. Misiunea de pace

Putin: „În primul rând, trebuie să ajutăm la crearea unor condiții pentru ca locuitorii din Crimeea, pentru prima dată în istorie, să își poată exprima în mod pașnic libertatea de a-și alege viitorul.”

Hitler: „În Est, la frontieră, există o pace întocmai precum cea de la celelalte frontiere ale noastre.”

9. Legea internațională nu a fost încălcată

Putin: „Spun unii că am violat normele legii internaționale. (…) Ce anume violăm?”

Hitler: „Este imposibil de spus că cei care se implică în realizarea acestor schimbări încalcă legea.”

10. Prietenia cu Ucraina, respectiv Polonia

Putin: „Vrem să fim prieteni cu Ucraina. (…) Și, cel mai important, vrem ca pacea și armonia și troneze în Ucraina, iar noi suntem pregătiți să lucrăm împreună, alături de alte țpri, pentru a face tot ce este posibil pentru a facilita și a sprijini acest ideal.”

Hitler: „Sunt determinat să rezolv problema Danzigului; problema Coridorului; și să mă asigur că o schimbare va avea loc în relația Germaniei cu Polonia, ce va asigura coexistența în pace.”

Inchide