Dispute între RCS și Realitatea: Ridicarea semnalului The Money Channel la satelit a fost întreruptă

Dispute între RCS și Realitatea: Ridicarea semnalului The Money Channel la satelit a fost întreruptă
Publicat: 05/02/2014, 12:25
Actualizat: 06/02/2014, 15:15

RCS&RDS a informat CNA că a întrerupt ridicarea semnalului The Money Channel la satelit, invocând neplata unor creanțe, însă Realitatea Media, care deține licența televiziunii, spune că și-a achitat obligațiile, precizând că RCS trebuie să explice de ce postul nu poate fi recepționat în toată țara.

RCS&RDS a întrerupt ridicarea semnalului The Money Channel la satelit, invocând neplata unor creanțe.

Potrivit unor informații discutate în ședința CNA de marți, semnalul The Money Channel nu mai este ridicat la satelit de două luni, fapt pentru care televiziunea nu respectă licența audiovizuală pe care emite. De asemenea, din cauză că nu a emis pe satelit, The Money Channel riscă să îi fie retrasă licența audiovizuală.

Licența audiovizuală cu difuzare prin satelit pentru televiziunea de business The Money Channel a fost acordată de CNA societății Realitatea Media SA pe 1 martie 2006.

CNA a făcut verificări pe 22 și 23 ianuarie 2014, prin intermediul instalației de recepție satelitară din dotarea instituției, privind recepția The Money Channel, constatând că programul televiziunii – care, conform datelor din dosarul societății Realitatea Media SA depus la CNA, trebuia să fie transportat de SC RCS&RDS SA, către satelitul Intelsat 1002, orientare 1, grad Vest – nu putea fi recepționat.

Constatând întreruperea emisiei prin satelit, CNA a trimis o adresă societății RCS&RDS SA, înregistrată la CNA cu nr. 828/21 ianuarie 2014, prin care a solicitat să i se aducă la cunoștință dacă oferă servicii de ridicare la satelit a programului The Money Channel.

Printr-o adresă înregistrată la CNA pe 22 ianuarie, RCS&RDS a comunicat că nu mai realizează serviciul de ridicare la satelit pentru postul de televiziune The Money Channel.

„Prin convenția încheiată pe 04.12.2012 (…) SC Realitatea Media SA acordă SC Geopol International SRL dreptul de încheiere în numele și pentru SC Realitatea Media SA a contractelor și/ sau convențiilor pentru ridicarea la satelit”, au spus reprezentanții CNA, precizând că între SC Geopol International SRL, ca beneficiar, și SC RCS&RDS SA, ca prestator, a fost încheiat un contract de prestări servicii pe 19 octombrie 2012, în care se prevede preluarea de către RCS a semnalului audio-video al The Money Channel, aparținând SC Realitatea Media SA, și transmisia/ retransmisia prin satelit a acestui program pe satelit.

Asociații Geopol International SRL sunt Strategies – Research – Investments SRL (99%) și Alexandra Beatrice Păcuraru (1%). Asociații Strategies – Research – Investments SRL sunt Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru – cu câte 50%. Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru sunt indirect și acționarii majoritari ai Realitatea Media SA, prin intermediul societății Strategies – Research – Investments SRL.

De asemenea, RCS&RDS a pus la dispoziția CNA o adresă din 22 octombrie 2013, prin care a somat SC Geopol International SRL că își rezervă dreptul de a supenda furnizarea serviciilor de ridicare la satelit a semnalului The Money Channel „pentru neplata unor creanțe”.

„Prin decizie internă din data de 04.12.2014, SC RCS&RDS SA a hotărât suspendarea serviciilor de transmisie/ retransmisie la satelit a programului The Money Channel aparținând S.C. Realitatea Media S.A., prin satelitul Intelsat 1002, orientare 1 grad Vest”, potrivit informațiilor prezentate în ședința CNA de marți.

Reprezentanții CNA s-au deplasat la sediul studioului The Money Channel, situat într-un imobil din Calea Floreasca, din București, unde au discutat cu directorul tehnic, Vladimir Bogdănescu, care a spus că nu cunoștea situația referitoare la emisia pe satelit a programului televiziunii. Vladimir Bogdănescu a declarat că programul The Money Channel este realizat în studio și transmis prin fibră optică până la sediul SC Realitatea Media SA din șoseaua București-Ploiești.

De asemenea, reprezentanții CNA au discutat cu directorul tehnic al Realitatea Media, Florian Marin, care a spus că programul The Money Channel nu este transmis prin satelit de SC RCS&RDS SA din motive tehnice.

Pe de altă parte, în ședința CNA de marți, Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a citat dintr-o adresă transmisă marți dimineață Consiliului de Florin Bercea, administratorul special al Realitatea Media, societate aflată în reorganizare.

Astfel, Mura Frînculescu a spus că, în baza contractului de prestări servicii din 19 octombrie 2012, RCS&RDS s-a obligat să preia semnalul audio-video pentru televiziunile Realitatea TV și The Money Channel și semnalul audio al Realitatea FM și Radio Guerrilla și să-l transmită/ retransmită prin satelit.

„Conform prevederilor contractuale, Realitatea Media SA, deținătoarea licenței The Money Channel, a achitat inclusiv luna decembrie 2013 în integralitate, serviciile contractuale oferite de către RCS&RDS SA. Contractul în baza căruia se prestează servicii de ridicare la satelit pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM și Radio Guerrilla a fost încheiat la data de 19 octombrie 2012 și în mod eronat și tendențios se lasă să se înțeleagă faptul că Realitatea Media nu și-ar fi achitat obligațiile contractuale care îi incumbă conform prevederilor dintre părți. Realitatea Media a achitat furnizorului de servicii de satelit inclusiv serviciile pentru licențe audiovizuale care au fost ridicate de către CNA încă din luna septembrie 2013 (cazul Radio Guerrilla)”, a spus Mura Frînculescu.

Ea a precizat că, „din motive obiective și neimputabile Realitatea Media, care nu țin decât de o conjunctură tehnică, RCS&RDS trebuie să dea o explicație plauzibilă care să clarifice de ce postul The Money Channel nu poate fi recepționat pe întreg teritoriul țării conform obligațiilor asumate contractual”.

„La momentul de față, reprezentanții Realitatea Media și cei ai RCS&RDS încearcă să rezolve aceste inconveniente de ordin tehnic, urmând ca, săptămâna viitoare, să aibă loc o întâlnire care să clarifice situația creată”, a spus Mura Frînculescu.

Un punct de vedere similar a avut în ședința CNA de marți și avocatul Realitatea Media SA, Andrei Țîru.

De cealaltă parte, reprezentantul RCS&RDS, Lucian Mihai, a spus că motivul suspendării a fost neplata conform contractului încheiat cu Geopol Internațional și nu problemele tehnice. El a mai spus că RCS a somat Geopol să își plătească datoriile și că nu are informații până în acest moment să se fi făcut plata. „Nu e vorba de o lună întârziere, sunt cinci-șase luni cel puțin”, a mai spus Lucian Mihai.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că, potrivit legislației audiovizualului, Realitatea Media, care este titularul licenței The Money Channel, trebuia să notifice Consiliul că s-a întrerupt emisia la satelit a postului. „Aici este problema”, a spus Gubernat.

Însă atât Mura Frînculescu, cât și Andrei Țîru au spus că reprezentanții Realitatea Media nu au știut că The Money Channel nu mai este difuzat pe satelit de RCS&RDS și că RCS nu a notificat televiziunea cu privire la înreruperea difuzării pe satelit. „Noi nu am fost înștințați că nu ni se ridică semnalul la satelit”, a spus Mura Frînculescu.

După ce Laura Georgescu, președintele CNA, i-a pus la dispoziție somația datată 22 octombrie 2013 pe care RCS&RDS a spus că a transmis-o Geopol Internațional, avocatul Andrei Țîru a declarat: „Nu văd nicio dovadă de comunicare a acestei somații de la RCS către Geopol (…) Este doar ștampila unui birou de executor judecătoresc”.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că Realitatea Media a transmis la CNA chitanțe că ar fi făcut plata către RCS&RDS, dar „chitanțele depuse sunt între Realitatea Media și RCS, nu între Geopol și RCS”.

Însă avocatul Andrei Țîru a spus că „nu are nicio relevanță faptul că plata este făcută de un terț”.

„Nu am nicio dovadă că lucrurile sunt cum spuneți dumneavoastră. Nu mi-este clar care este statutul lui Geopol, pe site-ul DNA mă atenționează că ar fi o problemă”, a mai spus Laura Georgescu.

Avocatul Andrei Țîru a spus că firma invocată de Laura Georgescu nu are legătură cu Geopol International. „Este o firmă cu o denumire similară”, a mai spus Andrei Țîru.

Pe de altă parte, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, i-a spus lui Andrei Țîru că îi „traduce” el ce se întâmplă de fapt. „Vi se comunică de fapt că vi se retrage licența, conform articolului 57”, a spus Jucan.

Potrivit articolului 57, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, și mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului”.

„Din punctul nostru de vedere, nu există nicio încălcare care să determine o sancțiune atât de drastică, cum este ridicarea licenței, având în vedere că motivele de natură tehnică s-au ivit la prestatorul de servicii RCS&RDS (…) Nu înțeleg alegațiile sau intențiile de ridicare a unei licențe audiovizuale, atât timp cât radiodifuzorul și-a respectat obligațiile și a produs și dovezi că sumele sunt achitate la zi și vina nu incumbă în niciun fel”, a spus avocatul Realitatea Media, Andrei Țîru.

„Ridicarea la satelit nu s-a oprit din motive tehnice, ci financiare”, a spus, la rândul său, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS.

Pe de altă parte, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că difuzarea programului The Money Channel s-a respectat întocmai, chiar dacă modalitatea de difuzare nu a fost pe satelit, ci pe fibră optică.

În cele din urmă, discuțiile cu privire la acest subiect au fost amânate și vor fi reluate de membrii CNA într-o ședință viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×