„E uluitor ce putere fantastică există în noi”- Ada Babaneacșa Drăghiceanu, autoarea Aripa lui Icar

Publicat: 07/06/2016, 18:25

„Relevanță și revelație” au fost cuvintele prin care a descris volumul DJ-ul Pro FM George Vintilă, prezentatorul evenimentului la care au participat actorii Rodica Popescu Bitănescu și Nae Alexandru, scriitoarea Sașa Constantinescu, dar și omul de tv Radu Moraru.

În seara zilei de luni, 6 iunie, a avut loc lansarea cărții de poezie în vers alb „Aripa lui Icar”, care conține și ilustrații realizate de autoare – Ada Babaneacșa Drăghiceanu. Acestea sunt imagini ale unor picturi realizate în grafică combinată: acuarelă, cariocă și peniță topografică.

„Mă simt jucăria stricată a lui Dumnezeu”, „Letargicele vise din peșterile minții noastre”, „Melc rătăcit pe un aeroport internațional”, „Când am acceptat să fiu animal nobil în plasă”, „Buruieni putrede din care se hrănește – inutil – speranța” sunt câteva dintre expresiile care exprimă singurătatea și înstrăinarea oamenilor; pierderea de sine.

Multe dintre poezii fac trimitere la Dumnezeu ca „Sine”, ca și „Conștiință”.

„Oare ce simte Dumnezeu / Când vă vede (…) Înconjurând în genunchi, pe pietre, bisericile? / Pentru ce cerșiți în umilință iertarea/ Când voi înșivă nu vă puteți ierta/ Și nu-i puteți ierta pe ceilalți? / De ce nu priviți în Sus, demni (…) Dumnezeu este îndurare, viață, bucurie / Dans, culoare, muzică, iubire infinită, nemărginire! / Degeaba vă ridicați laudele (…) Încercând zadarnic să-L coborâți pe Dumnezeu / În biserica voastră moartă / În loc să vă descoperiți măreția cu care ați fost înzestrați / Și să parcurgeți fericiți drumul invers” – sunt câteva versuri ale poeziei „Iertarea”.

Volumul oferă cititorilor și o definiție a îmbrățișării: „Ați uitat îmbrățișarea, cel mai simplu gest omenesc / Brațe încolăcite în jurul altuia (…) când unu plus unu fac unu / Și ce este mai de preț în noi se împarte la doi / Miracol (…) care vindecă mai mult decât toate medicamentele”.

Întreaga colecție de poezii îndeamnă la întoarcerea către suflet și către Dumnezeu, către „ACUM” – ca expresie a momentului efemer al prezentului, către fericirea simplă, către iubire, în toate formele sale: iertarea propriei persoane, empatie și iubirea celorlați ca pe noi înșine.

„Niciodată nu am făcut pipi în public… Am așa niște emoții, că s-ar putea să ud podeaua”, a spus autoarea, în contrast cu recitarea acestor poezii cu substanță filosofică de către invitați, reușind să inveselească atmosfera și să scoată auditoriul din universul ideilor abstracte și din starea de refleție tristă, aducându-l în prezent.

Aceasta a spus că nu dorește să vorbească despre carte. În schimb, a spus două povești scurte, ale căror concluzie a fost faptul că iluminarea poate atinge omul în momentul cel mai întunecat al vieții sale, iar ajutorul cerut se obține.

„Poezia Adei generează frecvență; depinde de noi ce facem cu acest potențial energetic” a spus Sașa Constantinescu, în cadrul evenimentului de lansare, scriitoarea fiind și cea care a scris prefața volumului „Aripa lui Icar”. „O cunosc pe Ada și știu de ce profundzimi este capabilă (…) un scriitor de substanță (…) A găsit calea justă de a rosti adevărul”, a adăugat Sașa Constantinescu.

„Dragă Ada, m-ai cucerit!”, a spus și Rodica Popescu Bitănescu, adăugând că timp de două zile a studiat „cu o plăcere nesfârșită” poeziile „Facere” și „Autobiografie”, pe care le-a citit în cadrul lansării.

„Admir oamenii care scriu poezie atât de bine și deștept, artiștii care pictează atât de frumos”, a mai spus actrița.

„Întâlnirea mea cu această poezie este întâmplarea care nu va rămâne o întâmplare” a declarat Nae Alexandru, după ce a citit pentru invitați „Aripa lui Icar”.

„Toți trebuie să învățăm patru cuvinte: ”am nevoie de ajutor”. Nu putem face nimic fără Dumnezeu” a adăugat, în încheiere, autoarea poeziilor.

Evenimentul de lansare a avut loc în Galeriile Carol, acesta fiind al doilea eveniment organizat în acest nou loc de expoziție, însă prima lansare de carte pe care a găzduit-o. Spațiul poartă numele Regelui, dar și străzii ce-i poartă numele, și a fost inaugurat pe 20 mai, printr-o expoziție de grup. Proprietari: doi tineri artiști – pictorii Iulia Deme și Bogdan Mihai Radu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția