Editorialul integral pe care Angelia Jolie l-a scris în New York Times, după operația suferită: „Sper ca povestea mea să fie de ajutor pentru alte femei”

Editorialul integral pe care Angelia Jolie l-a scris în New York Times, după operația suferită: Sper ca povestea mea să fie de ajutor pentru alte femei
Publicat: 14/05/2013, 21:34
Actualizat: 30/07/2014, 14:41

Angelina Jolie a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni apariția cancerului mamar. Dezvăluirea a fost făcută de actriță într-un editorial publicat, în ediția de marți, 14 mai, a cotidianului The New York Times.

În articolul intitulat „Opțiunea mea medicală” („My Medical Choice”), actrița de la Hollywood dezvăluie motivele pentru care a decis să aleagă această intervenție chirurgicală în lupta împotriva cancerului.

Gândul vă redă întreg editorialul scris de Angelina Jolie în The New York Times.

„Mama mea a luptat împotriva cancerului timp de aproape un deceniu și a murit la vârsta de 56 de ani. A rezistat destul ca să își cunoască primul nepot și să îl țină în brațe. Dar restul copiilor mei nu vor avea niciodată șansa de a o cunoaște și de a vedea ce ființă plină iubire și de grație era. Deseori vorbim despre ‘mama mamei” și mă văd pusă în situația de a le vorbi despre boala care a luat-o de lângă noi. M-au întrebat dacă și mie mi s-ar putea întâmpla același lucru. Le-am spus de fiecare dată să nu își facă griji, dar adevărul este că sunt purtătoarea unei gene ‘defectuoase”, BRCA1, care îmi sporește acut riscul de a mă îmbolnăvi de cancer mamar și de cancer ovarian.

Doctorii mei au estimat că am un risc de 87 de procente să mă îmbolnăvesc de cancer mamar și o predispoziție de 50 de procente de a fi diagnosticată cu cancerul ovarian, deși riscul diferă de la o femeie la alta.

Doar o parte dintre cazurile de cancer mamar sunt rezultate din cauza unei mutații genetice moștenite. Persoanele care sunt purtătoarele genei BRCA1 prezintă un risc, în medie, cu 65% mai mare de a se confrunta cu această boală.

Când am aflat că aceasta este realitatea, am decis să iau măsuri, pentru a minimaliza riscurile cât pot de mult. Am decis să mă supun unei duble mastectomii, ca măsură preventivă. Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operația este mai complexă.

Pe data de 27 aprilie a terminat cele trei luni de tratament pe care intervenția de mastectomie o implică. În această perioadă, am reușit să păstrez totul secret și să îmi văd în continuare de munca mea.

Dar scriu acum despre aceste lucruri, pentru că sper ca și alte femei să beneficieze de pe urma experienței mele. Cancerul este, în continuare, un cuvânt care bagă frica în inimile oamenilor, care provoacă un sentiment de neajutorare. Dar astăzi este posibil să aflăm, printr-un simplu test de sânge, dacă suntem expuși unui risc ridicat de a suferi de cancer mamar sau ovarian. Apoi putem acționa.

Procesul presupus de intervenția la care am fost supusă a început pe data de 2 februarie, cu o procedură (nipple delay – orig.) prin care se elimina boala din canalele sânului aflate în spatele mamelonului și se atrage un flux suplimentar de sânge în zonă. Această intervenție este destul de dureroasă și provoacă multe vânătăi, dar crește șansa de salvare a mamelonului.

Două săptămâni mai târziu am fost supusă intervenției chirurgicale principale, în urma căreia s-a scos țesutul mamar și s-a înlocuit cu o umplutură temporară. Întreaga operație a durat opt ore. La final, te trezești cu tuburi de drenaj și extensoare la nivelul sânilor. Îți dă senzația că faci parte dintr-o scenă de film science-fiction. Dar, la câteva zile după operație, te poți întoarce la viața normală.

Nouă săptămâni mai târziu, am fost supusă ultimei operații: aceea de reconstruire a sânilor cu ajutorul implantelor mamare. În ultimii ani această procedură a evoluat foarte mult, iar rezultatele obținute pot fi frumoase.

Am vrut să scriu acest lucru pentru a le transmite și celorlalte femei că decizia de a suferi o mastectomie nu a fost una ușoară. Dar este o decizie pe care sunt foarte fericită că am luat-o. Riscul ca eu să mă îmbolnăvesc de cancer mamar a scăzut de la 87% la sub 5%. Acum pot să le spun copiilor mei că nu au de ce să se teamă, pentru că nu mă vor pierde din cauza cancerului la sân.

Îmi dă putere gândul că ei (copiii – n.r) nu văd nimic care să îi facă să se simtă incomod. Îmi vor vedea niște mici cicatrici și atât. Orice altceva este doar Mama, aceeași dintotdeauna. Ei știu că îi iubesc și că voi face tot ce îmi stă în putință să fiu lângă ei cât mai mult timp cu putință. Ca notă personală, nu mă simt mai puțin femeie. Mă simt puternică prin faptul că am luat această decizie, care nu-mi diminuează cu nimic feminitatea.

Sunt norocoasă că am un partener de viață, Brad Pitt, care mă iubește și mă sprijină atât de mult. Deci, pentru oricine are o soție sau o iubită care trece prin așa ceva, să știți că sunteți o parte foarte importantă a acestui proces de tranziție. Brad a fost la Pink Lotus Breast Center, unde am fost tratată, tot timpul cât au durat operațiile. Am reușit să găsim momente în care să râdem împreună. Știam că acesta este cel mai bun lucru pe care putem să-l facem pentru familia noastră și că ne va apropia mai mult. Și așa s-a întâmplat.

Pentru toate femeile care citesc aceste rânduri, sper să vă ajute faptul că știți că aveți o opțiune. Vreau să încurajez toate femeile, în special pe cele care au un istoric familial în ceea ce privește cancerul mamar sau cel ovarian, să caute informații și să le ceară ajutor medicilor în această privință, pentru a lua deciziile în cunoștință de cauză.

Știu că există o serie de medici homeopați incredibili, care lucrează la tot felul de terapii alternative operației. Tratamentul la care am fost eu supusă va fi postat pe pagina de internet a Pink Lotus Breast Center. Sper ca povestea mea să fie de ajutor pentru alte femei.

Cancerul mamar ucide anual 458.000 de oameni, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în special în țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare. Accesul la teste genetice și la tratamente preventive, salvatoare de vieți, ar trebui să devină o prioritate pentru femei, indiferent unde trăiesc, indiferent de mijloacele financiare și educația pe care le au. Costul unei analize care poate depista genele BRCA1 și BRCA2 este de peste 3.000 de dolari, în Statele Unite, și acesta este un obstacol pentru multe femei.

Aleg să nu îmi păstrez secretă povestea pentru că sunt multe femei care nu știu că trăiesc în umbra cancerului. Sper ca și ele să poată fi testate genetic și, dacă află că prezintă un risc ridicat, sa știe că au alternative puternice.

Viața ne pune în față multe provocări. Nu trebuie însă să ne înspăimânte cele pe care ni le ptem asuma și pe care le putem controla”.

Angelina Jolie, actriță și regizor

Cine este Angelina Jolie

Angelina Jolie, care a câștigat premiul Oscar pentru rol secundar, în 2000, cu partitura din „Tinerețe furată/ Girl, Interrupted”, a fost nominalizată pentru a doua oară la premiile Oscar în februarie 2009, pentru rolul din „Schimbul/ Changeling”, regizat de Clint Eastwood. Jolie a devenit celebră grație rolului principal din franciza „Lara Croft” și a jucat în multe producții cu succes la public, precum „Domnul și doamna Smith”, „Speranța moare ultima/ A Mighty Heart”, „Gia”, „Dispari în 60 de secunde”, „Alexandru”, „Beowulf”, „Wanted” și „Kung Fu Panda”.

Angelina Jolie și Brad Pitt sunt împreună de șapte ani și au șase copii: trei adoptați – Maddox, născut în august 2001, în Cambodgia, Zahara, născută în ianuarie 2005, în Etiopia, și Pax, născut în noiembrie 2003, în Vietnam – și trei biologici, Shiloh, născută în mai 2006, și gemenii Knox și Vivienne, născuți în iulie 2008.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”