EUROVISION 2013. CEZAR OUATU: „Trebuie să recunosc, românii din afara granițelor mă susțin mai mult”

EUROVISION 2013. CEZAR OUATU: Trebuie să recunosc, românii din afara granițelor mă susțin mai mult
Publicat: 29/04/2013, 13:40
Actualizat: 29/07/2014, 18:34

Pentru prima oară, un reprezentant al României la Eurovision spune că celebrul concurs este un aranjament geostrategic și, prin urmare, este nevoie de o altă abordare. Prin urmare, Cezar Ouatu a spus că „trebuie să recunoască” faptul că strategia sa îi vizează în primul rând pe românii din străinătate, care trebuie să-i dea votul, cei din țară fiind simpli spectatori ai show-ului de la Malmo.

LOTO – LOTO 6/49. SURPRIZĂ URIAȘĂ ASEARĂ. NUMELERE CÂȘTIGĂTOARE

Cezar Ouatu, concurentul care va reprezenta România în ediția din 2013 a Eurovision, va concura cu numărul 17 într-a doua semifinală de la Malmo. „E foarte bine din punct de vedere strategic”, spune Ouatu, care este convins că românii din străinătate îi vor da votul. După ce a declarat acum câteva zile că EUROVISION 2013 rămâne un „concurs geostrategic”, reprezentantul României spune că marele său avantaj este faptul că românii din afara granițelor îl apreciază chiar mai mult decât cei din țară. „Trebuie să recunosc că simt mult mai multă susținere din partea românilor din afară decât a celor de acasă”, mărturisește el.

O surpriză?

Ouatu crede că va face „o figură foarte bună” la concursul de la Malmo cu piesa ‘It’s My Life’ și, deși spune că nu există o rețetă pentru câștigarea Eurovision-ului, mizează pe impactul stilului său, pop-opera, cu care a câștigat, fără să fie foarte cunoscut publicului larg, și preselecția din România. Roberto Bellarosa, concurentul Belgiei la Eurovision, afirmă și el că Cezar poate fi ‘marea surpriză’ a concursului, se arată într-o corespondență Agerpres.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la ediția din 2013 a Eurovision, Roberto Bellarosa, candidatul Belgiei, și Aliona Lanskaia, reprezentanta Belarusului, au fost, duminică, invitații Casei de cultură belgo-române Arthis, la evenimentul ‘Primăvară românească la Bruxelles’, cel mai mare festival din Belgia dedicat culturii și tradițiilor românești. În cursul după-amiezii ei au susținut concerte pe scena din Marché aux Poissons, din centrul Bruxellesului, un prilej foarte bun pentru a se face cunoscuți publicului român, dar și belgian care i-ar putea vota la Eurovision.

‘Aștept foartă multă susținere de la românii din Bruxelles, s-a dus deja vestea că sunt reprezentantul României și trebuie să recunosc că popasurile mele de la Amsterdam, de la Londra, au fost unele foarte benefice din punctul de vedere al imaginii mele, al carierei mele. Sunt foarte bucuros că atât românii, cât și cei de-ai locului mă cunosc și sunt încântați de piesa mea ‘It’s My Life”, a declarat Cezar pentru presa română din Bruxelles.

El a adăugat că de la o apariție la alta încearcă să-și dea seama cum și-ar putea îmbunătăți evoluția pentru ca, la Malmo, să aibă cea mai bună interpretare posibilă. ‘Pe 16 mai voi intra, cred eu, din punct de vedere strategic foarte bine, ultimul, în a doua semifinală, cu numărul 17. Și cred în această succesiune de numere, intru în semifinala din 16, cu numărul 17, spre finala din 18’, își exprimă speranța Cezar.

Mesajul cântecului său este unul simplu și universal, spune el. ‘Să luptăm pentru dragoste, pentru gloria iubirii, pentru că eu cred că iubirea este suverană și dacă trăim pentru iubire suntem cel mai împliniți. De fapt, ideea acestei piese este și de a trăi fiecare clipă ca și cum ar fi ultima, adică la intensitate maximă’, susține Cezar.

Solistul român spune că înțelege că Eurovision-ul este un concurs geo-politic, dar precizează că crede în ‘paradoxul lui Cezar’.

‘Cred că nu există, de fapt, o rețetă. Eu personal, nu am fost un mare specialist al Eurovision-ului, am urmărit ca orice om normal Eurovision-ul și tot timpul rezultatele pe care eu le-am prevăzut alea au fost. Adică toți câștigătorii i-am nimerit, cel puțin în ultimii șase ani i-am nimerit pe toți. Anul acesta îmi este mai greu, pentru că sunt în rolul participantului, dar trebuie să spun că nu cred că există o rețetă neapărat. Cum bine am văzut de-a lungul anilor, au câștigat balade, au câștigat formații rock, a câștigat carisma, nu neapărat piesa, a câștigat personajul, sau aura care s-a creat în jurul acelui solist. E adevărat că la Eurovision trebuie să îmbini show-ul cu carisma ta ca artist, cu vocea, dar contează foarte mult și piesa, e un concurs de creație’, afirmă el.

În ceea ce privește atuurile piesei sale ‘It’s My Life’, crede că cel mai important este chiar el însuși. ‘Din punctul de vedere al carismei, de-a lungul acestor opriri am reușit să las acest gust plăcut fanilor mei, ca fiind un personaj simpatic, agreabil, să trec dincolo, poate, de acea percepție din primă fază, că aș fi arogant, pentru simplul fapt că sunt cântăreț de operă. Știu că există această percepție puțin greșită asupra cântăreților de operă că apar cu o atitudine de superioritate. Nu, eu sunt un om cât se poate simplu, natural, ceea ce s-a văzut și în aceste două luni, de când am decis, întâmplător, în urma unui simplu mesaj pe Facebook, să particip la Eurovision’, adaugă Cezar Ouatu.

Despre decizia sa de a participa la preselecția la Eurovision, el povestește că a venit pe nepusă masă. ‘Nici n-am avut timp să-mi propun să particip la Eurovision, că a venit Eurovision-ul peste mine. De multe ori m-au întrebat dacă aveam nevoie de Eurovision, iar mie mi-a plăcut să răspund, retoric, că poate Eurovision-ul avea nevoie de mine. Cine știe, vom vedea la Malmo. Eu cred cu siguranță că, chiar dacă nu sunt foarte relevante aceste case de pariuri, dacă la început eram defavorizați, acum suntem foarte bine, din punct de vedere al acelor topuri – cel mai frumos participant, cea mai bună piesă. Eu cred că la Malmo o să facem o figură foarte bună și cel puțin în finală ne vom califica’, își apreciază șansele solistul.

„Am mai multă susținere din partea românilor din afară”

Cezar Ouatu spune că, deși are dublă cetățenie, română și italiană, la toate concursurile de operă pe care le-a câștigat, s-a prezentat ca român. ‘Eu m-am simțit foarte bine acum la repetiții, să văd românii, să văd tot ce înseamnă tradiția și poporul nostru, m-am simțit foarte bine, pentru că eu fac parte din diaspora românească și atunci este un dublu rol. Eu mă simt foarte bine acum ca reprezentant al României. Și, fără nicio speculație, trebuie să recunosc că simt mult mai multă susținere din partea românilor din afară decât a celor de acasă’, mărturisește el.

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Cezar Ouatu spune că vrea să devină unul dintre cei mai importanți contratenori de pop-operă din lume, dar să fie, în același timp, un ‘produs românesc’. ‘Dacă până acum aveam pe Andrea Bocelli, tenorul de pop-operă, pe Sarah Brightman, soprana de pop-operă, acum îl vom avea și pe Cezar, contratenorul de pop operă. Deci eu încerc să îmbin aceste două stiluri, care pot avea un numitor comun, acela de muzică de calitate’, afirmă el.

„Cezar cred că e marea surpriză a Eurovision-ului”

Invitat al Casei e cultură belgo-română Arthis la festivalul de duminică a fost și reprezentantul Belgiei la ediția 2013 a Eurovision, Roberto Bellarosa, nimeni altul decât câștigătorul concursului ‘The Voice’ din 2011-2012, în vârstă de doar 18 ani, care participă în concurs cu piesa ‘Love Kills’.

‘Cezar cred că e marea surpriză a Eurovision-ului. Văzând-l cântând operă, este cu adevărat surprinzător, cred că este ceva diferit de ceilalți cântăreți de la Eurovision din acest an’, spune Roberto, care este probabil cel mai tânăr concurent de la Eurovision din 2013.

Candidatul Belgiei nu a participat la o preselecție, cum se întâmplă în alte țări, ci prin pur și simplu i s-a oferit această șansă după ce a câștigat foarte popularul concurs ‘The Voice’.

‘Directorul RTBF m-a contactat să-mi vorbească despre un proiect, ulterior am aflat că este vorba despre Eurovision. Am fost foarte flatat și m-am gândit foarte mult înainte de a accepta. Apoi am primit cântece din toate țările, a trebuit să triem foarte mult, dar cred că alegerea cu ‘Love Kills’ este foarte reușită pentru că este un cântec puternic, în engleză, și cred că are enorme calități pentru a ajunge în finală. În raport cu alte țări nu am complexe și sunt mai degrabă încrezător’, afirmă tânărul de 18 ani.

El povestește că a visat de când era copil să participe la Eurovision, de pe vremea când urmărea concursul împreună cu familia și se întreba cum e să fii artistul de pe scenă. ‘Pentru mine este cel mai mare concurs de muzică, nu este nimic deasupra, nimic dedesubt’, mărturisește el. Roberto mai spune că această oportunitate a venit la timpul potrivit. ‘Nu fac această meserie decât de un an, poate nu aș fi acceptat dacă aș fi avut patru-cinci ani de carieră. Sunt la începutul carierei, am încă enorm de învățat din experiența fiecărui artist, din fiecare țară. Și cred că Eurovision-ul va fi un bun prim-plan internațional pentru mine și pentru viitorul meu album’, adaugă tânărul solist belgian.

Karine Lalieux, viceprimar al Bruxellesului responsabil pentru cultură, prezentă la eveniment, a precizat că dorește noroc întâi de toate Belgiei la Eurovision, dar că speră că România va fi și ea în finală. ‘Fără îndoială că concursul și-a pierdut din importanță în Belgia în timp. Este adevărat că, fiind un concurs vechi, este greu să-i mobilizezi pe belgieni pentru Eurovision. Astăzi avem alte concursuri, precum ‘The Voice’, care sunt mult mai importante în Belgia. Dar acum avem un candidat care a câștigat ‘The Voice’ care concurează la Eurovision și sunt convinsă că toți belgienii vor fi în fața televizoarelor’, a declarat Karine Lalieux.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului