Alexandra Mortu
21.03.2019
Magazin

Everest: Noi cadavre au fost descoperite din cauza topirii ghețarilor

Operatorii de expediții sunt îngrijorați de numărul mare de cadavre care sunt descoperite și expuse din cauza topirii ghețarilor din regiunea muntelui Everest.

Aproximativ 300 de oameni au murit în încercarea de a se cățăra pe Everest, iar aproape două treimi din cadavre încă sunt îngropate sub zăpadă și gheață.

Pe partea muntelui care aparține Chinei, cea de nord, s-a început deja operațiunea de strângere a acestora, deoarece sezonul de cățărări este pe cale să fie deschis. 

Mai mult de 3.800 de oameni au încercat să escaledeze cel mai înalt vârf din lume, Everest. 

Potrivit  BBC, Ang Tshering Sherpa, fostul președinte al Asociației de alpinism din Nepal, a declarat că „din cauza încălzirii globale, ghețarii și straturile de gheață de pe poteci se topesc, iar cadavrele, care au rămas îngropate atâția ani, sunt acum expuse.”

Câteva studii arată cât de repede se topesc ghețarii din această regiune și trag un semnal de alarmă referitor la încălzirea globală.

De asemenea, una dintre cauzele care au declanșat expunere acestor cadavre este și deplasarea ghețarului Khumbu.

Vârful Everest este cel mai mare din lume, astfel încât recuperarea cadavrelor de la înălțimi mai mari este foarte dificilă și costisitoare. 

Inchide