• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Excesul de proteine, o tulburare alimentară similară afecțiunilor mintale

Excesul de proteine, o tulburare alimentară similară afecțiunilor mintale
„Moda proteinelor", elogiată de multe vedete și antrenori, nu face decât să accentueze obsesia nesănătoasă pentru această categorie de substanțe nutritive.

 

Cei care se dedică în totalitate consumului de proteine, în speranța dezvoltării rapide a masei musculare, riscă mari probleme de sănătate, avertizează medicii. 

Consumul excesiv de proteine duce, într-adevăr, la dezvoltarea masivă a musculaturii, dar, pe interior, organismul resimte acest „șoc”. Astfel, o persoană cu mușchi impresionanți se poate confrunta cu afecțiuni ale ficatului sau rinichilor.

De asemenea, excesul de proteine poate avea efect cancerigen, mai ales la nivelul colonului, ca urmare a constipației cronice.

„Protorexia este o formă de ortorexie, un termen utilizat pentru a descrie o tulburare alimentară, care constă în obsesia unei persoane față de alimentația sănătoasă”, spune nutriționistul Stephanie Moore. 

Această tulburare alimentară este similară afecțiunilor mintale. Nevoia pacientului pentru astfel de alimente este copleșitoare și îi poate modifica radical stilul de viață. Cei care se confruntă cu această problemă sunt adesea interiorizați, se îndepărtează de prieteni și consumă aproape exclusiv shake-uri cu proteine, punându-și astfel în pericol sănătatea. 

 
Inchide