EXCLUSIV | Mihai Ogășanu, despre conexiunea cu mama sa, care s-a stins recent din viață: ”Mi-a spus în vis că îi pare rău că a trebuit să plece”

EXCLUSIV | Mihai Ogășanu, despre conexiunea cu mama sa, care s-a stins recent din viață: ”Mi-a spus în vis că îi pare rău că a trebuit să plece”
Familia Ogășanu, reunită într-una din escapadele de weekend de la Cornu, într-o perioadă fericită a vieții lor, în care nimic nu prevestea tragedia de anul acesta sursă foto: Facebook
Publicat: 12/08/2023, 14:45

De câțiva ani, compozitorul Mihai Ogășanu și tatăl său, actorul Virgil Ogășanu, au lăsat Bucureștiul pentru casa pe care o au în comuna Cornu, județul Prahova. Mihai nu se gândește să se întoarcă în Capitală, cu atât mai mult cu cât la Cornu și-a găsit un refugiu după moartea mamei sale, regretata actriță Valeria Ogășanu. Compozitorul a vorbit pentru Gândul despre proiectele sale muzicale, despre viața departe de agitația din București, dar și despre momentul în care mama sa i s-a arătat în vis.

După ce doi ani s-a luptat cu un cancer galopant, mama ta, marea actriță Valeria Ogășanu, s-a stins din viață în luna februarie, eveniment nefericit care te-a afectat foarte mult. Ce-ți lipsește cel mai mult după dispariția mamei tale?

Mihai Ogășanu: Mama mea și tatăl meu au fost dintotdeauna printre primii mei ascultători, primii mei critici. Dincolo de relația mea copil-mamă, există o relație pe mult mai multe planuri care a dispărut tragic și s-a oprit prin acest eveniment nefericit. Numai că cumva îi simt prezența în gândurile mele, în sufletul meu, îi aud în diferite situații sfaturile, îmi aduc aminte de ele. Mama este parte din mine.

Îmi dau seama cât de mult a contat și contează să ai o relație bună cu părinții. Există o legătură. Am visat-o. Mi-a apărut în vise, mi-a spus că îi pare rău că a trebuit să plece, mi-a spus să am grijă de mine și de tata.

Sunt lucruri pe care poate nu am apucat să le vorbim, deși știam că urmează acel eveniment nefericit, sunt lucruri pe care nu am apucat să le discutăm pentru că, de multe ori, te gândești că poate cobești inițiind anumite discuții, deși ulterior te gândești că dacă le-ai fi avut, poate era mai bine.

Nimeni nu te poate pregăti însă pentru un astfel de eveniment și nu poți să gândești dinainte ce vei face și cum vei face. Îmi lipsește foarte mult, mă gândesc la ea, este în inima mea și în gândurile mele mereu.

Cum se mai simte tatăl tău după acest eveniment tragic?

M.O.: Pentru mine și tatăl meu a fost și este o perioadă destul de dificilă, este o perioadă de vindecare interioară, ne sprijinim reciproc.

Eu stau cu tata mai mult în perioada asta, ne-am mutat chiar din timpul pandemiei la Cornu, mai mult din cauza restricțiilor din perioada respectivă, dar am descoperit un loc mult mai primitor decât Bucureștiul pe termen lung, astfel încât nu știu dacă revenim la București.

Actrița Valeria Ogășanu s-a stins din viață în luna februarie a acestui an, după ce, timp de doi ani, s-a luptat cu un cancer generalizat galopant sursă foto: Facebook Mihai Ogășanu

Există însă o legătură cu Bucureștiul, prin prisma studioului, a teatrului, a filmului, sunt drumuri pe care le facem o dată sau de două ori pe săptămână sau la două săptămâni.

Preferăm să stăm aici, mai ales că Bucureștiul s-a dovedit că are mult prea multe probleme logistice, și cu apa caldă, și cu locurile de parcare.

Îți lipsește în vreun fel agitația din București?

M.O.: Nu pot spune că îmi lipsește agitația din București, un astfel de ritm alert nu este natural pentru ființa umană. Este un lucru forțat, pentru mine orașul devine parcă din ce în ce mai apăsător.

Sunt mulți artiști despre care știu că au case la țară sau au făcut acest pas de a se muta în afara orașului și cei mai mulți sunt foarte bucuroși că au reușit să schimbe acel ritm al vieții cu unul mult mai natural.

Cum arată acum o zi din viața ta față de cum arăta când stăteai în București?

M.O.: O zi la Cornu este o zi care înseamnă tot studio. Mi-am adus câteva lucruri aici, pe care le folosesc în creație. Sunt artiști care vin și mă vizitează, sunt artiști cunoscuți, oameni cu care prefer să colaborez, iar ei preferă să iasă din București.

Deși am considerat Bucureștiul ca fiind un loc bun pentru întâlniri și pentru a ne vedea în scopuri creative, am descoperit că este de preferat să parcurgă 100 de kilometri și să vină în sânul naturii.

Este mult mai ușor să creezi atunci când este liniște. Bucureștiul a devenit extrem de gălăgios.

Avem aici, la Cornu, o vilă cu flori. Mamei îi plăceau mult trandafirii. Sunt foarte mulți trandafiri aici la Cornu și bineînțeles că ne ocupăm de grădină. E o grădină superbă, pe care mama a iubit-o foarte mult, a iubit și natura. Regăsim sufletul ei, grija ei, acel frumos, acea conexiune cu natura le regăsim aici, la Cornu, în grădină.

De ceva timp, te-ai orientat spre un stil muzical nou. Despre ce stil este vorba și ce a determinat această reorientare?

M.O.: Un foarte bun exemplu în cariera mea a fost Loredana, care s-a reinventat permanent.

Este o artistă cu care am colaborat și cu care colaborez, care m-a inspirat de fiecare dată. Motivul pentru care m-am reinventat este însă acela că nu stăm pe loc, noi ca și persoane, există o continuă evoluție interioară, bineînțeles și prin prisma a ceea ce ascultăm, vedem, trăim, sunt lucruri care ne influențează, sunt lucruri care treptat încep să se schimbe.

Mihai Ogășanu spune despre Loredana că este o artistă care l-a inspirat de fiecare dată sursă foto: Facebook

Am fost mult timp închistat de clișee, nu la modul de a copia, ci de a te orienta după piață, de a face lucruri care sunt mai degrabă în ton cu vremurile, dar cumva ceea ce este în interiorul nostru nu are această latură comercială.

E un fel de acordare la ceea ce simți și lucrul ăsta se întâmplă altfel după o anumită vârstă. Ceea ce va transmite muzica mea va avea această notă spirituală, aș putea spune. Când spun spiritual, nu mă gândesc neapărat la muzică de meditație, va fi muzică pop, dance, dar va avea elemente etnice din diferite zone de pe glob și va aduce împreună oameni din diferite zone de pe glob.

Ce proiecte mai ai pe plan muzical?

M.O.: Am reluat colaborarea cu Loredana și am lansat o piesă care se numește ”Dans, dans, dans„. Îmi doresc să lucrez și cu artiști cu care nu am lucrat niciodată, poate și din generațiile mai vechi.

Vreau să cunosc oameni, artiști noi, care sunt deschiși și vor să experimenteze. Bineînțeles, muzica este rezultatul unor discuții și momente pe care le poți împărtăși cu acești artiști.

CITEȘTE ȘI:

Actrița Valeria Ogășanu, soția actorului Virgil Ogășanu, A MURIT la vârsta de 76 de ani. Chiar fiul lor a făcut anunțul: „Drum lin în Lumină, iubită mamă!”

Actorul Victor Rebengiuc s-a RETRAS din teatru, la vârsta de 90 de ani și după o carieră de peste șapte decenii. Care a fost ultimul său rol

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice