Fanii reginei Elizabeth a II-a vor să îi ofere cu ocazia jubileului de diamant un CADOU DE ZECI DE MILIOANE DE EURO

Fanii reginei Elizabeth a II-a vor să îi ofere cu ocazia jubileului de diamant un CADOU DE ZECI DE MILIOANE DE EURO
Publicat: 29/05/2012, 11:48
Actualizat: 29/05/2012, 20:21

Propunerea unui ministru britanic de a-i oferi reginei Elizabeth a II-a un iaht cu ocazia jubileului ei de diamant a stârnit controverse în luna ianuarie, dar acest detaliu nu i-a împiedicat pe fanii suveranei să lanseze inițiative similare, informează AFP.

Propunerea unui ministru britanic de a-i oferi reginei Elizabeth a II-a un iaht cu ocazia jubileului ei de diamant a stârnit controverse în luna ianuarie, dar acest detaliu nu i-a împiedicat pe fanii suveranei să lanseze inițiative similare, informează AFP.

Un om de afaceri britanic, Ian Maiden, intenționează să strângă 100 de milioane de lire sterline (125 milioane de euro) ca să construiască un iaht, pentru a fi folosit de regină, dar și pentru a promova imaginea Commonwealth-ului.

Elizabeth a II-a nu mai are un iaht după retragerea din circulație a mult îndrăgitei ei Britannia, în 1997, din rațiuni economice.

Noua ambarcațiune „va avea același obiectiv ca și Britannia, dar va pune mai puțin accentul pe familia regală, pentru că eu cred că în zilele noastre, oamenii nu vor ca familia regală să aibă un iaht privat”, a declarat Marina Johnson, purtătoarea de cuvânt a proiectului Commonwealth Flagship.

Acest iaht de lux va străbate mările și oceanele lumii și va contribui la prestigiul Regatului Unit și al Commonwealth-ului.

Al doilea proiect, o inițiativă a unor oameni de afaceri britanici, vizează strângerea a 60 de milioane de lire sterline (75 milioane de euro) pentru a cumpăra până la începutul anului viitor un iaht de ocazie pentru regină, care a împlinit recent vârsta de 86 de ani.

„Este o adevărată provocare să strângi atât de mulți bani într-o perioadă de criză”, a recunoscut Elaine Skinner, coordonatoarea proiectului Jubilee Yacht Appeal. „Noi cerem o liră sterlină de persoană” pentru această ambarcațiune care „se va afla în serviciul reginei și va contribui la acțiunile de strângere de fonduri pentru operele ei de caritate”, a adăugat ea.

În luna ianuarie, ministrul britanic al Educației Michael Gove a propus să îi ofere un iaht reginei Elizabeth a II-a, în semn de recunoștință ce i-o poartă poporul britanic. Această propunere a fost aspru criticată de administrația de la Downing Street, care a considerat că este „inoportun să se cheltuiască astfel banii contribuabililor în această perioadă de penurie”.

Seria de evenimente dedicate jubileului de diamant al Reginei Elizabeth a II-a a început oficial în luna februarie, prin comemorarea morții regelui George al VI-lea. În martie, suverana a început un turneu prin Regatul Unit, în timp ce membrii familiei regale au vizitat statele din Commonwealth.

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii – împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron – este sărbătorit, până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar și cu considerație în contextul acestei perioade de austeritate.

Principalele momente festive vor avea loc însă de pe 2 iunie, data încoronării reginei, timp de patru zile. În prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiați până acum. Duminică, 3 iunie, va avea loc „big lunch” (marele prânz n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri și pe străzile regatului. În aceeași zi, circa 1.000 de ambarcațiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, va avea loc și un concert extraordinar în fața palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicală, precum Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard și Ed Sheeran.

Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleașca pe străzile Londrei și își va face apoi apariția la balconul palatului Buckingham.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase