„Febra oaselor rupte” lovește din nou. Medicii sunt șocați: E primul caz de acest gen / Pacientul s-a îmbolnăvit după ce a făcut sex neprotejat

„Febra oaselor rupte lovește din nou. Medicii sunt șocați: E primul caz de acest gen / Pacientul s-a îmbolnăvit după ce a făcut sex neprotejat
Publicat: 09/11/2019, 19:33

Se pare că febra denga poate fi transmisă și pe cale de contact sexual, scrie Daily Star.

Un bărbat din Spania a făcut febra denga, deși nu a vizitat niciodată o țară tropicală, în care boala a fost semnalată.

Partenerul bărbatului a vizitat recent Cuba, de unde s-a întors cu virusul.

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, care monitorizează sănătatea și bolile oamenilor în Europa, a făcut anunțul: „Din tot ce știm, se pare că e primul caz de transmitere sexuală a virusului denga între bărbați care fac sex cu alți bărbați”.

Alte două cazuri suspecte de febră denga transmisă pe cale sexuală au rămas neconfirmate – e vorba despre un italian de 50 de ani, care ar fi fost diagnosticat cu boala după ce a revenit din Thailanda și un caz neconfirmat al virusului, transmis de la o femeie la un bărbat, în timpul unei partide de sex în Coreea de Sud.

Febra denga nu este, de regulă, fatală, dar poate duce la complicații severe, precum febra denga hemoragică, la pacienții mai bătrâni, cu sisteme de imunitate slăbite.

Simptomele sunt: febra bruscă, intensă, dureri de cap – în spatele ochilor – și simptome ale gripei, precum crampe musculare și stare de rău, vomă.

Simptomele sunt însoțite de iritații și sângerări ale nasului, gingiilor.

În medie, circa 400 milioane de infecții cu denga sunt înregistrate anual în toată lumea, din care 96 milioane degenerează în boală. Până acum, se credea că febra denga poate fi transmisă doar de țânțarii din specia Aedes aegypti, care sunt activi în timpul zilei.