Fenomen astronomic spectaculos: două dintre planetele sistemului nostru solar se vor „întâlni” pe cer

Fenomen astronomic spectaculos: două dintre planetele sistemului nostru solar se vor întâlni pe cer
Publicat: 20/06/2015, 08:30

Luna iunie se anunță a fi una deosebit de intensă pentru pasionații de astronomie. Pe parcursul acestei luni, Venus și Jupiter vor continua să se apropie, iar distanța aparentă dintre cele mai strălucitoare planete de pe bolta cerească va continua să scadă și va ajunge la un nivel minimal – de 30 de ori mai mic decât de obicei – în seara de 30 iunie.

Conjuncțiile dintre Venus și Jupiter sunt destul de frecvente, însă se întâmplă destul de rar ca aceste două planete să pară atât de apropiate. Datorită unei poziționări deosebite, Venus și Jupiter vor părea, pentru observatorii din emisfera nordică, foarte apropiate una de cealaltă.

Potrivit lui Alan M. MacRobert, senior editor al revistei Sky & Telescope, aceste evenimente astronomice se produc pentru că Sistemul Solar este relativ plat, iar planetele sale gravitează în general pe orbite cuprinse într-un plan denumit ecliptic. Venus poate să se îndepărteze cu câteva grade în raport cu acel plan și poziționarea ei reprezintă elementul care determină apariția acestei conjuncții cu Jupiter.

Un cer degajat este singura condiție necesară pentru a profita de acest spectacol astronomic. Fenomenul va fi vizibil timp de o oră și jumătate după apusul Soarelui. Pasionații de astronomie nu vor trebui să aștepte căderea nopții și instalarea completă a întunericului, deoarece conjuncția celor două planete va fi vizibilă încă din timpul crepusculului.

Locuitorii din orașe nu vor fi dezavantajați de această dată, pentru că și ei vor putea să admire conjuncția planetelor Venus și Jupiter, în pofida poluării luminoase. Pentru acest lucru, va fi suficient să privească bolta cerească spre vest. Apropierea dintre Venus și Jupiter va deveni tot mai perceptibilă în fiecare seară, iar Luna a început să se apropie și ea de cele două planete, joi.

Luni, 22 iunie, distanța dintre Venus și Jupiter va fi de doar 4,8 grade. Marți, 30 iunie, distanța aparentă va ajunge la mai puțin de 0,4 grade.

Acest fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat și din România, atât pe 30 iunie, cât și pe 1 iulie, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

„Apropierea dintre cele două planete o să se producă în seara de 30 iunie, dar o să fie aproape la fel de apropiate și pe 1 iulie (…) Se întâmplă să se vadă în aceeași direcție pe cer, pur și simplu pe aceeași rază vizuală. Ele nu sunt apropiate în spațiu una de alta, doar că se văd în aceeași direcție. Este o chestie frumoasă pentru cei care iubesc cerul, pentru astronomii amatori”, a spus Adrian Sonka.

Acesta le recomandă pasionaților de fenomene astronomice să admire Venus și Jupiter cu câteva zile înainte de 30 iunie, pentru a putea observa modul în care, de la o zi la alta, cele două planete se apropie una de alta.

„Să vezi direct două planete apropiate nu se înseamnă nimic. Frumos ar fi să se uite oamenii la ele în fiecare seară, între orele 21.30 – 22.00, să se uite înspre vest, acolo unde a apus Soarele, pentru a vedea cum, din zi în zi, sunt mai apropiate una de alta, până când o să culmineze cu apropierea din 30 iunie”, a explicat Adrian Sonka.

Totodată, Sonka a precizat că acest fenomen astronomic se întâmplă aproape în fiecare an, însă Venus și Jupiter nu sunt mereu atât de apropiate.

„Este un fenomen care nu este rar, se întâmplă aproape în fiecare an. Uneori se întâmplă să fie și mai apropiate, cum a fost în 2013. Însă, uneori, se văd dimineața și cine se scoală la 5.00 să le vadă? Alteori se întâmplă să se apropie când sunt pe cer odată cu Soarele și n-ai cum să le vezi. Acum se văd seara și este foarte frumos. Te poți uita prin binoclu sau, dacă ai un telescop, poți să le vezi pe amândouă în același câmp, poți să vezi două planete cu o privire”, a spus Adrian Sonka.

De asemenea, în cazul în care cerul nu va fi înnorat, Sonka le recomandă celor interesați să admire cele două planete, pe 30 iunie și 1 iulie, până la ora 23.00. „Dar este bine să înceapă să se uite de la 21.30-22.00 și, timp de aproximativ o oră, o să le poată vedea. Venus și Jupiter o să sară în ochi, o să fie evidente, o să fie cei mai strălucitori aștri de pe cer în seara aceea, unul lângă altul”, a explicat cercetătorul.

Adrian Sonka a precizat că Venus și Jupiter vor putea fi admirate atât din orașe, cât și din afara acestora, cu condiția ca orizontul să fie liber. „Pentru că cele două planete nu sunt sus pe cer, sunt mai jos, mai apropiate de orizont”, a mai spus Sonka.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Produsul indispensabil care se scumpește mult în România. Toți oamenii îl consumă în fiecare zi
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Doliu uriaș! A murit una dintre ultimele actrițe ale Epocii de aur. Era o legendă
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...