Fenomen astronomic spectaculos: două dintre planetele sistemului nostru solar se vor „întâlni” pe cer

Fenomen astronomic spectaculos: două dintre planetele sistemului nostru solar se vor întâlni pe cer

Luna iunie se anunță a fi una deosebit de intensă pentru pasionații de astronomie. Pe parcursul acestei luni, Venus și Jupiter vor continua să se apropie, iar distanța aparentă dintre cele mai strălucitoare planete de pe bolta cerească va continua să scadă și va ajunge la un nivel minimal – de 30 de ori mai mic decât de obicei – în seara de 30 iunie.

Conjuncțiile dintre Venus și Jupiter sunt destul de frecvente, însă se întâmplă destul de rar ca aceste două planete să pară atât de apropiate. Datorită unei poziționări deosebite, Venus și Jupiter vor părea, pentru observatorii din emisfera nordică, foarte apropiate una de cealaltă.

Potrivit lui Alan M. MacRobert, senior editor al revistei Sky & Telescope, aceste evenimente astronomice se produc pentru că Sistemul Solar este relativ plat, iar planetele sale gravitează în general pe orbite cuprinse într-un plan denumit ecliptic. Venus poate să se îndepărteze cu câteva grade în raport cu acel plan și poziționarea ei reprezintă elementul care determină apariția acestei conjuncții cu Jupiter.

Un cer degajat este singura condiție necesară pentru a profita de acest spectacol astronomic. Fenomenul va fi vizibil timp de o oră și jumătate după apusul Soarelui. Pasionații de astronomie nu vor trebui să aștepte căderea nopții și instalarea completă a întunericului, deoarece conjuncția celor două planete va fi vizibilă încă din timpul crepusculului.

Locuitorii din orașe nu vor fi dezavantajați de această dată, pentru că și ei vor putea să admire conjuncția planetelor Venus și Jupiter, în pofida poluării luminoase. Pentru acest lucru, va fi suficient să privească bolta cerească spre vest. Apropierea dintre Venus și Jupiter va deveni tot mai perceptibilă în fiecare seară, iar Luna a început să se apropie și ea de cele două planete, joi.

Luni, 22 iunie, distanța dintre Venus și Jupiter va fi de doar 4,8 grade. Marți, 30 iunie, distanța aparentă va ajunge la mai puțin de 0,4 grade.

Acest fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat și din România, atât pe 30 iunie, cât și pe 1 iulie, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

„Apropierea dintre cele două planete o să se producă în seara de 30 iunie, dar o să fie aproape la fel de apropiate și pe 1 iulie (…) Se întâmplă să se vadă în aceeași direcție pe cer, pur și simplu pe aceeași rază vizuală. Ele nu sunt apropiate în spațiu una de alta, doar că se văd în aceeași direcție. Este o chestie frumoasă pentru cei care iubesc cerul, pentru astronomii amatori”, a spus Adrian Sonka.

Acesta le recomandă pasionaților de fenomene astronomice să admire Venus și Jupiter cu câteva zile înainte de 30 iunie, pentru a putea observa modul în care, de la o zi la alta, cele două planete se apropie una de alta.

„Să vezi direct două planete apropiate nu se înseamnă nimic. Frumos ar fi să se uite oamenii la ele în fiecare seară, între orele 21.30 – 22.00, să se uite înspre vest, acolo unde a apus Soarele, pentru a vedea cum, din zi în zi, sunt mai apropiate una de alta, până când o să culmineze cu apropierea din 30 iunie”, a explicat Adrian Sonka.

Totodată, Sonka a precizat că acest fenomen astronomic se întâmplă aproape în fiecare an, însă Venus și Jupiter nu sunt mereu atât de apropiate.

„Este un fenomen care nu este rar, se întâmplă aproape în fiecare an. Uneori se întâmplă să fie și mai apropiate, cum a fost în 2013. Însă, uneori, se văd dimineața și cine se scoală la 5.00 să le vadă? Alteori se întâmplă să se apropie când sunt pe cer odată cu Soarele și n-ai cum să le vezi. Acum se văd seara și este foarte frumos. Te poți uita prin binoclu sau, dacă ai un telescop, poți să le vezi pe amândouă în același câmp, poți să vezi două planete cu o privire”, a spus Adrian Sonka.

De asemenea, în cazul în care cerul nu va fi înnorat, Sonka le recomandă celor interesați să admire cele două planete, pe 30 iunie și 1 iulie, până la ora 23.00. „Dar este bine să înceapă să se uite de la 21.30-22.00 și, timp de aproximativ o oră, o să le poată vedea. Venus și Jupiter o să sară în ochi, o să fie evidente, o să fie cei mai strălucitori aștri de pe cer în seara aceea, unul lângă altul”, a explicat cercetătorul.

Adrian Sonka a precizat că Venus și Jupiter vor putea fi admirate atât din orașe, cât și din afara acestora, cu condiția ca orizontul să fie liber. „Pentru că cele două planete nu sunt sus pe cer, sunt mai jos, mai apropiate de orizont”, a mai spus Sonka.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...