Fenomenul extrem care îi îngrozește pe locuitorii din această zonă a Siberiei. „A fost o flacără de foc, apoi fum și totul s-a umplut cu apă”

Fenomenul extrem care îi îngrozește pe locuitorii din această zonă a Siberiei.  „A fost o flacără de foc, apoi fum și totul s-a umplut cu apă
Publicat: 06/08/2017, 19:00
Actualizat: 07/08/2017, 13:29

O explozie puternică și asurzitoare a avut loc luna trecută în Peninsula Yamal.Permafrostul din Siberia se dezgheață din cauza încălzirii globale și eliberează gaz metan captiv de mii de ani, care explodează puternic și formează cratere adânci.

Deși au avut loc mai multe explozii, ultima a format un crater de 50 de metri adâncime, care a fost umplut imediat cu apă. Renii și câini au fugit din zona, de frică. Nisipul și iarba s-au înnegrit din cauza căldurii intense a erupției care a fost descrisă ca fiind „o flacără de foc și apoi o mare coloană de fum”.

Dr. Anton Sinitsky, directorul Centrului de Cercetare Arctic, Salekhard, a recunoscut că a fost surprins de forța erupției. „Sunt încă puțin șocat”, a spus el.

Alexandru Mazharov, guvernator adjunct al regiunii autonome Yamalo-Nenets, a declarat: „Este foarte important pentru noi, de asemenea, să știm ce să facem deoarece o astfel de erupție poate să apară oriunde. Ar putea să lovească o instalație tehnică, o așezare rezidențială sau un obiect liniar (o conductă sau o cale ferată)”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase