Festivalul de Film de la BERLIN 2019. Filmul românesc MONȘTRI a primit premiul publicului. Ursul de Aur, adjudecat de producția SYNONYMS

Festivalul de Film de la BERLIN 2019. Filmul românesc MONȘTRI a primit premiul publicului. Ursul de Aur, adjudecat de producția SYNONYMS
Publicat: 17/02/2019, 10:55

Regizorul de Nadav Lapid s-a inspirat din experianța personală pentru a realiza coproducția Franța-Israel-Germania „Synonymes/ Synonyms”, care i-a adus Premiul Ursul de aur pentru cel mai bun film. „E un film care s-ar putea să fie descris ca un scandal în Israel, poate și în franța, dar pentru mine este o celebrare, sper, a cinematografiei și oamenii vor înțelege că furia, ostilitatea și disprețul sunt, între frați și surori și forme de atașament puternic, și emoții puternice”, a spus cineastul pe scena galei.

Marele Premiu al Juriului a fost acordat peliculei „Grâce à Dieu/ By the Grace of God”, de François Ozon, care surprinde cazuri de abuz asupra copiilor din partea unor preoți.

Cel mai bun regizor a fost luat de Angela Schanelec pentru co-producția Germania-Serbia „Ich war zuhause, aber/ I Was at Home, But”.

Cu toate că juriul și-a exprimat public regretul pentru faptul că una dintre peliculele din China a fost retrasă din competiție, Wang Jingchun, un actor chinez a luat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor pentru rolul din pelicula „Di jiu tian chang/ So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai. Interpretul i-a mulțumit și partenerei sale de pe ecran, Yong Mei, care a primit în scurt timp distincția acordată pentru cea mai bună actriță.

Premiul Alfred Bauer a mers la pelicula germană „Systemsprenger/ System Crasher„, de Nora Fingscheidt.

Premiul pentru scenariu a fost câștigat de Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi și Roberto Saviano pentru „La paranza dei bambini/ Piranhas”, de Claudio Giovannesi.

Pentru cea mai importantă contribuție artistică, premiul pentru care este acordat pentru imagine, editare, muzică, decoruri sau costume, a mers la Rasmus Videbæk, pentru imaginea peliculei „Ut og stjæle hester/ Out Stealing Horses„, de Hans Petter Molan.

Cel mai bun documentar

Talking About Trees„, filmul lui Suhaib Gasmelbari, o coproducție Franța-Sudan-Germania-Qatar-Ciad a fost considerat Cel mai bun documentar.

Tot din Germania a venit și câștigătorul distincției acordate pentru debut, „Oray„, în regia lui Mehmet Akif Büyükatalay.

Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj a fost acordat peliculei „Umbra„, al germanilor Florian Fischer și Johannes Krell.

Ursul de Argint pentru pentru film de scurt-metraj a mers la „Blue Boy„, scurt metrajul lui Manuel Abramovich, din Argentina, care l-a avut în postură de producător creativ pe românul Bogdan Georgescu.

Premiul Audi pentru film de scurt-metraj a mers la „Rise„, de Bárbara Wagner, Benjamin de Burca , o producție Brazilia, Statele Unite, Canada.

Premiul publicului pentru filmul românesc „Monștri”

Sâmbătă, la prânz, „Monștri.”, singurul film românesc de la Berlinală a primit premiul publicului acordat de publicația germană Tagesspiegel. Imediat după ce s-a anunțat că pelicula românească a primit la Berlinale – Berlin International Film Festival premiul publicului oferit de cititorii Tagesspiegel, realizatorii au reacționat: „Suntem foarte fericiți și extrem de recunoscători!„.

„M-a interesat mai mult să văd cum gândesc personajele homosexuale în legătură cu ele însele, mai mult decât ceea ce au de spus ceilalți despre ei”, a explicat Marius Olteanu o parte din strategia sa regizorală în „Monstri.”.

„Înseamnă mult pentru ca este un premiu venit din partea publicului. Iar faptul că filmul, în urma reacției spectatorilor și a premiilor la care a fost nominalizat (De debut și Teddy Award), a beneficiat de 4 proiecții suplimentare, mă face să sper că și în România oamenii vor veni să îl vadă. Este un film care vorbește la nivel micro, de cuplu, despre ceea ce trăim zilele acestea la nivel de societate, despre nevoia de a ajunge la cealalt, de a îl înțelege și a nu fi indiferent”, a spus regizorul Marius Olteanu pentru MEDIAFAX.

România a fost prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, semnat de regizorul Marius Olteanu și inclus în secțiunea necompetițională Forum. Pelicula „Monștri.” a fost inclusă în selecția dedicată proiectelor experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice, peisaje cinematografice încă necunoscute.

Filmul, o producție a Parada Film și Wearebasca, prezintă o zi din viața a doi tineri căsătoriți, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc când sunt împreună, dar îi judecă și resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor și opțiunilor lor de viață. Marius Olteanu semnează atât regia, cât și scenariul peliculei, iar din distribuție fac parte Judith State („Sieranevada”), Cristian Popa, Alexandru Potocean și Șerban Pavlu („Inimi Cicatrizate”). Pe lângă producția românească „Monștri.”, România a fost reprezentată la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2019 de Cătălin Cristuțiu, în calitate de monteur, și Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ al producției argentiniano-germane „Blue Boy”, de Manuel AbrÄ…mović. De asemenea, la Berlinale Talents au fost selecționați actorul Robi Urs și producătorul Bogdan Crăciun, iar Centrul Național al Cinematografiei a organizat standul românesc de la European Film Market.

Regizorul chilian Sebastián Lelio și producătoarea de film și actrița britanică Trudie Styler s-au numărat printre membrii juriului internațional al ediției de anul acesta a Berlinalei, prezidat de actrița franceză Juliette Binoche. Li s-a alăturat în juriu criticul de film american Justin Chang, actrița germană Sandra Hüller și curatorul și scriitorul american Rajendra Roy.

Din juriul care a acordat distincția GWFF pentru cel mai bun Film de debut au făcut parte Katja Eichinger, din Germania, Alain Gomis, reprezentând Franța și Senegal și Vivian Qu, din China.

În toate secțiunile manifestării, nu mai puțin de 20 de producții, realizate de cineaști din 25 de țări, au fost prezentate în premieră mondială.

Pentru urșii de aur și argint au concurat inițial 17 filme, dintre care șapte sunt regizate de femei.

Dintre acestea, filmul „Yi miao zhong (One Second)”, de Zhang Yimou, din China, a fost retras din festival cu câteva zile înainte de premieră. Filmul ar urmări aventurile unui prizonier dintr-o tabără de muncă din timpul Revoluției Culturale din China, iar motivul oficial pentru anularea proiecțiilor l-au reprezentat „dificultățile tehnice întâlnite în timpul postproducției”.

La ediția de anul acesta a Berlinalei, actrița de film și televiziune britanică Charlotte Rampling a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră.

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a avut loc între 7 și 17 februarie.

Premiul Ursul de Aur i-a revenit, în 2018, lungmetrajului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not„, al regizoarei Adina Pintilie, care a primit și trofeul pentru cel mai bun film de debut.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers