Festivalul de Film PELICAM aduce pe marele ecran documentare despre oameni și mediu. „Treptat, românii își descoperă un interes în militantism”. VIDEO

Festivalul de Film PELICAM aduce pe marele ecran documentare despre oameni și mediu. Treptat, românii își descoperă un interes în militantism. VIDEO
Publicat: 29/05/2014, 13:38
Actualizat: 08/08/2014, 17:29

Festivalul Internațional de Film despre oameni și mediu – Pelicam ajunge anul acesta la cea de-a treia ediție. Evenimentul ce se va desfășura la Tulcea în perioada 13-15 iunie va aduce pe marele ecran filme în premieră națională, ce poartă semnătura unora dintre cei mai buni regizori internaționali.

De asemenea, cineastul român Cristi Puiu – recompensat la Cannes cu trofeul „Un Certain Regard” pentru pelicula „Moartea domnului Lăzărescu”, iar la Berlin cu „Ursul de Aur” pentru producțua „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” – va face parte din juriul competiției de lungmetraje din cadrul Festivalului Pelicam. Lui i se va alătura și Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și președinte al Asociației de protecție a mediului Mila 23.

Prezent la Tulcea va fi și regizorul american Reuben Aaronson, al cărui film, „Amazon Gold”, va fi proiectat în afara competiției. Aaronson are în palmares, printre altele, participarea ca operator la realizarea filmului „The Thin Red Line”, al lui Terrence Malick, producție nominalizată de șapte ori la Premiile Oscar.

Documentarul „Amazon Gold”, pe care publicul va avea ocazia să îl vadă la Pelicam, spune povestea distrugerilor din pădurile tropicale, provocate de mineritul ilegal pentru aur. Producția a fost recompensată cu premiul Green Film Network 2013.

Printre filmele pe care Festivalul Pelicam le va prezenta în cadrul secțiunii „Competiție Internațională” se vor afla și „Braddock, America” și „Costa da Morte”.

Primul dintre acesta, proiectat în prezența regizoarei Gabriella Kessler, conturează povestea unui oraș american, cândva unul dintre cele mai importante centre de producție a oțelului. În anii ”70 și ”80, industria s-a prăbușit, astfel că 90% din populație a plecat, lăsând în urmă cartiere întregi cu case abandonate. Kessler, alături de regizorul Jean-Loic Portron, prezintă viața aproape lipsită de speranța unui viitor mai bun pentru oamenii locului.

În aceeași categorie va fi inclus și „Costa da Morte”, în regia lui Lois Patiño, documentar premiat la Festivalul de Film de la Locarno pentru „Best Emerging Director”.

Producția vorbește despre oamenii care au venit să locuiască în partea de nord-vest a Spaniei, care în timpul epocii romane era considerată sfârșitul lumii din cauza furtunilor agresive.

Înainte însă ca Festivalul Pelicam să ia startul la Tulcea, un eveniment special se va desfășura în Capitală, la „J”ai Bistrot”. Pe 29 mai va fi proiectat filmul „North of the Sun”, realizat de norvegienii Inge Wegge și Jørn Ranum și câștigător al ediției Pelicam de anul trecut.

„Festivalul acesta oferă niște chei pentru a înțelege lumea”

Înființat în anul 2012 de Asosiația Les Herbes Folles, Festivalul Internațional de Film despre mediu și oameni – Pelicam este în prezent singurul eveniment de acest gen din România dedicat mediului înconjurător.

„Ideea acestui proiect a apărut prin constatarea lipsei de implicare a societății civile românești în tot ce ține, de pildă, de mediul înconjurător și, mai departe, de interesul meu pentru filmul documentar, care ca gen mi se pare extrem de subreprezentat în spațiul cultural românesc”, a explicat pentru gândul Benjamin Ribout, directorul Festivalului Pelicam.

„Sper să contribuie acest eveniment la formarea unui spirit civic mai dezvoltat și la o mai mare implicare din partea oamenilor, și în special a tinerilor. (…) Treptat, românii își descoperă un interes în militantism – s-a resimțit mai mult ca niciodată toamna trecută -, în a se implicaîn societate și sunt convins că din ce în ce mai mulți oameni, aflând că festivalul acesta oferă niște chei pentru a înțelege lumea, vor veni la festival”, a adăugat el.

Dacă în primul an al existenței sale Festivalul Internațional de Film Pelicam a avut aproximativ 2.000 de spectatori, în 2013 numărul acestora a ajuns la 3.500. La ediția din această vară sunt așteptați să participe 4.500 – 5.000 de persoane, mai ales că evenimentul s-a extins sub diverse forme.

„Festivalul Pelicam se află într-o ediție de cotitură în care trebuie să se afirme și mai mult ca un eveniment major pe plan național în ceea ce privește genul fimului documentar. (…) Selecția e mult mai exigentă, numărul de invitați străini este mult mai mare – aproape toate filmele vor avea câte un invitat din partea echipei de producție”, a precizat Ribout.

„Cred că am trecut de pragul primei ediții, una mai riscantă cu siguranță, mai ales într-un oraș mai mic precum Tulcea. Lumea începe să vină și din alte părți. Am mai surprins și turiști tineri din alte țări care, în drum spre Deltă, au stat trei zile în Tulcea auzind că există acest festival (…). Scopul nu este să facem un eveniment din care să iasă oamenii deprimați că lumea actuală este așa și că nu putem schimba nimic… Din contră. Pelicam este un eveniment serios și mai mult de atât, implicat și responsabil, dar este și unul pozitiv în același timp. Cu alte cuvinte, «deconstruim pozitiv»”, a adăugat Benjamin Ribout în cele din urmă.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”