Festivalul Internațional de Film KINOdiseea, dedicat publicului tânăr, a adus în sala de cinema 12.000 de copii

Publicat: 25/11/2013, 13:43
Actualizat: 29/07/2014, 19:01

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea a pus punct celei de-a cincea ediții desfășurate la București, după aproape 50 de proiecții de film la trei cinematografe din Capitală, aproximativ 15 ateliere dedicate celor mici, întâlniri cu diverși actori, regizori și producători, dar și un bal mascat.

Evenimentul desfășurat în perioada 15-22 noiembrie a adus pe marele ecran nouă filme în secțiunea „Competiție” – „Pământ și stele”, „Nono, o aventură în zig zag”, „Eskil și Trinidat”, „Prietenul meu, portocalul”, „Pe cuvânt de pionier!”, „Victor și misterul crocodililor”, „Fierarul din Woodham”, „Când mă fac mare”, „E un cal pe balcon” -, șase producții în secțiunea „Retrospectivă – Ecranizările copilăriei” – „Pocahontas”, „Micul Prinț”, „Pinocchio”, „20.000 de leghe sub mări”, „Mica Sirenă”, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” – și un film în categoria „Panoramă” – „Wickie și comoara zeilor”.

La final, Premiul jurului de copii a fost acordat peliculei „Pe cuvânt de pionier!”, regizat de rusul Alexandr Karpilovskij, și proiectat la Gala de deschidere KINOdiseea în prezența producătorului Vladimir Esinov.

„Spun cu toată sinceritatea că n-am mai văzut copii atât de deștepți în toate festivalurile frecventate”, spunea Esinov în seara premierei de la Cinema Studio. „Mă bucur că festivalul este făcut în special de tineri și că există un interes puternic al copiilor. Cred că festivalul este creativ și artistic. La KINOdiseea apreciez curățenia din sufletele oamenilor și bunăvoința cu care s-a investit în acest festival”, adăuga el.

Premiul publicului s-a îndreptat către filmul „Prietenul meu, portocalul”, producție braziliană în regia lui Marcos Bernstein.

Festivalul KINOdiseea a adus în sălile de cinema 12.000 de copii. „Este un număr record pentru noi. Probabil că la anul vom avea nevoie de și mai multe săli”, a arătat Daniel Mitulescu, directorul și fondatorul festivalului. „Sper ca festivalul KINOdiseea să fie un fel de care să tragă după el o atenție sporită a televiziunilor, a pieței, a distribuitorilor. Să vadă că există public pentru film și poate, cu timpul, vor fi și mai multe investiții și vor fi și mai mulți bani pentru a genera aceste filme”, adaugă producătorul.

Nici adulții nu au ratat însă evenimentele de pe agenda KINOdiseea. Printre ei s-au aflat și numeroși artiști români.

„Mă bucur foarte mult să văd o astfel de inițiativă”, a spus Dana Nălbaru, solista formației Hi-Q, care a venit la cinematograf alături de fiica ei, Sofia. „Văd că sunt foarte mulți copii și sunt mândră că se face așa ceva. Înțeleg că festivalul are succes, ceea ce mă bucură. Și mie îmi plac foarte mult filmele pentru copii, sunt preferatele mele, după filmele de fantezie. Ar trebui ca fiecare părinte să ia în considerare, măcar o dată pe an, să vină cu copilul la un astfel de festival”, a adăugat cântăreața.

Prezent a fost și actorul Dan Bordeianu care, alături de Iulia Verdeș, a prezentat mai multe evenimente din cadrul KINOdiseea: „Este minunta că se întâmplă asta în București și că cei mici au acces la filme la care nu au acces în alt fel. Industria filmelor pentru copii ar trebui luată în seamă și în România. Sala este arhiplină, iar reacțiile sunt pe măsură”, a spus acesta într-una dintre seri.

O opinie similară a avut și colega sa, Iulia, care s-a arătat foarte încântată de experiența trăită la festival: „În sfârșit văd o sală plină de copii la film! Este o idee foarte bună. Mi-ar plăcea să văd mai des filme pentru copii, noi din păcate nu prea avem industrie pentru așa ceva. Mă bucur că am prezentat alături de Dan și sper să ne vedem și la anul”, a comentat actrița.

De asemenea, membrii juriului, format exclusiv din copii, au fost foarte entuziasmați: „A fost o experiență unică! Nu m-am gândit că cineva ar vrea opiniile mele și m-am bucurat să am putut fi de folos”, spus Ioana Sandu.

„Mi-a plăcut la KINOdiseea și m-am simțit bine uitându-mă la filmele din festival”, a completat un alt jurat, Radu Zarcu, chitarist în trupa Rock Incorporation.

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea este primul și singurul eveniment de acest gen organizat în România după anul 1989. Ideea i-a aparținut lui Daniel Mitulescu, producătorul filmelor „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), „Eu când vreau să fluier, fluier” (2010) și „Loverboy” (2011).

„M-am gândit să fac un festival de film așa cum, probabil, toți ne-am dorit când eram mici”, a povestit el într-un interviu acordat pentru gândul. „De exemplu, eu, când aveam 9-10 ani, mergeam singur în oraș, mă duceam pe Bulevardul Elisabeta, și mă uitam la afișele de la toate cinematografele, căutând un film pe care să-l văd. E un univers special, lumea cinema-ului… Eu cred că cei mici au nevoie de așa ceva. Au nevoie de filme pentru ei. Nu exista atunci o ofertă importantă în sensul acesta, de asta m-am gândit să fac festivalul KINOdiseea”, a adăugat el.

Festivalul s-a dezvoltat treptat, ajungând să ajungă la un public din ce în ce mai numeros și o ofertă tot mai bogată de filme dedicate publicului tânăr.

KINOdiseea este Membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) și, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaționale de film pentru copii din Europa, printre care „Kristiansand International Children”s Film Festival” (Norvegia), „Zlin Film Festival” (Cehia) și „International Young Audience Film Festival Ale Kino” (Polonia).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului