Festivalul Internațional de Film pentru Copii „KINOdiseea” aduce la București cele mai frumoase filme dedicate publicului tânăr. VIDEO

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea aduce la București cele mai frumoase filme dedicate publicului tânăr. VIDEO
Publicat: 12/11/2013, 10:45
Actualizat: 30/07/2014, 12:52

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film pentru Copii „KINOdiseea” se va desfășura în acesta an în perioada 15-20 noiembrie, în București, sub sloganul „Imaginația face ocolul lumii”. Evenimentul găzduit de Cinema Studio și Cinemateca Eforie va aduce publicului tânăr cele mai noi producții internaționale, unele dintre acestea premiate în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume.

În competiția oficială KINOdiseea au fost înscrise nouă filme, dedicate atât copiiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, cât și cinefililor sau adulților care doresc să-și retrăiască, pentru câteva clipe, copilăria.

Premiat cu „Ursul de cristal” și mențiune specială la „Berlin International Film Festival” 2013, filmul „Pământ și stele” („Satelite Boy”), regizat de Catriona McKenzie, spune povestea lui Pete, un băiat de 10 ani, care locuiește cu bunicul său, în mijlocul deșertului, într-un vechi cinema în aer liber. Când drive-in-ul este amenințat cu demolarea, Pete pleacă la oraș împreună cu cel mai bun prieten al său, Kalmain, pentru a-și salva căminul.

Unul dintre cele mai apreciate filme de anul trecut, laureat al „Premiului Publicului” la „European Film Awards” și la „Montreal ICFF”) „Nono” („Nono, the zig zag kid”) îi aduce în fața publicului pe Isabella Rossellini și Burghart Klaussner într-o poveste cu detectivi, deghizări și mistere. Regizorul acestui film este Vincent Bal.

„Eskil și Trinidad” („Eskil & Trinidad) a fost desemnat cel mai bun film European pentru copii în anul 2013. Producția regizată de Stephan Apelgren vorbește despre aventurile copilăriei și descoperirile neașteptate din viața de zi cu zi. În rolul lui Trinidad se află Ann Petren, laureată a „Ursului de argint” la Berlinale în 2003.

„Prietenul meu, portocalul” („My sweet orange tree”) este o poveste înduioșătoare despre dragostea și prietenia dintre Zeze și un portocal, care este părtașul tuturor viselor copilului de 8 ani. Filmul regizat de Marcos Bernstein este bazat pe cartea omonimă a lui José Mauro de Vasconcelos.

Apreciat la Bruges și „European Youth Film Festival”, „Victor și misterul crocodililor” („Victor and the secret of the crocodile mansion”) construiește pe marele ecran o poveste cu misiuni și labirinturi, mistere și dezlegarea lor. Pelicula este regizată de Cyrill Boss și Philipp Stennert.

O poveste ușor înfricoșătoare și totodată veselă spune și filmul „Fierarul din Woodham” („The blacksmith from Woodham”). Imaginile peliculei regizate de Pavel Göbl combină animațiile cu păpuși cu desene și efecte 3D.

Dima și Mișa sunt protagonștii filmului „Pe cuvânt de pionier!” („I give you my word!”), o aventură cu șii despre prietenie. Povestea desprinsă din Rusia anilor ”70 este regizată de Alexandr Karpilovskij.

Premiat în 2012 cu trofeul „Best Children Cast”, „Când mă fac mare” („Stepping on the flying grass”) este un film despre vise și despre ocazia de a le transforma în realitate.

Filmul „E un cal pe balcon!” („A Horse on the balcony”), regizat de Huseyin Tabak conturează o întâmplare trăită de Mika, un băiețel în vârstă de 10 ani, care descoperă un cal în balconul apartamentului unui vecin. Astfel, acesta pornește într-o aventură pentru a salva calul înainte să fie prea târziu.

Deși este un eveniment dedicat în principal celor mici, Festivalul KINOdiseea încearcă reprezintă o formă alternativă de educare și informare a copiilor cu privire la diverse aspecte ale vieții de zi cu zi.

„Sigur că ludicul și divertismentul sunt componente importante în filmele pentru copii, însă filmele selectate la KINOdiseea sunt și aduc în discuție, pe înțelesul celor mici, teme cu care se confruntă societatea noastră”, explică Ligia Keșișan Mitulescu, directorul artistic al evenimentului. „Vedem copii care luptă să protejeze tradițiile, natura, animalele. Cei din România fac cunoștință la KINOdiseea cu alți copii din cele patru zări, ajung să vadă cum trăiesc și ce aspirații au copii din Brazilia, Indonezia, Australia, Rusia și din alte țări europene, ca Cehia, Germania, Olanda sau Suedia. Ecranul din sala de cinema devine un glob magic care deschide orizonturi și minți și aprinde imaginația”, adaugă aceasta.

Accesul la toate filmele din cadrul Festivalului KINOdiseea este liber, cu excepția celor proiectate după ora 19:00. În cazul acestora, prețul unui bilet este de 5 lei pentru copii, respectiv 10 lei pentru adulți. Tichetele pot fi achiziționate de pe site-ul kinodiseea.ro sau sunând la numărul de telefon 021/41.00.223. Totuși, intrarea este liberă la toate filmele din secțiunea „Retrospectivă”, indiferent de ora proiecției.

De asemenea, în cazul proiecțiilor la care accesul este liber, este necesară rezervarea locurilor în prealabil, printr-una dintre modalitățile precizate mai sus (online/telefonic).

Toate filmele sunt subtitrate sau dublate în limba română.

KINOdiseea este mebru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) și, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaționale de film pentru copii din Europa, printre care „Kristiansand International Children”s Film Festival” (Norvegia), „Zlin Film Festival” (Cehia) și „International Young Audience Film Festival Ale Kino” (Polonia).

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul festivalului, precum și pe pagina de Facebook KINOdiseea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni