Filmul „Despre oameni și melci”, de Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului UCIN

Filmul Despre oameni și melci, de Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului UCIN
Filmul "Despre oameni și melci", în regia lui Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pe anul 2012, la gala trofeelor UCIN care a avut loc vineri seară, la Cinema Studio din Capitală.
Publicat: 15/03/2013, 21:44
Actualizat: 29/07/2014, 18:22

Filmul „Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, a primit premiul special al juriului Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pe anul 2012, la gala trofeelor UCIN care a avut loc vineri seară, la Cinema Studio din Capitală.

Uniunea Cineaștilor nu a mai acordat anul acesta marele premiu, iar premiul special al juriului a revenit filmului „Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat lui Radu Jude, pentru lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”.

La gala de vineri seară, juriul UCIN a acordat premiul Opera Prima, pentru debut în lungmetraj, regizorului Gabriel Achim, pentru filmul „Visul lui Adalbert”.

De asemenea, juriul a decis să acorde premiul pentru interpretare feminină actriței Mihaela Sîrbu, pentru rolurile din „Toată lumea din familia noastră” și „Tatăl fantomă”, în timp ce premiul pentru cea mai bună interpretare masculină i-a revenit actorului Șerban Pavlu, pentru rolul din filmul „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit Sofiei Nicolaescu, pentru partitura din filmul „Toată lumea din familia noastră”, iar distincția pentru cel mai bun rol secundar masculin, lui Tudor Smoleanu, pentru interpretarea din „Și caii sunt verzi pe pereți”, în regia lui Dan Chișu.

„Un gând, un vis, Doyle ș-un pix”, de Bogdan Ilie-Micu, a fost premiat la categoria „cel mai bun documentar”, în timp ce premiul pentru cel mai bun film de televiziune a revenit producției „după FEL și CHIP”, realizată de Paula Onet.

Totodată, premiul pentru cea mai bună imagine i-a revenit lui Adrian Silișteanu, pentru „Undeva la Palilula”, în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu i-a fost acordat lui Ionuț Teianu, pentru „Despre oameni și melci”.

Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Vasile Sirli, pentru filmul „Undeva la Palilula”, în regia lui Silviu Purcărete, iar premiul pentru costume i-a fost acordat Liei Manțoc, pentru același lungmetraj.

Premiul pentru cele mai bune decoruri i-a fost acordat lui Helmuth Sturmer și Dragoș Buhagiar, pentru debutul în regia de film al lui Purcărete „Undeva la Palilula”, iar premiul pentru cel mai bun montaj, Nitei Chivulescu, pentru lungmetrajul „Despre oameni și melci”.

Juriul UCIN a decis ca premiul pentru cea mai bună carte de teorie cinematografică să îi revină lui Andrei Gorzo, pentru volumul „Lucruri care nu pot fi spuse altfel”, iar distincția pentru cea mai bună monografie despre cinema, lui Călin Stănculescu, pentru volumul „Radu Gabrea – Biografia unei opere”.

Premiul pentru cel mai bun producător de film i-a fost acordat, vineri seară, Adei Solomon, pentru contribuția deosebită în promovarea tinerilor cineaști.

Juriul a mai acordat două premii de excelență, unul pentru operă critică și istorică în domeniul filmului, de o excepțională importanță, și unul pentru o operă cinematografică unanim recunoscută pe plan internațional. Cele două personalități cărora le-au revenit distincțiile sunt criticul și istoricul de film Tudor Caranfil, respectiv regizorul și scenaristul Cristian Mungiu.

Regizorul Cristian Mungiu a ales să nu își înscrie filmul „După dealuri” – inclus anul acesta pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin – în competiția de anul acesta a trofeelor decernate de Uniunea Cineaștilor.

Referitor la decizia lui, Cristina Corciovescu, președintele juriului secțiunii lungmetraj, a spus, vineri seară, pe scena de la Studio: „Este vorba, aici, despre un lucru destul de grav, de o lipsă a unei coeziuni de breaslă. Noi, totuși, și îndrăznesc să ne includ și pe noi criticii, suntem o breaslă și ar fi bine să fim mai aproape. Eu nu cred că toți de la Hollywood se iubesc de nu mai pot unii pe alții, dar ați văzut că la evenimente importante se îmbracă frumos, zâmbesc, se sărută și își aplaudă câștigătorii. Este foarte frumos, foarte bine, indiferent de ce este în sufletul lor. Vreau să punctez în final că Uniunea Cineaștilor a făcut pași importanți pentru a milita pentru această coeziune de breaslă, luând în considerare toți cineaștii, indiferent dacă ei sunt sau nu sunt membri ai uniunii noastre”.

Tot vineri seară, Uniunea Cineaștilor a acordat, in memoriam, premiul academic „Mihnea Gheorghiu” pentru artă cinematografică criticului și istoricului de film George Littera, pentru cartea „Pagini despre film”, ediție îngrijită de Ileana Littera și criticul și istoricul de film Marilena Ilieșiu.

Juriul care a acordat premiile a fost format din Cristina Corciovescu – președinte, Ștefan Antonescu, Mircea Bunescu, Sotir Caragata, Silvia Cusursuz, Dana Duma, Victoria Marinescu, Adrian Sitaru și Ștefan Velniciuc.

La categoriile dedicate scurtmetrajelor, premiul special al juriului a fost acordat filmelor „Misterul de la Balotești” și „Ultima frontieră” – realizatori Carmen Avram și Carmen Moise. Trofeul pentru film de ficțiune i-a revenit producției „De azi înainte” (scenariul și regia Dorian Boguță), iar premiul pentru film documentar a fost acordat peliculei „Vasile Soporan” (regia și imaginea Francisc Mraz).

Premiul pentru cea mai bună imagine i-a revenit lui Ion Cristodulo, pentru imaginea din filmul „Arheologul”, iar premiul pentru cel mai bun montaj i-a fost acordat lui Leonard Zsold, pentru filmul „Ultima frontieră”.

Juriul secțiunii a decis ca premiul pentru interpretare masculină să-i revină lui Teo Corban, pentru rolul din filmul „De azi înainte”, iar premiul pentru interpretare feminină, Mirelei Oprișor, pentru rolul din filmul „De azi înainte”.

Distincția UCIN pentru debut actoricesc i-a revenit lui Cătălin Jugravu, pentru rolul din filmul „De azi înainte”.

Premiul pentru film de animație experimental i-a fost acordat lui Alexandru Petru Bădeliță, producător și realizator al filmului „Pescuitorii de imagini”.

Juriul pentru scurtmetraj a fost format din Tora Vasilescu – președinte, Mihai Buzura, Nita Chivulescu, Viorel Domenico, Bujor Râpeanu și Mihai Șurubaru.

Premiile Uniunii Cineaștilor din România au fost acordate pentru prima dată în 1971 și numără până în prezent peste 40 de ediții.

Printre laureații UCIN s-au numărat de-a lungul timpului: Lucian Pintilie, Dan Pița, Andrei Blaier, Constantin Vaeni, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Hanno Hoffer, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Marian Crișan, Adrian Sitaru, Călin Peter Netzer.

Câștigătorii premiilor UCIN de anul acesta au fost aleși dintre cele 48 de producții înscrise în cele două secțiuni, lungmetraj (ficțiune, documentar) și scurtmetraj, conform regulamentului care permite atât participarea filmelor sprijinite de o casă de producție, precum și a celor independente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×