Gérard Depardieu: Franța m-a obligat să emigrez

Gérard Depardieu: Franța m-a obligat să emigrez
Publicat: 16/06/2013, 18:58
Actualizat: 31/07/2014, 17:17

Actorul Gérard Depardieu mărturisește, într-un interviu publicat în ediția de duminică a ziarului Le Figaro, că a ales să plece din Franța și să ceară cetățenie rusă chiar din cauza politicii țării sale natale, adăugând că vrea să obțină și un pașaport algerian.

Actorul, în vârstă de 64 de ani, a luat decizia de a solicita cetățenia belgiană și un pașaport rusesc după ce președintele socialist francez Francois Hollande a dorit să majoreze la 75% cota de impozitare a persoanelor bogate din Franța. Prin comparație, acest impozit este de 13% în Rusia. Spre deosebire de Franța, Belgia nu percepe taxă pe avere și nici pe câștigurile obținute din vânzarea de acțiuni.

Depardieu vorbește, în interviul său pentru Journal du Dimanche, despre iubirea sa față de noua „patrie”, Rusia, despre impozitele pe care le plătește, excesele sale și libertatea politică.

Definindu-se drept „un cetățean al lumii”, Depardieu spune că „a fost împins la expatriere”. „Nu sunt un exilat fiscal, eu nu fug de fisc”, a insistat actorul. „Am spus doar că (impozitele mari – n.r) erau prea mult pentru vârsta mea”, a declarat el.

„Iubesc francezii, nu am plecat definitiv. M-am născut în Franța fără să am nimic și apoi, timp de 60 de ani, am oferit joburi a peste 100 de persoane”, mai spune Gérard Depardieu, care a comparat impozitele de 30 % din profit în Franța cu cele din Belgia și cu cele de 13 % din Rusia.

„Nu am nevoie să mă ascund, ca diverși oameni politici”, a spus Depardieu, continuând: „Am devenit asemenea lui Cyrano, un bărbat care este împotriva a tot și toate. Corespund unei imagini iubite de francezi – un rebel care agită apele. Am un spirit huligan care i-a plăcut mult lui Putin”.

„Nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Am tăiat cordonul ombilical”, a spus Depardieu, vorbind despre ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti drept „domnișoara de la Cultură”, al cărei nume l-a uitat.

De asemenea, Depardieu a vorbit în termeni moderați despre situația din Cecenia. „Nu sunt de acord cu ceea ce se zice în Franța despre Cecenia și Rusia și sunt un cetățean de onoare. Trebuie în primul rând să trăiești acolo și apoi să îți dai cu părerea”, a spus el.

Nici situația tinerelor din trupa Pussy Riot, încarcerate, în Rusia, nu l-a mișcat prea tare pe artist. „În niciun caz nu sunt ținute în lagăre de concentrare, cum scrie presa”, a spus Depardieu, adăugând că este mai îngrijorat de „condițiile din ghetourile de la periferia orașelor, care se vor islamiza”, dând drept exemplu realitățile din filmul lui Jacques Audiard, „Un profet”.

Artistul a spus că nu se limitează la cetățenia rusă. „Mi-ar plăcea să am șapte pașapoarte. O să cer pașaport algerian, dar și altor câteva țări pe care le iubesc”, a adăugat Depardieu.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuți actori francezi pe plan internațional și are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria „Asterix”, însă în ultima vreme a ținut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinență urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoțitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul – care circula pe ruta Paris-Dublin – se pregătea să decoleze.

Gérard Depardieu a câștigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la Oscar, pentru memorabilul rol din „Cyrano de Bergerac”, și un premiu Globul de Aur, pentru rolul său din filmul „Cartea verde”.

Depardieu a apărut și în filmul „Condamnat la viață” de Bogdan Dreyer, care a avut anul acesta premiera în cinematografele românești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto