GAUDEAMUS 2018 sau cum se întâlnește festivismul centenar cu cartea. Ce EVENIMENTE și LANSĂRI DE CARTE îi așteaptă pe vizitatori

Publicat: 13/11/2018, 18:05

Deschiderea oficială a ediției este programată miercuri, la ora 12.00, la Pavilionul Central de la Romexpo.

Tema centrală a ediției este România Centenar, iar președintele de onoare al târgului va fi Ioan-Aurel Pop, șeful Academiei Române. Tema va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecție de 600 de volume dedicate Marii Unirii și nu mai puțin de 50 de evenimente, ce includ lansări și prezentări de carte, dezbateri, proiecții de film și lecturi publice. Standul România Centenar este organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Municipiului București.

Editura RAO anunță peste 1.300 de titluri, dintre care ultimele noutăți, de la albume, cărți ilustrate și enciclopedii pentru adulți, copii și tineri, continuarea unor serii îndrăgite, thrillere, fantasy, până la romane de aventuri, dragoste, literatură clasică, reduceri speciale și evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. În oferta editurii se regăsește, printre altele, și „Queen în 3D” de Brian May, primul album dedicat formației Queen realizat de un membru al acesteia, apărut la puțin timp după lansarea în România a filmului „Bohemian Rhapsody”.

Editura Polirom anunță că își populează standul cu aproximativ 1.500 de titluri, toate aflate la reducere (10-20%). Evenimentele dedicate celor mai recente apariții Polirom vin cu titluri în colecțiile „Seria de autor Gabriela Adameșteanu”, „Seria de autor Andrei Oișteanu”, „Fiction LTD”, „Ego.Proză”, „Biblioteca Memoria”, „Biblioteca Polirom”, „Junior”, „Seria de autor Gheorghe Crăciun”, „Ego-grafii”. Printre volumele lansate se numără – vineri, de la ora 12.00 – „Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?”, de Daniel Dăianu, și – sâmbătă, de la 12.00 – cartea lui Adrian Cioroianu, „Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de istorie”.

Printre noile apariții anunțate de Polirom se numără „Fontana di Trevi”, de Gabriela Adameșteanu (lansat sâmbătă, de la 14.00), ca și traducerile recente din Biblioteca Polirom „Inima omului”, de Jón Kalman Stefánsson, „Zabor sau Psalmii”, de Kamel Daoud”, „Apără-ți coroana”, de Yannick Haenel, „Îngerul istoriei”, de Rabih Haenel, „Teoria generală a uitării”, de Jose Eduardo Agualusa, „Doamna Fletcher”, de Tom Perrotta, și „Heather, cu totul”, de Matthew Weiner, lansate sâmbătă, de la ora 18.00. În aceeași colecție, vor fi lansate duminică, de la 13.30, cărți de George Orwell („Cum am împușcat un elefant”), Philip Roth („De ce scriem”) și Haruki Murakami și Seiji Ozawa („Pur și simplu despre muzică”).

Humanitas și Humanitas Fiction vin la Gaudeamus cu peste 1.000 de titluri. Editurile anunță nu mai puțin de 70 de cărți-eveniment, 28 de lansări, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, actori și jurnaliști celebri. Seria de întâlniri începe vineri, de la ora 16.30, cu lansarea antologiei „16 prozatori de azi”, cu Diana Bădica, Lavinia Braniște, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Bogdan Coșa, Augustin Cupșa, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Mihai Mateiu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Cosmin Perța, Bogdan Răileanu, Corina Sabău, Sebastian Sifft și Tatiana Țîbuleac.

Târgul Internațional Gaudeamus sau cum se întâlnește festivismul centenar cu cartea

Printre lansările legate de tema târgului se numără cea a cărții „Două veacuri de populism românesc”, de Robert Adam, vineri, de la ora 17.30, dar și cea legată de volumul „De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi”, de Lucian Boia, sâmbătă, de la 12.00. O carte semnată de regina Elisabeta a României (Carmen Sylva), „De prin veacuri. Povestiri istorice și legende populare pentru copii”, este lansată duminică, de la ora 11.00. Duminică, lansările de la Humanitas includ volumul „România, te iubesc!”, cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu și Paul Angelescu, de la ora 13.00, dar și noile apariții din colecția Raftul Denisei „Scara lui Iakov”, de Ludmila Ulițkaia (14.30), și „Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller”, de Boualem Sansal (15.30).

Editura Litera a anunțat peste 1.400 de volume, noutăți din toate domeniile, cărți-eveniment, lansări, sesiuni de autografe, reduceri și concursuri cu premii. Autobiografia „Povestea mea”, de Michelle Obama, este vedeta standului Litera la Târgul Gaudeamus 2018. „În memoriile ei, o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama face o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume. O poveste sinceră, puternică, fascinantă, care ne inspiră”, spun editorii.

Târgul Internațional Gaudeamus sau cum se întâlnește festivismul centenar cu cartea

„Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler, apare la Litera într-un format nou, în colecția Buzz Books, și, special pentru cititorii prezenți la Târgul Gaudeamus, este pusă în vânzare o ediție limitată a cărții, de 1.000 de exemplare, numerotate și semnate de autor.

Din oferta editurii nu lipsesc „Trenul lui Lenin”, în care Catherine Merridale recreează drumul liderului comunist de la exilul comod la Zürich, de-a lungul unei Germanii în pragul dezintegrării din cauza privațiunilor războiului și spre nord, către granița Laponiei și primirea entuziastă pe care i-o pregătiseră mulțimile revoluționare în Gara Finlanda, din Petrograd, și nici „Primul Război Mondial, de la Sarajevo la Versailles”, un volum ilustrat despre războiul care a schimbat fața lumii. În ceea ce privește dezvoltarea personală, psihologia și spiritualitatea, „Psihoterapia lui Dumnezeu”, de Boris Cyrulnik, analizează nevoia de a avea o credință, iar „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți”, de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga, vorbește despre libertate și fericire.

De asemenea, duminică, de la ora 13.00, editura Crime Scene Press va fi gazda lansării volumelor „Algoritmul Funcoin” și „Arunc-o pe soră-mea din tren” (ediția a doua), de Stelian Țurlea.

Editura Ideea Europeană se concentrează la această ediție a târgului asupra temei evenimentului, Centenarul Marii Uniri. Printre volumele pe care le propune se numără „Cele două Europe”, de Răzvan Theodorescu, și „Geografie și conștiință națională”, de Mircea Platon.

Târgul Internațional Gaudeamus sau cum se întâlnește festivismul centenar cu cartea

Și participarea Muzeului Național de Istorie a României este orientată asupra lansării celor trei volume aniversare dedicate Centenarului Desăvârșirii Unității Naționale, arată instituția. Evenimentul are loc vineri, începând cu ora 13.00, în spațiul pentru evenimente „Mircea Sântimbreanu”, de la nivelul 7.70. Sunt lansate volumele „Averescu-Prezan: Mareșalii României Mari”, „Orașele Unirii: Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia”, și „Conducătorii României Mari. Șefi de stat și de guvern (1918-1940)”.

În cadrul lansării vor lua cuvântul Alina Pavelescu, istoric și director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, Manuel Stănescu, istoric, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Cristina Păiușan, cercetător în cadrul muzeului, și Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR. De altfel, la standul muzeului, de la același nivel vor fi oferite publicului peste 80 de titluri ale publicațiilor instituției.

Grupul Editorial ALL anunță reduceri de până la 85%, noutăți pentru toate categoriile de cititori, surprize și cadouri dulci pentru cei mici. Printre aparițiile anunțate se numără „Cartea a XIII-a – Viziunea” din noua serie „Puterea celor Trei”, dedicată „Pisicilor Războinice”, sâmbătă, de la ora 12.00. Cei pasionați de thrillerele semnate de Guillaume Musso vor fi încântați să răsfoiască în premieră romanul „Un apartament la Paris”. Editura anunță și că volumul „care a generat transformări impresionante în școlile din întreaga lume, inspirând elevii să își însușească mentalitatea de învingători, este acum la dispoziția publicului din România”. Este vorba despre cartea semnată de expertul în leadership Stephen R. Covey „The Leader in Me”. O altă nouă apariție pe care mizează cei de la All este „Atingerea”, de David J. Linden, în care autorul transformă noțiunile de neurologie în informații accesibile.

Târgul Internațional Gaudeamus sau cum se întâlnește festivismul centenar cu cartea

Editura Cartea Copiilor aduce mai multe noutăți dedicate celor mai mici cititori. Printre noile volume propuse se numără „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey”, de Susan Wojciechowski, cu ilustrații de P. J. Lynch, „Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță”, de John Burningham, declarată „cea mai bună carte ilustrată” în The New York Times Book Review, și „Cartea cu Te rog și Mulțumesc”, de Richard Scarry.

La standul său, editura Cartea Copiilor va organiza patru sesiuni de lectură susținute de Brandi Bates, fondatoarea Citim Împreună România. Primele două întâlniri au loc miercuri, de la ora 15.00, din cărțile „Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță” și „Șșș! Avem un plan”, și, de la ora 17.00, cu „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey” și „Mergem la vânătoare de urși”. A doua serie de lectură este programată joi, de la ora 11.00, cu „Acesta e un poem care vindecă peștii” și „Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță”, și, de la ora 13.00, pentru „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey” și „Robinson”.

Târgul Internațional Gaudeamus sau cum se întâlnește festivismul centenar cu cartea (1)

Programul complet al evenimentelor se găsește pe site-ul gaudeamus.ro.

Ediția a 25-a a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură va fi deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 20.00.

Evenimentul este organizat de Radio România, pentru ultima dată în spațiul central de la Romexpo. De anul viitor, manifestarea ar urma să se desfășoare în noile spații de la intrarea în complexul expozițional.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția