Gaudeamus 2019 | Elevi, disidență, politică, spionaj chinez și efectele corupției

Gaudeamus 2019 | Elevi, disidență, politică, spionaj chinez și efectele corupției
Publicat: 21/11/2019, 10:22

În cea de-a doua zi a târgului Gaudeamus 2019, evenimentele programate de edituri încep să se înmulțească. Încă de la festivitatea de deschidere, Ion Caramitru și Mircea Dinescu, în calitate de co-președinți ai evenimentului au vorbit despre impresia pe care o are un cititor care se poate simți dezorientat în fața ofertei editoriale tot mai bogate. Din multitudinea de evenimente ale zilei de joi, MEDIAFAX prezintă șapte momente cu teme care pornesc de la dezbaterea privind interesul cititorilor tineri până la prezentarea unui volum care analizează corupția prin prisma relației dintre sfera morală și cea politică și prin prisma raportului dintre individ și sistemul de guvernare.

De la ora 14.00, la standul Editurii Muzeului Literaturii Române este programată o discuție cu elevii pe tema „Ce mai citesc adolescenții azi?”. Participă Vasile Ernu și Nona Ropota.

Meteor Press lansează la ora 17.00 volumul „Filosofi și teologi actuali”, de Andrei Marga. Alături de autor participă Cristian Iftode, de la Facultatea de Filosofie din Universitatea București, Bedros Horasangian și Adrian Cioroianu, ambasador Unesco.

„Un scriitor contra dictaturii” este dezbaterea și lansarea de carte programată de editura Eikon, de la ora 17.30, pornind de la volumul „Unde am greșit”, de Paul Goma. Participă Radu Boroianu, Liliana Corobca, Christian Crăciun și Mariana Sipoș. Mariana Sipoș, îngrijitoarea acestei ediții, este scriitoare, traducătoare, jurnalistă, critic și istoric literar, diplomat. Își începe activitatea de realizator tv odată cu inaugurarea primului post particular de televiziune din România (Tele7abc), în toamna anului 1994. Este realizatoarea primei emisiuni în care românii l-au putut vedea și auzi pe Paul Goma, în noiembrie 1994. Până atunci, timp de aproape cinci ani de la căderea comunismului, nimănui din televiziunea publică nu i-a trecut prin cap să facă un interviu cu Paul Goma la Paris. Cu prilejul celei mai recente vizite la Paul Goma, în mai 2019, a obținut pentru Editura Eikon, acordul de a publica volumul „Unde am greșit?”.

De la ora 18.00 are loc lansarea romanului Orangeboy de Patrice Lawrence, câștigător al Bookseller YA Prize și Waterstone”s Prize for Older Children’s Fiction. Invitate: Cristina Foarfă (jurnalist cultural), Cristina Nacea (traducătoare) și Dumitrița Socianu (blogger), la standul editurii Gama.

Tot la 18.00, editura Rao lansează volumul „România în timpul administrației Emil Constantinescu”, de Alex Mihai Stoenescu. Prezintă Emil Constantinescu și Răzvan Theodorescu.

De la 18.30 Meteor Press lansează volumul „Serviciile secrete chineze. Din vremea lui Mao până în zilele noastre”, de Dan Pavelescu și Eugen Damian. Invitați sunt Cristian Troncotă, Iulian Fota și Bedros Horasangian.

În intervalul 18.30-20.00 este prezentat volumul „Corupția ucide?”, coordonat de Oana Zamfirache. La lansare sunt anunțațic Alec Bălășescu, Raluca Feher, Șerban Marinescu, Emilian Mihailov, Dorina Pătrunsu, Laurențiu Ungureanu și Oana Zamfirache, la standul Curtea Veche Publishing

A XXVI-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Radio România din București se desfășoară sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluției Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri care găzduiesc sute de mii de titluri și aproape 900 de evenimente, lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe și dezbateri cu teme ce acoperă un spațiu vast, de la ficțiune și suspans până la gastronomie și poezie, îi așteaptă pe cei care vor trece pragul târgului de miercuri până duminică.

Ca și la edițiile precedente, numeroase categorii de publicau accesul gratuit: preșcolari, elevi, studenți, cadre didactice, bibliotecari, profesioniști din domeniile editorial/educațional, membrii
uniunilor de scriitori, jurnaliști, pensionari, persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora, grupuri organizate. Pentru vizitatorii care nu se încadrează în aceste categorii, accesul în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată și suportul pentru Tombola Gaudeamus. Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
O vrea sau nu ca invitat Denise Rifai pe Erika Isac la "40 de întrebări..."
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?