Greșeala elementară dintr-o pictură a lui da Vinci, care valorează peste 75 de milioane de lire sterline

Greșeala elementară dintr-o pictură a lui da Vinci, care valorează peste 75 de milioane de lire sterline
Publicat: 22/10/2017, 12:30

Pictura îl prezintă pe Hristos în veșminte renascentiste cu un glob de cristal într-o mână, dar specialiștii în artă susțin că obiectul pare complet incolor, deși lumina care ar pătrunde prin el ar trebui să pară distorsionată. BiografulWalter Isaacson se întreabă însă dacă ”artistul a ales să picteze obiectul astfel, fie pentru că el credea că va distrage privitorul sau pentru că încerca subtil să comunice calitățile miraculoase ale lui Hristos și ale globului”.

”Sticla solidă sau cristalul, orice formă ar avea de glob sau lentilă, ar fi trebui să producă mărirea, inversarea și răsturnarea imaginillor. Însă da Vinci a pictat globul ca și cum ar fi un gol care nu refractează sau distorsionează lumina care trece prin el,” adaugă el.

În 1958, pictura a fost vândută cu doar 46 de lire, deținătorul anterior nefiind conștient de valoarea operei.După 12 ani, un om de afaceri american a cumpărat opera pentru mai puțin de 7.500 de lire și a început să caute mai multe informații despre istoria picturii. În 2011 a fost confirmată ca fiind lucrarea lui Leonardo, fiind prima descoperire, după 1909, a unei picturi realizate de da Vinci. Christie’s a anunțat recent că Salvator Mundi va fi vândut luna viitoare în New York.

Cunoscut atât datorită invențiilor sale, precum și datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci (1452 – 1519) este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale și un geniu universal. Modul de gândire și descoperirile sale continuă să uimească și în prezent, după mai bine de 500 de ani.
Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără „Madona din grota cu stânci”/ La Vergine delle rocce” (1483), fresca „Cina cea de Taină” (1495-1497) și „Gioconda” (1503-1507).

Vă recomandăm: