„Hyperloop”, un concept revoluționar care promite efectuarea de călătorii aproape supersonice

Hyperloop, un concept revoluționar care promite efectuarea de călătorii aproape supersonice
Publicat: 13/08/2013, 13:04
Actualizat: 02/02/2019, 15:01

Întreprinzătorul vizionar american Elon Musk, de origine sud-africană, a prezentat luni „Hyperloop”, un concept revoluționar care permite realizarea de călătorii la o viteză aproape supersonică, în condiții de siguranță și la prețuri modice, informează AFP.

Miliardarul Elon Musk, fondator al constructorului de mașini electrice Tesla Motors și al companiei private de explorare spațială SpaceX, a publicat un document de 57 de pagini despre acest proiect, care, dacă va fi implementat, ar putea face legătura între Los Angeles și San Francisco în doar 35 de minute.

„Hyperloop constă într-un tub cu presiune joasă de capsule, transportate cu viteze mici și mari pe lungimea tubului”, se afirmă în acel document.

„Capsulele sunt așezate pe perne de aer presurizat”, adaugă documentul.

După părerea lui Elon Musk, acest sistem de transport ar putea atinge o viteză de 1.220 kilometri pe oră și va fi economic viabil pentru orice distanță mai mică de 1.500 de kilometri.

În timpul unei conferințe telefonice, Elon Musk a evocat „o nouă formă de transport, diferită de trenul tradițional, care va transporta pasageri și mărfuri în capsule, într-un tub montat pe piloni”.

„A fost conceput pentru a fi foarte ușor, în condițiile în care trenurile sunt incredibil de grele. E mai apropiat de un avion”, a adăugat el. Senzația resimțită la bordul său va fi apropiată de aceea resimțită într-un avion. „Va fi ceva fin, ca și cum ai zbura prin aer”, a mai spus acesta.

Miliardarul american este convins că sistemul său va fi mai puțin vulnerabil la seisme și mai puțin expus la accidente precum trenurile și avioanele, „pentru că nu poate să se prăbușească și nici să deraieze”.

Elon Musk, care s-a opus trenului de mare viteză dintre Los Angeles și San Francisco – construcția primului tronson a fost aprobată de autorități -, consideră că proiectul său este mult mai economic.

El a evaluat costul acestui proiect care va face legătura între două orașe la circa 6 miliarde de dolari – contra 70 miliarde-100 miliarde dolari pentru trenul de mare viteză – și anticipează că prețul public pentru un bilet (dus) va fi de 20 de dolari.

Elon Musk a spus de mai multe ori că nu intenționează să dezvolte proiectul el însuși, însă ar putea reveni asupra acestei decizii, cel puțin parțial.

„Sunt tentat să creez cel puțin un prototip cu rol demonstrativ”, a recunoscut el luni. „Nu încerc să obțin o mulțime de bani cu acest proiect, însă mi-ar plăcea ca el să devină realitate și cred că va fi în beneficiul proiectului dacă eu voi crea un prim model”, a mai spus el.

Conceptul a fost pus la punct de echipele Tesla și SpaceX și se bazează pe tehnologii dezvoltate în cadrul celor două companii. Proiectul prevede mai ales o versiune de motoare electrice utilizate pe modelele de automobile Tesla S, care vor crea un câmp electromagnetic pentru a propulsa capsulele.

În afară de SpaceX și Tesla, Elon Musk conduce și SolarCity, o firmă care fabrică panouri solare pentru companii și particulari. El a creat și o fundație care operează în domeniul educației, al energiei nepoluante și al sănătății copiilor.

Elon Musk, în vârstă de 42 de ani, a făcut avere revânzând în 1999 companiei producătoare de computere Compaq firma Zip2, pe care o înființase, pentru o sumă de peste 300 milioane de dolari.

Una dintre celelalte creații ale sale, X.com, a fuzionat cu site-ul de plăți online PayPal, cumpărat în 2002 de site-ul de licitații eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...