IMAGINI RARE surprinse în apropiere de Sydney: „Este Migaloo, balena albă cu piele de porțelan”

Redactor:
Florin Badescu
IMAGINI RARE surprinse în apropiere de Sydney: „Este Migaloo, balena albă cu piele de porțelan”
O balenă cu cocoașă, a cărei piele este albă precum porțelanul, a fost zărită în largul orașului australian Sydney de mai multe persoane, care cred că este vorba de Migaloo, una dintre extrem de rarele balene albe ce au fost observate vreodată, informează AFP.

Balena a fost reperată joi după-amiază, în apropiere de Sydney, dar și vineri, puțin mai la nord de acest oraș, de-a lungul coastei australiene estice.

Animalul pare să fie într-adevăr balena Migaloo – un cuvânt aborigen care înseamnă „prieten alb” – observată pentru prima dată în 1991 și ale cărei apariții sunt urmărite cu sufletul la gură de mii de pasionați de viețuitoarele marine.

„Ce pot să spun? Este o ocazie unică să îl vezi pe Migaloo, balena albă”, a declarat Jonas Liebschner, reprezentantul unei asociații de monitorizare a balenelor.

„Înoată într-un grup de cinci masculi, aflați în concurență unul cu celălalt, și au existat mult întoarceri și ocolișuri”, a adăugat el. Masculii din acel grup își dispută „favorurile” unei femele.

Balenele cu cocoașă se află în această perioadă la mijlocul migrației lor anuale din Antarctica spre apele mai calde din Queensland (un stat din nord-estul Australiei), unde urmează să se împerecheze și să nască pui.

Un studiu realizat în 2003 de Universitatea Southern Cross din New South Wales a ajuns la concluzia că Migaloo este un mascul și ar avea în prezent o vârstă cuprinsă între 28 și 30 de ani. Balenele cu cocoașă au o speranță de viață de aproximativ 80 de ani.

„Este singura balenă albă din emisfera sudică pe care o cunoaștem”, a declarat Oskar Peterson, care coordonează un Centrul de cercetare a balenelor albe, cu sediul în Australia.

„Am mai văzut un exemplar alb în largul Norvegiei, în zona Arcticii, dar asta e tot”, a adăugat el.

În 2011, un pui de balenă alb, probabil în vârstă de doar câteva săptămâni, a fost văzut în apropiere de Insulele Whitsunday, din largul coastelor statului australian Queensland, însă puiul nu a mai fost văzut de atunci. „Nu știm dacă a supraviețuit”, a adăugat Oskar Peterson.

Amenințată cu dispariția, populația de balene cu cocoașă care înoată în largul coastei australiene estice a crescut considerabil după interzicerea vânătorii de balene la începutul anilor ’60.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide