Inovație într-un muzeu din România. V-ați întrebat vreodată cum miros florile din tabloul lui Brueghel? GALERIE FOTO

Inovație într-un muzeu din România. V-ați întrebat vreodată cum miros florile din tabloul lui Brueghel? GALERIE FOTO
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a lansat "turul multisenzorial" din cadrul proiectului ARTtouch.
Publicat: 30/04/2014, 19:34
Actualizat: 30/07/2014, 00:00

Imaginați-vă că stați în fața unui tablou, cu ochii închiși. Înaintea voastră, pe 2,15 metri pătrați de pânză stă pictat un buchet de flori proapăt culese. Nu-l puteți atinge, însă, cumva veți reuși să-l „simțiți”.

De azi, acest lucru este posibil grație proiectului ARTtouch lansat de Muzeul Național de Artă al României (MNAR), cu sprijinul Fundației Orange România. Conceput pentru a veni în ajutorul persoanelor cu deficiențe de vedere, auz și vorbire, acesta oferă – prin intermediul unor produse multimedia, aplicații de realitate augmentată, replici tactile, al unei „biblioteci de sunete” și al uneia „olfactive” – un tur multisenzorial în Galeria de Artă Europeană a MNAR.

Două aplicații multimedia au fost realizate de o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie în Limbă Străine (FILS) din cadrul Universității Politehnice București, condusă de profesorul Dragoș Stoica și lectorul francez Aymeric Jeudy, pentru lucrările „Sfântul Francisc și Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant”, semnată de pictorul italian Guercino (Giovanni Francesco Barbieri) și „Poartă (Saint Tropez)”, de Paul Signac, pictor francez neo-impresionist, pionier al pointilismului.

Foto: „Sfântul Francisc și Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant”//Giovanni Francesco Barbieri / Guercino (Cento, 1591 – Bologna, 1666) – ulei pe pânză, 263×184 cm

Astfel, prin intermediul a două ecrane tactile, amplasate în apropierea tablourilor, persoanele cu deficiențe de văz sau auz pot „explora” arta prin sunet sau imagine. În cazul primei lucrări amintite, cu ajutorul aplicației „Spectacolul emoțiilor”, nevăzătorii pot asculta informații despre elementele compoziției – planuri, personaje etc. În plus, ca parte a descrierii „îngerului muzicant” imaginat de Guercino în acest tablou, a fost inclusă și o muzică specială.

Foto: Mediafax (Octav Ganea)

Cea de-a doua aplicație, „Culori și sunete”, dezvoltată pentru lucrarea lui Signac, se bazează pe asocierea între culori și sunete. Aceasta pornește de la ideea că fiecărei culori din paleta celor utilizate de pictorul francez în acest tablou îi corespunde o notă muzicală. Așadar, pentru persoanele nevăzătoare explorarea acestei opere este una auditivă.

Foto: „Poartă (Saint-Tropez)”//Paul Signac (Paris, 1863-1935) – ulei pe pânză, 46,5x 49,5 cm

Chiar și perspectivele pot fi înțelese grație sunetelor. Spre exemplu, sunetele corespunzătoare culorilor ce compun elemente aflate într-un plan îndepărtat se aud mai încet; lucrurile stau invers când vine vorba despre planul apropiat.

Parfumul florilor lui Brueghel

În cazul tabloului „Buchet de flori”, realizat de Jan Brueghel cel Bătrân, este folosită o aplicație de realitate augmentată. Odată instalată pe tabletă sau pe un telefon inteligent, nu este necesară decât plasarea dispozitivului în fața lucrării pentru ca utilizatorul să poată vedea o imagine 3D a tabloului. În plus, aceasta oferă informații despre istoricul dinastiei Brueghel, precum și despre elementele picturii respective. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play: bit.ly/MNAR-ARTtouch.

Spectaculoasă este însă „biblioteca olfactivă”: cu ajutorul unor specialiști în botanică, florile din această lucrare au fost identificate. Ulterior, parfumerii de la Expressions Parfumées din Grasse au adunat esențele acestora și au realizat un parfum ce reproduce mirosul celebrului buchet de flori. Cei ce nu pot vedea această lucrare, pot însă să-i „simtă parfumul”.

Foto: „Buchet de flori”//Jan Brueghel cel Bătrân/Frans Francken II (Bruxelles, 1568 – Antwerpen, 1625 Antwerpen, 1581-1642 ) – ulei pe lemn, 162×132 cm

Proiectul ARTtouch a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 50.000 de euro, oferit de Fundația Orange România, în cadrul campaniei „Lumea prin culoare și sunet”.

„Țelul nostru este să finanțăm proiecte care sprijină și care promovează inovator tehnologia digitale”, a explicat pentru gândul Dana Deac, președintele Fundației. „Tot ce conține tehnologie digitală, inovație, utilizate pentru realizarea accesului deplin al persoanelor cu deficiențe senzoriale la educație, la cultură, la sănătate, este pentru noi sunt o posibilitate de a oferi sprijin financiar. Suntem un soi de mecena”, a adăugat aceasta.

Turul multisenzorial este gratuit, pe baza unei programări prealabile la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 021.314.81.19.

Tururile virtuale ale MNAR, disponibile de azi

Tot azi, au fost lansate „Tururile virtuale ale MNAR”, un proiect ce permite „vizitarea” expozițiilor din Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă și Galeria de Artă Europeană. Imaginile panoramice cu o perspectivă de 360 de grade sunt disponibile în mod gratuit pe site-ul muzeului.

Fiecare lucrare poate fi identificată (autor, datare, titlu) printr-un simplu click. De asemenea, proiectul include și posibilitatea unor tururi virtuale în trei „muzee-satelit”: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady din Capitală.

Muzeul Național de Artă al României este deținătorul celui mai bogat patrimoniu de artă românească și universală din țară. Înființat în 1948, el funcționează în fostul Palat Regal din București.

Anul trecut, MNAR a găzduit 174 de programe pentru școli, pentru familii și pentru adolescenți și 153 de programe pentru adulți, la care au participat aproximativ 13.400 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?