Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii

Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii
Publicat: 26/08/2015, 11:40

În acest sens, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) a lansat, luni, proiectul „Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: «Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicționar biografic»”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul propus de INST va pune la dispoziția comunității științifice, dar și a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare o pagină web modernă, care va oferi în format digital peste 75.000 de microbiografii, alcătuite pe baza documentației extrase prin consultarea a sute de publicații de către un colectiv de specialiști coordonat de conf. univ. dr. Octavian Roske.

Potrivit INST, platforma electronică va debuta în acest an cu digitizarea seriei „Mecanisme represive în România 1945-1989”, în trei părți: partea I (literele A-L, circa 1.500 de pagini și circa 17.000 de fișe biografice, accesibilă din noiembrie 2015), partea a II-a (literele M-P, finalizare în 2016) și partea a III-a (literele Q-Z, finalizare în 2017). Este vorba despre o lucrare unică în literatura românească de profil, o sursă documentară fundamentală pentru cercetarea fenomenului totalitar de stânga în România, potrivit INST.

Pagină web dedicată va putea fi consultată începând cu luna noiembrie, la adresa: http://www.inst-idst.ro.

Soluția digitală va permite accesarea, regăsirea și utilizarea rapidă a informației, precum și descărcarea și printarea, folosind soluții inteligente, adaptate atât calculatoarelor standard, cât și terminalelor mobile (iPhone, tabletă, android), în condiții de mobilitate și viteză crescute, mai spune INST.

Institutul mai spune că website-ul va facilita accesarea pentru diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a bazei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România și se va constitui într-un important instrument de lucru în demersurile curente de cercetare și educaționale la nivelul învățământului universitar și liceal.

Informațiile oferite prin acest produs editorial vor putea fi ușor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme de totalitarism est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. De asemenea, prin structura și caracteristicile sale (traducerea părților generale ale secțiunilor în limba engleză), proiectul propus de INST poate deveni util și cercetătorilor din străinătate interesați de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la un o bogată bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc.

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (http://totalitarism.ro) a acordat o atenție majoră editării în format tipografic a publicațiilor de specialitate. Între cele peste 100 de titluri apărute până acum, lucrarea „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicționar biografic” constituie un proiect de cercetare de succes, realizat de-a lungul a 10 ani de studiu, în perioada 2001-2011, mai spune INST.