INTERVIU: Cosmina Stratan, despre „După dealuri”: A fost aproape ca o viață paralelă pentru mine

INTERVIU: Cosmina Stratan, despre După dealuri: A fost aproape ca o viață paralelă pentru mine
Publicat: 29/05/2012, 20:16
Actualizat: 30/05/2012, 10:36

Cosmina Stratan, care a primit – alături de Cristina Flutur – premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a declarat într-un interviu acordat Mediafax că, pentru ea, lucrul la acest film a fost aproape „ca o viață paralelă”.

Lungmetrajul „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, a primit, duminică, două premii la Festivalul Internațional de la Cannes: premiul pentru scenariu (Cristian Mungiu) și premiul pentru interpretare feminină (ex aequo Cosmina Stratan și Cristina Flutur).

Actrița Cosmina Stratan povestește în interviu despre modul în care a lucrat cu Cristian Mungiu la „crearea” personajului „Voichița” din filmul „După dealuri”, despre cum a colaborat cu personajul ei pereche, interpretat de Cristina Flutur, și despre ce înseamnă pentru ea premiul primit la Festivalul de la Cannes.

Prezentăm integral interviul acordat de Cosmina Stratan:

Ți-ai descris colaborarea cu Cristian Mungiu ca fiind „o negociere”. Poți dezvolta?

Cosmina Stratan: Am avut marele noroc să mi se dea timp până a înțelege unele lucruri legate de personajul meu. Niciodată nu am simțit că mă presează timpul sau orice altceva, în ciuda faptului că pe tot parcursul filmărilor echipa era contra cronometru, deci fiecare minut conta.

Ce ți-a spus Cristian Mungiu despre personajul tău și care au fost cele mai importante lucruri pe care ai vrut să le afli despre personaj?

C. S.: Mi-e greu să fac o selecție. Am discutat mult pe baza biografiei personajului, așa am reușit să înțeleg mai bine modul în care acționa Voichița sau mai bine zis modul în care nu acționa. Faptul că este un copil fără familie, crescut la casa de copii și fără un viitor sigur a rezolvat mare parte din grila personajului de gândire. Au mai fost, însă, și chestiuni de nuanță pe care le-am descoperit împreună cu Cristian pe parcurs.

Cum ți-ai construit personajul?

C. S.: Cea mai sigură metodă pentru mine a fost încrederea în Cristian și intuiția mea. De cele mai multe ori se suprapuneau, iar când nu se întâmpla asta aveam răgazul necesar să ne gândim împreună la cea mai bună variantă. Am avut lângă mine un profesionist sau mai degrabă un prieten, era și greu să mi se facă frică așa.

Cum s-a născut legătura cu personajul tău pereche, cel al Cristinei Flutur?

C.S.: Ne doream amândouă același lucru. Nu pot să spun ca e de ajuns ca să construiești o relație atât de specială între două personaje, dar scopul nostru comun ne-a unit destul de repede. Am renunțat amândouă la orice ține de viața noastră cotidiană în favoarea relației dintre Voichița și Alina. Am vorbit despre cele două fete, dar am și știut să păstrăm distanța dintre noi atunci când scenariul presupunea o anumită schimbare a comportamentului personajelor.

Care au fost cele mai dificile momente la filmare?

C.S.: Cel mai dificil moment a fost când s-a terminat. Ultimele scene de filmare au fost și cele mai grele din film, dar mai mult decât atât mi-a fost greu să le filmez pentru că știam că povestea se termină. A fost aproape ca o viață paralelă pentru mine și mi-a fost greu să accept că trebuie să o părăsesc.

Este vreun lucru de care te temi la apariția filmului pe marile ecrane românești?

C.S.: Nu m-am gândit la frică până acum. Mai degrabă probabil că e vorba de o curiozitate. Nu vreau să le spun românilor cum să se uite la film, nici nu mi-aș permite să fac asta. Sunt doar curioasă dacă vor vedea dincolo de evenimentele de la Tanacu, cum câteodată oamenii nu știu ce să facă cu iubirea, cu propriile angoase, cu întrebările pe care ni le punem cu toții „De ce?” și „Încotro?”.

Cum crezi că îți va influența parcursul în cinema premiul de la Cannes? Ce planuri ai în continuare?

C.S. Premiul meu a împlinit o zi. E o relație crudă încă între noi. Mi-e greu să-l privesc și să-l iau ca atare. E o supriză minunată care încă mă pune pe gânduri, ca și colaborarea cu Cristian. Nu știu încă cum arată mâine pentru mine. E prea curând. Sper să am ocazia să mai spun povești, e lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult, și să fiu sănătoasă ca să o pot face.

„După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) și Voichița (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat și s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania și își dorește ca Voichița să vină cu ea. Însă Voichița este atașată profund de viața de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuția filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu și Valeriu Andriuță.

Cosmina Stratan s-a născut în 1984, la Iași, și a studiat jurnalismul în orașul natal – care este și orașul în care s-a născut Cristian Mungiu -, după care a studiat actoria la București. A jucat în câteva scurtmetraje în timpul studenției și a practicat jurnalismul înainte să debuteze în lungmetraj cu rolul din filmul lui Mungiu.

Cristian Mungiu este deținătorul unui premiu Palme d’Or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, primit în 2007. Mungiu s-a remarcat cu filmul „Occident”, în 2002, iar după primirea distincției de pe Croazetă, el a produs și a participat la realizarea filmului colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” (I – „Tovarăși, frumoasă e viața!” și II: „Dragoste în timpul liber”), în 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente sau casă. Trebuie să plătească în fiecare an
Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia