ÎNTREBAREA la care părinții caută răspuns. De ce vrea copilul să stea mai mult cu mami SAU cu tati?

Redactor:
Silviu Bănilă
ÎNTREBAREA la care părinții caută răspuns. De ce vrea copilul să stea mai mult cu mami SAU cu tati?
În cadrul unui sondaj dedicat parenting-ului, 90% dintre mămicile și tăticii intervievați au declarat că, la un moment dat, copiii au favorizat unul dintre părinți, în detrimentul celuilalt. Dacă v-ați confruntat cu această situație, nu abordați totul personal și nu fiți sceptici în privința abilităților voastre de a vă crește copiii. Chiar dacă sentimentele părintelui „respins" pot fi afectate, alegerea unui părinte în defavoarea altuia reprezintă ceva normal în viața copilașilor, la un moment dat.

V-ați confruntat cu situația în care copilul alege să petreacă mai mult timp cu mami sau cu tati, în măsuri inegale? Dacă fiul sau fiica voastră vrea să fie îmbrăcat/ă, hrănit/ă, răsfățat/ă de partenerul tău de viață, te confrunți cu o problemă comună în rândul părinților. Vestea bună: favoritismul copiilor este normal, temporat și nu are legătură cu abilitățile de părinte, scrie brightside.me.

Copiii și adolescenții vor da dovadă de apartenență la unul dintre părinți din diverse motive. Când vine vorba de bebeluși, alegerea unui părinte în detrimentul altuia este sănătoasă și o acțiune necesară dezvoltării, legată de procesul de atașament afectiv. Pe măsură ce înaintează în vârstă, copilul va tinde spre unul sau celălalt dintre părinți.

Cu cât părintele „exclus” cere atenție din partea copilului, cu atât va fi exclus mai mult. Este un pas normal în creșterea lui, care se va încheia în curând. Păstrează-ți calmul, ai răbdare, profită de timpul liber pe care ți-l oferă cel mic.

Dacă ai NOROCUL să fii părintele preferat, asigură-te că îi dai și partenerului/partenerei o șansă să se distreze alături de cel mic. Este posibil ca tu să te bucuri de cel mic, în timp ce jumătatea ta strânge rufe, gătește sau stă în atelier sau repară ceva în casă… Dacă observi inegalitatea, încearcă să schimbi rutina familiei, pentru a avea oportunități EGALE în privința șederii cu copilașii.

Activitățile de grup sunt importante, deoarece implică toată familie și NIMENI nu este exclus. Este o ideea bună să alegi asemenea momente. Chiar și 10 minute de activități comune contribuie la întărirea legăturilor de familie și îndreaptă atenția copilului către părintele mai puțin „băgat în seamă”.

Dacă simți că ai pierdut acea „sudură” cu copilul tău, rezervă-ți timp doar cu el, pentru activități. Fie că vizitezi locul lui preferat, culegi frunze la plimbare, numeri stele înainte de culcare, fă-le alături de el.

De asemenea, discuțiile cu partenerul de viață sunt foarte importante, când vine vorba de copil. Dacă partenerul îți spune că se simte abandonat de cel mic și crede că ești părintele preferat al copilului, încearcă să rezolvi situația, alături de micuț.

Uneori, faptul că un copil preferă mai mult un părinte, în defavoarea celuilalt, are legătură cu stilul de parenting. Analizați „rolurile” pe care le aveți ca părinți. Este posibil ca unul dintre părinți să fie relaxat și permisiv – și totodată preferatul copilului) și celălalt să fie mai strict.

Senzația de abandon este dureroasă, dar nu încerca să dai vina pe copil sau pe partenerul de viață. Nu afișa furie sau dezamăgire, vezi cum poți transmite înțelegere și respect. Criticile și comentariile negative despre situație îl vor supăra pe copil și acesta va migra și mai mult spre părintele preferat. Fii înțelept, răbdător și vei putea aborda situația în mod eficient!

Inchide