Inventatoarea Kevlarului a murit. Povestea lui Stephanie Kwolek

Redactor:
Mihai Schiau
Stephanie Kwolek, chimista americană care a inventat fibra Kevlar, folosită, printre altele, pentru fabricarea vestelor antiglonț, a murit la vârsta de 90 de ani, în Delaware, Statele Unite ale Americii, după o scurtă suferință, informează theguardian.com.

Informația despre decesul acesteia a fost confirmată de reprezentanții companiei DuPont, unde Stephanie Kwolek a lucrat timp de patru decenii, începând din 1946.

„Suntem cu toții îndurerați de moartea omului de știință al (companiei, n.r.) DuPont Stephanie Kwolek, un chimist creativ și hotărât și un adevărat pionier pentru femeile care activează în domeniul științei”, a precizat directorul executiv al companiei DuPont, Ellen Kullman.

Kwolek încerca să găsească o fibră de consolidare a anvelopelor radiale când a descoperit o soluție subțire, lăptoasă, de polimeri, care s-a dovedit a fi o bună soluție.

Aceasta a declarat în 2007, pentru publicația News Journal, că acela nu a fost un „moment de tip evrica”.

Cu toate acestea, acel moment a condus la dezvoltarea fibrei Kevlar, în prezent un element esențial în realizarea vestelor antiglonț, a căștilor și a altor echipamente de protecție, precum și pentru dezvoltarea unor aplicații, precum anvelope, costume de pompieri, cabluri de fibră optică, piese pentru avion și nave spațiale și multe altele.

Fibra Kevlar este o poliamidă cu proprietăți mecanice deosebite, fiind de cinci ori mai rezistentă decât oțelul, considerat la o greutate egală.

„Cel puțin, sper că salvez vieți”, a mai declarat Kwolek pentru News Journal. „Sunt foarte puțini oameni care au oportunitatea, în cariera lor, de a face ceva în beneficiul umanității”, a completat Stephanie Kwolek.

Cercetătoarea și-a asumat meritele doar pentru descoperirea inițială a tehnologiei care a condus la dezvoltarea fibrei Kevlar și le-a recunoscut meritele tuturor celor care s-au implicat pentru reușita acestei descoperiri.

Kwolek s-a născut pe 31 iulie 1923, în New Kensington, Pennsylvania, a absolvit Carnegie Institution of Technology, obținând o diplomă în chimie și a fost angajată la compania DuPont la un an după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dorina Calin, [email protected]

Inchide