Irinel Columbeanu vinde sculptura „Echilibru”, de Bălașa: „Mă leagă niște amintiri de care vreau să mă despart”

Irinel Columbeanu vinde sculptura Echilibru, de Bălașa: Mă leagă niște amintiri de care vreau să mă despart
Publicat: 13/03/2015, 15:14
Actualizat: 13/03/2015, 15:25

Casa Artmark a anunțat, vineri, că va organiza, pe 24 martie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din București, licitația „Albastru de Sabin Bălașa”, care va cuprinde mai multe lucrări realizate de acest artist, între care și singura sa sculptură, „Echilibru”, din anul 2000 și care este estimată la 150.000 de euro.

Sculptura „Echilibru” a fost realizată de Sabin Bălașa (1932 – 2008) în ultimii săi ani de viață, ca „un ultim exercițiu alchimic de materializare a existenței umane veșnice”. „Intenția artistului de a-și concentra filosofia într-o singură creație conferă, în primul rând, unicitate sculpturii și apoi materialitatea sa, dimensiunea remarcabilă (1,27 × 1,89 metri), culoarea, contextul creațional”, potrivit Artmark.

Casa de licitații nu a oferit detalii despre actualul proprietar al sculpturii „Echilibru”, însă, potrivit informațiilor MEDIAFAX, această lucrare aparține omului de afaceri Irinel Columbeanu.

Contactat vineri de agenția MEDIAFAX, Irinel Columbeanu a confirmat că această sculptură aparține familiei sale. Sculptura – care este formată din două părți, o femeie și o creatură ciudată – a fost instalată timp de mai mulți ani în livingul casei din Izvorani a lui Irinel Columbeanu.

„Este unica sculptură făcută de domnul Bălașa – Dumnezeu să-l ierte! -, lucrare pe care un prieten a făcut-o pentru mine. Am avut o relație specială cu domnul Sabin Bălașa”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Irinel Columbeanu.

El a precizat că a cumpărat sculptura „Echilibru” de la Sabin Bălașa pentru inaugurarea casei sale. „Este o lucrare care se înscrie în atmosfera romantismului cosmic, după cum spunea Sabin Bălașa”, a explicat Irinel Columbeanu.

Întrebat de ce dorește să se despartă de această sculptură, Irinel Columbeanu a spus că sunt mai multe sentimente care l-au animat în această acțiune. „Pentru că pe mine m-a legat o relație specială de domnul Sabin Bălașa. Dar domnii de la Artmark au avut o dexteritate specială, pe care o apreciez, de a mă convinge că trebuie ca această lucrare să fie văzută nu numai de mine, de către Irina (fiica sa și a fostei sale soții, Monica Columbeanu, n.r.) și de invitații mei”, a spus Irinel Columbeanu.

Totuși, Irinel Columbeanu a spus că vrea să renunțe la sculptura „Echilibru” și pentru că îl leagă de aceasta anumite amintiri.

„În afară de acest lucru, vă mărturisesc că față de jumătate din această statuie (care întruchipează o femeie, n.r.) mă leagă niște amintiri de care vreau să mă despart”, a spus Irinel Columbeanu, fără a preciza însă cu exactitate la cine face referire.

În ceea ce privește eventuala intrare în circuitul artistic a sculpturii „Echilibru”, în urma vânzării sale la licitație, Irinel Columbeanu a spus că acest lucru ar fi benefic pentru amintirea artistului Sabin Bălașa.

Deși sculptura ar putea ajunge din nou în colecția privată a unei persoane, care ar putea să nu o expună publicului, Irinel Columbeanu este totuși optimist și spune că „Echilibru” ar putea ajunge și în colecția unui hotel de prestigiu.

„Cele mai importante lucrări ale maestrului Bălașa sunt în locuri publice, în holul fostului hotel București (actualul Radisson Blu Hotel, n.r.), în aula Universității din Iași (…) Este posibil ca această lucrare («Echilibru», n.r.) să ajungă în holul unui hotel de prestigiu, unde ar putea avea o expunere continuă și ar putea fi admirată de foarte multă lume”, a mai spus Irinel Columbeanu.

Sculptura „Echilibru”, a cărei estimare ajunge la 150.000 de euro, va fi scoasă la licitația Armark din 24 martie cu un preț de pornire de 80.000 de euro.

Potrivit Artmark, Sabin Bălașa este unul dintre cel mai bine vânduți artiști români contemporani, deși este „controversat pe alocuri, admirat și alteori acuzat”.

Această estimare face din sculptura „Echilibru” una dintre cel mai bine evaluate opere ale artistului Sabin Bălașa, în afară de frescele celebre, realizate în universitățile naționale și comanditate pentru pereții unor rezidențe private.

Opera „Echilibru” este realizată într-o tehnică inedită, din fibră de sticlă, grunduită, pictată în două culori.

Până la licitația din 24 martie, de la Athénée Palace Hilton, sculptura „Echilibru” poate fi admirată într-o expoziție organizată la sediul Artmark din București.

În cadrul aceleiași expoziții vor putea fi admirate și alte lucrări care vor fi scoase la licitație de Artmark pe 24 și 25 martie, la Athénée Palace Hilton.

Printre acestea se numără și picturile „Icar” (estimată la 10.000 – 15.000 de euro) și „Nocturnă” (9.000 – 14.000 de euro), de Sabin Bălașa, dar și lucrările „Ochii demiurgului” (40.000 – 60.000 de euro), de Ion Țuculescu, și „Peisaj cu căpițe”(7.000 – 9.000 de euro) și „Natură statică cu garoafe” (7.000 – 12.000 de euro), de Alexandru Ciucurencu.

Tot atunci, Artmark va scoate la licitație și alte lucrări: Corneliu Baba, cu operele „Regenebun” (10.000 – 16.000 de euro) și „Piață la Veneția” (6.000 – 12.000 de euro), Avigdor Arikha, cu „Books” (8.000 – 12.000 de euro), Victor Man, cu „Landscape” (8.000 – 12.000 de euro) și „Apple Tree” ( 9.000 – 14.000 de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani