Irinel Columbeanu vinde sculptura „Echilibru”, de Bălașa: „Mă leagă niște amintiri de care vreau să mă despart”

Irinel Columbeanu vinde sculptura Echilibru, de Bălașa: Mă leagă niște amintiri de care vreau să mă despart
Publicat: 13/03/2015, 15:14
Actualizat: 13/03/2015, 15:25

Casa Artmark a anunțat, vineri, că va organiza, pe 24 martie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din București, licitația „Albastru de Sabin Bălașa”, care va cuprinde mai multe lucrări realizate de acest artist, între care și singura sa sculptură, „Echilibru”, din anul 2000 și care este estimată la 150.000 de euro.

Sculptura „Echilibru” a fost realizată de Sabin Bălașa (1932 – 2008) în ultimii săi ani de viață, ca „un ultim exercițiu alchimic de materializare a existenței umane veșnice”. „Intenția artistului de a-și concentra filosofia într-o singură creație conferă, în primul rând, unicitate sculpturii și apoi materialitatea sa, dimensiunea remarcabilă (1,27 × 1,89 metri), culoarea, contextul creațional”, potrivit Artmark.

Casa de licitații nu a oferit detalii despre actualul proprietar al sculpturii „Echilibru”, însă, potrivit informațiilor MEDIAFAX, această lucrare aparține omului de afaceri Irinel Columbeanu.

Contactat vineri de agenția MEDIAFAX, Irinel Columbeanu a confirmat că această sculptură aparține familiei sale. Sculptura – care este formată din două părți, o femeie și o creatură ciudată – a fost instalată timp de mai mulți ani în livingul casei din Izvorani a lui Irinel Columbeanu.

„Este unica sculptură făcută de domnul Bălașa – Dumnezeu să-l ierte! -, lucrare pe care un prieten a făcut-o pentru mine. Am avut o relație specială cu domnul Sabin Bălașa”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Irinel Columbeanu.

El a precizat că a cumpărat sculptura „Echilibru” de la Sabin Bălașa pentru inaugurarea casei sale. „Este o lucrare care se înscrie în atmosfera romantismului cosmic, după cum spunea Sabin Bălașa”, a explicat Irinel Columbeanu.

Întrebat de ce dorește să se despartă de această sculptură, Irinel Columbeanu a spus că sunt mai multe sentimente care l-au animat în această acțiune. „Pentru că pe mine m-a legat o relație specială de domnul Sabin Bălașa. Dar domnii de la Artmark au avut o dexteritate specială, pe care o apreciez, de a mă convinge că trebuie ca această lucrare să fie văzută nu numai de mine, de către Irina (fiica sa și a fostei sale soții, Monica Columbeanu, n.r.) și de invitații mei”, a spus Irinel Columbeanu.

Totuși, Irinel Columbeanu a spus că vrea să renunțe la sculptura „Echilibru” și pentru că îl leagă de aceasta anumite amintiri.

„În afară de acest lucru, vă mărturisesc că față de jumătate din această statuie (care întruchipează o femeie, n.r.) mă leagă niște amintiri de care vreau să mă despart”, a spus Irinel Columbeanu, fără a preciza însă cu exactitate la cine face referire.

În ceea ce privește eventuala intrare în circuitul artistic a sculpturii „Echilibru”, în urma vânzării sale la licitație, Irinel Columbeanu a spus că acest lucru ar fi benefic pentru amintirea artistului Sabin Bălașa.

Deși sculptura ar putea ajunge din nou în colecția privată a unei persoane, care ar putea să nu o expună publicului, Irinel Columbeanu este totuși optimist și spune că „Echilibru” ar putea ajunge și în colecția unui hotel de prestigiu.

„Cele mai importante lucrări ale maestrului Bălașa sunt în locuri publice, în holul fostului hotel București (actualul Radisson Blu Hotel, n.r.), în aula Universității din Iași (…) Este posibil ca această lucrare («Echilibru», n.r.) să ajungă în holul unui hotel de prestigiu, unde ar putea avea o expunere continuă și ar putea fi admirată de foarte multă lume”, a mai spus Irinel Columbeanu.

Sculptura „Echilibru”, a cărei estimare ajunge la 150.000 de euro, va fi scoasă la licitația Armark din 24 martie cu un preț de pornire de 80.000 de euro.

Potrivit Artmark, Sabin Bălașa este unul dintre cel mai bine vânduți artiști români contemporani, deși este „controversat pe alocuri, admirat și alteori acuzat”.

Această estimare face din sculptura „Echilibru” una dintre cel mai bine evaluate opere ale artistului Sabin Bălașa, în afară de frescele celebre, realizate în universitățile naționale și comanditate pentru pereții unor rezidențe private.

Opera „Echilibru” este realizată într-o tehnică inedită, din fibră de sticlă, grunduită, pictată în două culori.

Până la licitația din 24 martie, de la Athénée Palace Hilton, sculptura „Echilibru” poate fi admirată într-o expoziție organizată la sediul Artmark din București.

În cadrul aceleiași expoziții vor putea fi admirate și alte lucrări care vor fi scoase la licitație de Artmark pe 24 și 25 martie, la Athénée Palace Hilton.

Printre acestea se numără și picturile „Icar” (estimată la 10.000 – 15.000 de euro) și „Nocturnă” (9.000 – 14.000 de euro), de Sabin Bălașa, dar și lucrările „Ochii demiurgului” (40.000 – 60.000 de euro), de Ion Țuculescu, și „Peisaj cu căpițe”(7.000 – 9.000 de euro) și „Natură statică cu garoafe” (7.000 – 12.000 de euro), de Alexandru Ciucurencu.

Tot atunci, Artmark va scoate la licitație și alte lucrări: Corneliu Baba, cu operele „Regenebun” (10.000 – 16.000 de euro) și „Piață la Veneția” (6.000 – 12.000 de euro), Avigdor Arikha, cu „Books” (8.000 – 12.000 de euro), Victor Man, cu „Landscape” (8.000 – 12.000 de euro) și „Apple Tree” ( 9.000 – 14.000 de euro).