„Istoria ciudată a avortului în România”, prin ochii unei jurnaliste americane: „Ceaușescu a lăsat o moștenire amară”

Istoria ciudată a avortului în România, prin ochii unei jurnaliste americane: Ceaușescu a lăsat o moștenire amară
Publicat: 28/01/2015, 19:20

O jurnalistă din SUA a publicat recent un articol în care vorbește despre „istoria ciudată a avortului în România”. Susan Olasky citează datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit cărora rata întreruperilor de sarcină în țara noastră este cea mai mare din Europa: 480 de avorturi pentru fiecare 1.000 de nașteri.

Americanca pune aceste statistici în contextul situației dificile din perioada comunistă, când româncele „au folosit avortul ca pe un mijloc de contracepție”.

„Timp de decenii, femeile din România au folosit avortul ca pe un mijloc de contracepție, excepție făcând o perioadă în care la conducere s-a aflat dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. În vreme ce alți lideri comuniști din lume au încurajat această practică, Ceaușescu a interzis-o”, a scris Susan Olasky. „Când a venit la putere, la jumătatea anilor ”60, Ceaușescu visa la gloria României. Pentru a-și îndeplini aceste visuri, avea nevoie de mai mulți oameni, dar la vremea respectivă rata natalității era în scădere. Așadar, Ceaușescu a implementat Decretul 770, interzicând contracepția și avortul în cazul femeilor mai tinere de 40 de ani”, a mai precizat ea.

Jurnalista precizează, însă, în continuare că liderul Partidului Comunist a luat decizia respectivă nu pentru că ar fi fost îngrijorat pentru copiii încă nenăscuți sau dintr-o dilemă de moralitate.

„El credea că toți copii aparțineau statului.Fetusul este proprietarea întregii societăți, spune el. Oricine evită să facă copii este un dezertor care abandonează legile continuității naționale„, afirmă Olasky.

„(…) Guvernul a primit ajutorul poliției și procurorilor pentru a impune cu forța respectivul decret. Țineau o evidență a menstruațiilor femeilor și le chestionau pe acelea care nu reușeau să rămână însărcinate. Rezultatul a apărut imediat. Cu un an înainte de decret, româncele făcuseră 973.000 de avorturi legale. În anul următor, au făcut doar 206.000. Femeile au recurs totuși la avorturi ilegale, deseori rămânând cu sechele permanente din cauza procedurilor sau chiar pierzându-și viața”, a mai amintit jurnalista.

După Revoluția din 1989, Decretul 770 a fost anulat, precizează Susan Olasky, iar avortul a devenit legal și destul de comun ca practică medicală.

„În anul următor (1990, n. red), româncele au făcut un milion de avorturi, adică de trei ori mai multe decât nașterile înregistrate”, precizează ea. „Acum, 25 de ani mai târziu, rata avorturilor a scăzut, dar rămâne în continuare cea mai ridicată din Europa. Și mulți români văd avortul ca pe una dintre libertățile greu câștigate după comunism. Ceaușescu a lăsat o moștenire amară, pe care cei care sunt pro-viață încearcă încă să o destrame”, conchide jurnalista Susan Olasky.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase