Istoria, ucisă de ISIS. Monumentele vechi de mii de ani care au fost distruse de extremiști în Siria

Istoria, ucisă de ISIS. Monumentele vechi de mii de ani care au fost distruse de extremiști în Siria
Publicat: 15/03/2015, 16:19
Actualizat: 12/01/2016, 02:00

Războiului Civil Sirian nu a însemnat doar pierderi omenești. Multe orașe, cu încărcătură istorică, au fost distruse. Site-ul BuzzFeed publică lista orașelor, considerate adevărate comori pentru omenire, care au fost distruse în cei patru ani de război civil.

● Kosrabad este un oraș din nordul Iracului care a fost construit de regele Sargo al doilea, în anul 721 d.Hr.

În acest oraș se găsește un palat uriaș – Palatul lui Dargo, care se întinde pe o suprafață de 1.600 de metri pe 1.667 de metri.

Cei de la ISIS au distrus mai multe monumente din acest palat și au furat o serie de artefacte, pe care le-au vândut pe piața neagra. Pe data de 8 martie, ministrul Turismului și al Antichității din Irac a declarat că Guvernul din care face parte va investiga dacă acest oraș a fost vizat de militanții ISIS să fie distrus.

● Orașul Hatra se află la o distanță de aproape 290 de kilometri de Bagdad. În timpul Imperiului Part, acest oraș a fost un important centru comercial.

Orașul a prosperat în primul și al doilea secol d. Hr. și a avut statut de stat semiautonom. Ruinele acestui oraș au fost distruse de militanții ISIS pe data de 7 martie, potrivit oficialilor locali și ai reprezentanților Națiunilor Unite. „Acesta este un atac direct împotriva istoriei cetățenilor statului islamic”, au declarat oficialii, care consideră gestul ca făcând parte din propaganda grupurilor extremiste.

● Nimrud a fost a doua capitala a Asiriei, un fost regat care și-a început existența în jurul anului 900 î.Hr., parțial în Irakul zilelor noastre, și a devenit o mare putere regională.

Orașul, care a fost distrus în 612 i.Hr., se afla pe malul râului Tigru, la sud de al doilea mare oraș din Irak, Mosul, cucerit de Statul Islamic în iunie. Descoperirea în anii ’80 a tezaurului asirian în mormintele regale din Nimrud a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea.

Extremiștii Statului Islamic, care controlează o treime din Irak și Siria, au atacat situri arheologice și religioase, pretinzând că acestea promovează apostazia.

● Orașul Mosul este și el unul dintre orașele antice ce au fost distruse de ISIS. Într-o înregistrate ce datează din 26 februarie se poate vedea cum mai mulți militanți ai unei grupări extremiste au distrus cu niște baroase mai multe statuete antice din muzeul din acest oraș, ce se situează la nord de Irac.

„Aceste statui din spatele meu sunt idoli, statui pe care oamenii obișnuiau să le idolatrizeze în trecut. Dumnezeu ne-a creat ca să îl idolatrizăm pe el. Profetul nostru ne-a ordonat să eliminăm aceste statui, așa cum au făcut și discipolii lui, atunci când au cucerit națiuni”, spune unul dintre extremiști. Muzeul din Mosu conține o serie de relicve și comori din perioada Imperiilor Asirian și Akkadian. În prezent orașul este sub controlul celor de la ISIS și conține aprope 1.800 de situri arheologice.

● Mari, situat pe albia râului Eufrat , în apropiere de teritoriul controlat de ISIS, la frontiera Siriei cu Iracul, este un oraș din perioada mesopotamiană ce datează încă în anul 3100 î.Hr. În acest oraș se afla un palat ce avea 300 de camere și care aparținea unui rege din acea perioadă. În urma unor săpături arheologice din 1933 s-au descoperit numeroase tablori și artefacte din acea perioadă. Cea mai mare descoperire făcută în acest oraș antic o reprezintă cele 25.000 de tăblițe din lut pe care erau scrise, în akkadiană, o serie de legi administrative ce țineau de diplomația, economia și sistemul juridic al orașului din acea perioadă. În februarie 2014, The Independent scria că 500 de oameni înarmați au preluat controlul asupra acestui oraș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...