Îți faci un CV și ești tentat să-l „înflorești”? Metoda care va depista că ai mințit

Îți faci un CV și ești tentat să-l „înflorești? Metoda care va depista că ai mințit
Publicat: 27/02/2015, 17:35

În 2014, circa 63% din cazurile de fraudă la angajare, constatate și raportate Cifas, serviciul de prevenție a fraudei din Marea Britanie, au implicat candidați care au mințit în legătură cu educația, experiența sau calificările lor.

Consecințele miniciunilor în CV pot fi grave, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Verificarea veridicității unui asemenea volum uriaș de date necesită timp și bani. Poate ajuta tehnologia în vreun fel? Cu siguranță.

Dovada digitală

Există instrumente care pot verifica unele informații. de exemplu, în Marea Britanie, multe universități se înscriu în sistemul Higher Education Degree Datacheck, care oferă date despre persoane și studiile absolvite. Astfel, cei care mint cu privire la educația lor sunt demascați mai ușor.

De asemenea, firmele pot interoga motoarele de căutare și rețelele sociale, pentru a verifica informațiile din CV-urile candidaților. Pearson, o cunoscută companie din domeniul educației și instruirii profesionale, consideră că a găsit o nouă metodă pentru a verifica CV-urile aspiranților.

Acclaim este un sistem care implică acordarea de insigne digitale, pentru cei care se înscriu la un anumit curs sau proiect și îl definitivează. „Până acum, cele mai multe informații despre studiile absolvite erau pe hârtie”, spune Clarke Porter, responsabil cu dezvoltarea programului Acclaim. „Angajatorii nu știu să folosească PC-ul și nu le poți înmâna diploma de absolvire, agățată pe peretele camerei tale…”.

„Dorim să digitalizăm aceste informații despre studii, pentru a fi disponibile pe internet”, explică Porter. O asemenea insignă digitală este echivalentul electronic al diplomei tradiționale, dar include un link spre școala unde a absolvit respectiva persoană, pentru a fi verificată.

„Pregătim terenul de joacă”

Programul a fost demarat în 2014 și Pearson spune că ar putea emite un milion de insigne digitale pe an. „Vrem să pregătim terenul de joacă”, spune Porter. Printre cei care s-au înscris în Acclaim se numără companii cunoscute, precum Adobe, Microsoft’s Sales Academy și Citrix, dincolo de numeroase instituții educaționale.

Acclaim face parte dintr-o inițiativă mai mare, Open Badges, demarată de comunitatea tehnologică din spatele navigatorului web Mozilla. Minciunile din CV-uri reprezintă o infracțiune în Marea Britanie și mulți candidați mincinoși au ajuns în fața instanței. Unii au stat la închisoare după ce au mințit că au absolvit o serie de cursuri universitare.

Minciuni cu picioare scurte

Karen Carberry era director financiar al firmei de recrutare Reed, până când a fost prinsă furând din locul în care lucra de 11 ani. În prezent, ispășește patru ani de închisoare, pentru un furt de 300.000 lire sterline. Mai mult, firma a descoperit că aceasta nu era contabil calificat, în momentul angajării.

„O muncă fizică”

BBC a discutat cu un director de resurse umane al unei companii din topul FTSE 100 (al celor mai valoroase companii britanice) despre modul în care verifică aspiranții la joburile scoase la mezat. „Este foarte dificil. Este o muncă fizică, este nevoie de implicarea masivă a administrației”.

Ca urmare, firma sa, și nu numai, verifică CV-urile de abia după angajarea persoanei respective. „Când aflăm ca am fost mințiți, luăm atitudine”, a povestit femeia. „În activitatea noastră, oamenii lucrează pe teren și chiar trebuie să aibă calitățile pe care susțin că le au. Vrem să fie transparenți”.

Deficitul tehnologic

„Cei care fac angajări trebuie să realizeze o serie de „anchete” pentru a se asigura că respectivii candidați sunt potriviți pentru joburile scoase la bătaie”, spune Kevin Green, directorul executiv al Recruitment and Employment Confederation.

„Acest aspect nu scoate din calcul posibilitatea ca acel candidat să mintă în CV”, a adăugat acesta. „Încrederea este vitală pentru relația dintre angajatori și angajați. Dacă nu respecți această încredere încă de la început, o să ai de suferit pe termen lung”.

După ce aceste informații vor fi digitalizate și vor fi puse la punct instrumentele automatizate pentru verificarea scrisorilor de intenție și CV-urilor, sinceritatea va rămâne singura cale „de atac” pentru candidații care vor un job.

Șefii mincinoși

În 2012, fostul șef al Yahoo, Scott Thompson, a mințit că deține o diplomă în știința calculatoarelor și a demisionat, în urma demascării rușinoase. La rândul său, șeful Radioshack, David Edmondson, a susținut că are două diplome, una în psihologie și alta în teologie, care nu existau în realitate… A părăsit compania în 2006.

Un alt caz șocant este cel al fostului decan MIT Marilee Jones, care a mințit că deține trei calificări universitare, două diplome și un doctorat, iar adevărul a fost descoperit de abia după 28 de ani. Jones a demisionat la scurt timp.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete