J.K. Rowling, impresionată de drama orfanilor est-europeni. Cum vrea să ajute copii, inclusiv în România

J.K. Rowling, impresionată de drama orfanilor est-europeni. Cum vrea să ajute copii, inclusiv în România
Publicat: 27/10/2013, 15:09
Actualizat: 29/07/2014, 18:06

J.K. Rowling a mărturisit, într-un interviu, că, impresionată de condițiile precare dintr-un orfelinat din Europa de Est, a avut impulsul de a lua cu ea un copil cu dizabilități, scriitoarea exprimându-și totodată intenția de a ajuta prin acțiuni caritabile copii din România și Republica Moldova.

Scriitoarea britanică J.K. Rowling, autoarea cărților din franciza „Harry Potter”, a înființat fundația caritabilă Lumos pentru a-i ajuta pe orfanii din Europa de Est, după ce, în urmă cu nouă ani, a văzut în ziare mai multe fotografii cu orfelinatele din România, unde copiii erau ținuți în paturi cu zăbrele. J.K. Rowling spune că a decis atunci să pună capăt suferințelor copiilor orfani din Europa de Est, scrie dailymail.co.uk, citând un interviu acordat de scriitoarea britanică revistei Event.

J.K. Rowling, mamă a trei copii, a înființat în 2010 organizația caritabilă Lumos, denumirea fiind inspirată dintr-o vrajă dătătoare de viață din romanul „Harry Potter și Camera Secretelor”.

Organizația Lumos își propune să desființeze sistemul instituționalizării copiilor în orfelinate și să construiască internate în care copiii să crească alături de asistenți maternali, să aibă camerele lor și să beneficieze de condiții decente de trai.

Potrivit dailymail.co.uk, în ultimii ani, J.K. Rowling a efectuat vizite secrete în Republica Moldova, Cehia, Ucraina și România, iar realitățile dure din orfelinate au determinat-o să se implice activ în campaniile fundației Lumos.

„Trebuie să aducem schimbări durabile, astfel încât asemenea atrocități să nu se mai întâmple. Mentalitatea din fostele țări comuniste, conform căreia statul trebuie să preia copiii și să-i țină într-un coș de gunoi, trebuie să devină de domeniul trecutului”, a declarat J.K Rowling.

De asemenea, scriitoarea a spus că, la un moment dat, a avut impulsul de a lua cu ea un copil dintr-un așa-numit orfelinat din Europa de Est, care în fapt era o instituție „rece și înfricoșătoare”.

J.K. Rowling mai spune că instinctele materne au făcut-o să ia în considerare ceea ce nici nu gândise, în timpul vizitei pe care a făcut-o într-o astfel de instituție, care potrivit scriitoarei era mai mult „o închisoare” decât o casă.

„Sunt o persoană sensibilă. Mă lupt cu mine însămi foarte mult în astfel de situații. A fost la un moment dat un copilaș – o fetiță – și stăteam lângă pătuțul lui și mă gândeam: ‘O voi lua'”, spune J.K. Rowling.

„A fost ceva irațional, dar este o reacție umană. Nu exista nicio posibilitate prin care să iau acest copil acasă, dar a fost vorba despre o reacție umană puternică. Te face să gândești ca mamă și să spui: ‘Voi salva acest copil, acest singur copil'”, mai spune scriitoarea.

Potrivit sursei citate, organizația caritabilă a lui J.K. Rowling a salvat deja mii de copii din astfel de centre murdare și inadecvate pentru îngrijirea lor, situate în cele mai sărace țări ale Europei. Printre copiii ajutați s-au numărat orfani, dar și copii ai căror părinți nu aveau mijloacele financiare necesare pentru a-i hrăni în mod corespunzător.

Totodată, scriitoarea, care plănuiește să își extindă activitățile caritabile, a donat milioane de lire sterline din proprii săi bani și a făcut o serie de vizite „secrete” la aceste orfelinate pe care încearcă să le închidă și la centrele de îngrijire la a căror construcție contribuie.

În acest sens, în interviul acordat revistei Event, scriitoarea a spus că speră să poată ajuta un milion de copii din Republica Moldova, Republica Cehă, Ucraina și România.

Pe de altă parte, J.K. Rowling vorbește în interviu și despre viața sa de mama singură de dinainte de a publica romanele din seria „Harry Potter”. Scriitoarea spune că era o mamă singură care trăia din ajutorul social și de multe ori nu mânca pentru a avea cu ce să o hrănească pe fiica sa.

În vârstă de 48 de ani, J.K. Rowling are o avere estimată la un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011. Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice și a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar și cu Legiunea de Onoare, în Franța.

Seria „Harry Potter” reprezintă unul dintre cele mai mari succese editoriale din lume, întrucât romanele din această saga s-au vândut în peste 450 milioane de copii. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari.

Scriitoarea J.K. Rowling se bucură în prezent de un mare succes cu două romane pentru adulți, „The Casual Vacancy” și „The Cuckoo”s Calling”.

Teodora Nicolau, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte