Kaizen, metoda japoneză împotriva lenei

Kaizen, metoda japoneză împotriva lenei
Publicat: 01/05/2016, 18:54

În cultura japoneză există practica numită Kaizen, care include „principiul de un minut” pentru autoperfecționare. Ideea de bază este că oricine poate face un anumit lucru timp de un minut la aceeași oră în fiecare zi. Pînă și cea mai leneșă persoană ar trebui să poată să îndeplinească o anumită sarcină pentru o perioadă de timp atât de scurtă. Dacă de cele mai multe ori găsim o scuză pentru a nu face un anumit lucru care ar dura cel puțin jumătate de oră sau o oră pe zi, practica de un minut nu ar trebui să fie o problemă la fel de mare.

Indiferent dacă este vorba de flotări sau chiar citirea unei cărți într-o limbă străină, realizarea sarcinii respective timp de un minut pote deveni o sursă de sursă de mulțumire, motivându-vă să continuați pe calea autoperfecționării. Astfel de victorii mici reprezintă calea spre succes prin care sunt depășite sentimente precum vinovăția sau neputința.

Kaizen este o practică originară din Japonia, iar cuvântul în sine provine din rădăcinile „kai”(schimbare) și „zen”(înțelepciune). Aceasta a fost inventată de Masaaki Imai, care crede că această filozofie poate fi aplicată atât în mediul de afaceri, cât și pe plan personal, scrie Brightside.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase