• Publicat:
Magazin

La INFRASTRUCTURĂ sau pentru NEVOIAȘI? Biserica și Primăria Romei SE CEARTĂ pe monezile aruncate de turiști în Fontana di Trevi

La INFRASTRUCTURĂ sau pentru NEVOIAȘI? Biserica și Primăria Romei SE CEARTĂ pe monezile aruncate de turiști în Fontana di Trevi
Fontana di Trevi, cea mai cunoscută FÂNTÂNĂ arteziană din Roma, a devenit un subiect de CEARTĂ între Primăria Capitalei Italiei și Biserica Catolică. Vezi ce SUMĂ URIAȘĂ este aruncată anual în celebra fântână

Scandalul a izbucnit la începutul săptămânii, după ce s-a aflat că un proiect al primăriei din Roma care vorbea despre adunarea banilor din Fontana di Trevi a primit aviz pozitiv din partea consilierilor. Dicuțiile au fost legate de destinația banilor lăsați de turiști în fântâna celebră, informează Smithsonian Magazine.

Această fântână în stil baroc, situată în micuța piață Trevi din cartierul Quirinale, este celebră mai ales pentru monezile pe care le colectează zilnic de la turiștii dornici să se reîntoarcă la Roma.

Aproximativ 1,5 milioane de euro sunt strânși anual din apele Fontanei di Trevi. Acești bani, deloc de neglijat, sunt acum un subiect de ceartă între Primăria Romei și Biserica Catolică.

În mod obișnuit, banii culeși din Fontana di Trevi se duc către organizația catolică Caritas, care îi ajută pe nevoiași. Mai nou însă, Virginia Raggi, primarul capitalei Italiei, vrea să-i redirecționeze, și anume către lucrări de infrastructură. La inițiativa ei, Consiliul Municipal a aprobat această schimbare, care urmează să intre în vigoare în aprilie.

„Nu am anticipat acest rezultat”, a declarat Benito Ambarus, directorul Caritas, pentru Avvenire, ziarul oficial al Conferinței episcopilor catolici italieni. „Încă sper că nu va fi final”, a subliniat directorul Caritas.

În ediția de sâmbătă, publicația italiană a publicat un articol critic despre această inițiativă a Primăriei, cu titlul sugestiv „Banii luați de la cei mai săraci”.

Raggi a fost aleasă primar al Romei în vara lui 2016, drept candidată din partea Mișcării Cinci Stele, aceasta este criticată dur în prezent pentru eșecul ei în gestionarea unor probleme presante ale orașului, între care colectarea precară a deșeurilor, drumurile proaste și a autobuzelor care sunt în pericol să explodeze.

Zvonuri privind schimbarea destinației banilor adunați în Fontana di Trevi au apărut încă din 2017, dar proiectul a fost amânat până la finalul anului trecut. Cu toate că în consiliul local a fost aprobată propunerea de a folosi banii pentru cheltuieli legate de infrastructură și pentru îngrijirea monumentelor, numeroasele critici venite din partea cetățenilor au determinat-o pe Raggi să reconsidere mișcarea făcută.

Primarul a dat asigurări presei italiene că administrația pe care o conduce nu va lua niciodată banii fundației Caritas. Pentru a-i contrazice pe cei care spuneau că s-a răzgândit, edilul a afirmat că modificarea pe care o are în vedere este legată numai de schimbarea celor care sunt responsabili de strângerea banilor.

În momentul de față, voluntarii Caritas se ocupă de strângerea banilor, dar ar urma să fie adunați din fântână de agenția care se ocupă de curățenie în oraș.

„În ceea ce privește monedele, confirm faptul că vor merge mai departe pentru acțiuni de caritate. Nimeni nu s-a gândit vreodată să îi ia de acolo”, a spus Raggi, potrivit Agenției de Presă Catolice.

Construită în perioada 1732-1762, la cererea papei Clement al XII-lea, Fontana di Trevi atrage milioane de turișiti în fiecare an. Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare.

Foto: Hepta

×
Inchide