Legătura dintre lungimea fustei și durata recesiunii

Legătura dintre lungimea fustei și durata recesiunii
Publicat: 05/09/2013, 12:25
Actualizat: 07/02/2019, 12:45

În Germania, vara aceasta, au fost din nou la modă pantalonii foarte scurți ‘hotpants’ și fustele mini. Jumătatea masculină a țării nu a putut decât să se bucure de această nouă tendință, care, într-un fel, constituie și un semnal pentru analiști că economia țării și-a revenit, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau, citat de Agerpres.

Astfel, mai mulți experți titrați de la Berlin au ajuns la concluzia că, analizând tendințele modei, se poate vorbi de o încheiere a crizei economice.

Deoarece economia Germaniei, în comparație cu restul zonei euro, se simte destul de bine și chiar în creștere, Frankfurter Rundschau a decis să reamintească cititorilor săi de o cercetare a economistului american George Taylor.

Încă din 1926, el a stabilit o legătură între conjunctura economică și lungimea fustei la femei, introducând în uz conceptul de ‘indicele de lungime a fustei’.

În anii de boom economic, potrivit acestuia, fustele devin mai scurte, întrucât femeile au posibilitatea de a-și etala ciorapii scumpi de mătase. Însă după crahul bursier de pe Wall Street, în octombrie 1929, doamnele au început să prefere fustele lungi, ascunzând sub ele ciorapii ieftini sau chiar picioarele goale.

Creșterea economică înregistrată la sfârșitul anilor 1960 a fost însoțită de asemenea de moda fustelor mini.

Analiștii de la Erasmus School of Economics din Rotterdam (Olanda) consideră că rezultatele lui George Taylor sunt relevante și în zilele noastre. Un studiu, realizat de aceștia în 2010, demonstrează existența unei legături între lungimea fustei și bunăstarea populației. Cu toate acestea, conform concluziei lor, moda cu fustele scurte apare abia la trei ani după vârful boom-ului economic. Între altele, o serie de alte studii privind impactul fustelor mini asupra economiei au foste realizate de oameni de știință de la Institutul de Demografie din Allensbach (Germania).

‘În decurs de mai mulți ani am observat o interdependență surprinzătoare între tendințele de dezvoltare economică și semnalele greu de descifrat, care vin dinspre lumea modei’, afirmă cercetătorii germani.

În același timp, în Japonia există un ‘indice al lungimii părului’, conform ziarului economic Nikkei, cu referire la un studiu al firmei de cosmetice Kao. Potrivit experților niponi, cu cât lungimea părului femeilor din Japonia este mai mare, cu atât starea economiei Țării Soarelui Răsare este mai bună. Astfel, dacă la modă sunt tunsorile scurte ‘băiețești’ , atunci este de așteptat o degradare a conjuncturii pieței.

Starea economiei poate fi determinată și după lățimea cravatelor bărbătești, consideră directorul Institutului german de modă din Köln, Gerd Müller-Tomkins, potrivit căruia, cravatele înguste simbolizează entuziasmul tinerilor și dorința de noi provocări, astfel încât moda la ele vine în perioadele de creștere economică.

La determinarea perspectivelor economice pot contribui și farmaciile.’În timpul recesiunii, cresc vânzările la laxative, deoarece oamenii sunt într-o permanentă stare de stres și de multe ori au probleme digestive’, declară șeful companiei de consultanță SAGE, Leo J. Shapiro. În perioadele de creștere economică, populația se confruntă cu mai puține probleme legate de digestie, adaugă el. Între altele, în anii de redresare economică scad vânzările și la aspirină, oamenii nu mai suferă atât de mult de dureri de cap, remarcă în acest sens Frankfurter Rundschau.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple